Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Κυβερνήσεις και κεφάλαιο δολοφονούν για να διαφυλάξουν τα κέρδη τους! Οι εργαζόμενοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

 


Νέα ανακοίνωση της Ταξικής Πτέρυγας με αφορμή το τραγικό δυστύχημα της πτώσης της γέφυρας στην περιμετρική Πατρών

Τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα – εργοδοτικά εγκλήματα, η πρόσφατη απώλεια δύο εργαζομένων (διανομέα στη Χαλκίδα και εργαζόμενου στο δήμο Καλλιθέας) που προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των νεκρών από εργατικά ατυχήματα το 2024, αλλά και η κατάρρευση της γέφυρας στην περιμετρική Πατρών εν μέσω εργασιών κατά τη διάρκεια του καύσωνα, επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα των μέτρων προστασίας και ασφάλειας για τους εργαζομένους στους χώρους εργασίας. Κεφάλαιο και επιχειρήσεις, πλήρως αποθρασυμένες από την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, δεν τηρούν ούτε στο ελάχιστο μέτρα ασφαλείας ενώ εντείνεται κατακόρυφα η εργασιακή εκμετάλλευση για να πάρει σάρκα και οστά η εκτόξευση της κερδοφορίας τους.

Η κατάρρευση της γέφυρας στην περιμετρική Πατρών είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκληματικής αδιαφορίας από πλευράς του κράτους και των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Για το θαύμα της «ανάπτυξης» και της εκκίνησης εκατοντάδων έργων, γίνονται θυσία εργαζόμενοι και μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς. Σε αυτή την πολιτική έχει βάλει φαρδιά την υπογραφή της η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες με όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει προσφέρει στο κεφάλαιο και την εργοδοσία. Είναι πραγματικά υποκριτικό να μιλούν για «απόδοση δικαιοσύνης» και «παρανομίες της εταιρείας» όταν οι ίδιοι διαμόρφωσαν το πλαίσιο το οποίο επιτρέπει τις εταιρείες να ξεσαλώνουν, να μην τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας και στο τέλος να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Τα «Έκτακτα μέτρα θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καιρικού φαινομένου - καύσωνα με την ονομασία «ΚΛΕΩΝ (CLEON)» είναι ένα ακόμα παράδειγμα που αποκαλύπτει το μεγαλείο της υποκρισίας της κυβέρνησης και του υπουργού εργασίας Α. Γεωργιάδη. Αντί να απαγορεύσει πραγματικά κάθε εξωτερική εργασία τουλάχιστον για τις ώρες 12.00-17.00 και κάθε εσωτερική εργασία σε χώρο μη κλιματιζόμενο ανεξάρτητα από το είδος της, έβγαλε ένα κουρελόχαρτο που είναι έτσι φτιαγμένο για να μην μπορεί να εφαρμοστεί και να ελεγχθεί. Χαρακτηριστικά, για να σταματήσει η δουλειά στους εξωτερικούς χώρους εργασίας , το υπουργείο χρησιμοποιεί έναν σύνθετο δείκτη που αποτελεί συνδυασμό θερμοκρασίας και υγρασίας. Έτσι το υπουργείο ορίζει ότι η διακοπή είναι "υποχρεωτική" όταν έχουμε θερμοκρασία 42 βαθμούς με υγρασία έως 14%, ή θερμοκρασία 40 βαθμούς με υγρασία έως 20%. Με ποιον τρόπο μπορεί να ελεχθεί αυτό σε έναν χώρο εργασίας;

Η «πανδημία» εργατικών ατυχημάτων πέρα από αποτέλεσμα έλλειψης των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αποτυπώνει την κατακόρυφη αύξηση της εργασιακής εκμετάλλευσης μέσα από τα εντατικά ωράρια, την αύξηση του χρόνου εργασίας την απουσία συλλογικών συμβάσεων που να αποτυπώνουν κατακτήσεις προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι στην γέφυρα της περιμετρικής, οι εργασίες την προηγούμενη μέρα τελείωσαν τα μεσάνυχτα, για να συνεχίσουν πάλι την επόμενη μέρα με κυριακάτικη εργασία!

Ο αγώνας για πραγματικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, δεν μπορεί να τεθεί αποκομμένος από την πάλη του εργατικού κινήματος ενάντια στην αύξηση της εργασιακής εκμετάλλευσης και για σύγχρονες εργατικές κατακτήσεις (δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς για να χτυπηθούν τα κέρδη των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, υποχρεωτική επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας). Με ταυτόχρονη πάλη για την ανατροπή όλης της αντεργατικής πολιτικής που έχει θεσμοθετηθεί από την περίοδο των μνημονίων και έπειτα και έχει διαμορφώσει πραγματικές συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Αυτός ο πολιτικός προσανατολισμός μπορεί να διαμορφώσει μια σύγχρονη χάρτα εργατικών αναγκών που εμπνεύσει την ανάπτυξη νέων εργατικών αγώνων και απεργιών, να επιβάλλει ουσιαστικές κατακτήσεις προς όφελος του κόσμου της εργασίας.

Αυτός ο πολιτικός προσανατολισμός πρέπει να δυναμώσει μέσα από τους αγώνες του εργατικού κινήματος, να γίνει η ουσία που θα σφυρηλατήσει την πορεία ταξική ανασυγκρότηση του. Αυτόν τον πολιτικό προσανατολισμό τον εχθρεύεται ο συνδικαλισμός της εργοδοσίας και της συνδιαλλαγής, της Νικολάου και του Καραγεωργόπουλου (ΣΥΝΔΕΣΥ), που δήθεν ζητάνε τώρα να χυθεί άπλετο φως και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όταν οι ίδιοι έχουν βάλει το χέρι τους και έχουν στηρίξει τις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης. Δεν τον προωθεί όμως ούτε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και το ΠΑΜΕ που επιμένει σε ένα βηματισμό συμβολικών κινητοποιήσεων και απογευματινών συλλαλητηρίων, ενώ δεν πήρε καμία πρωτοβουλία συντονισμού για την οργάνωση της δράσης των σωματείων το προηγούμενο διάστημα για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας παρότι αυτό είχε αποφασιστεί η διοργάνωση σύσκεψης των σωματείων από την τακτική συνέλευσης αντιπροσώπων του εργατικού κέντρου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Μάρτιο.

Με αυτό τον πολιτικό προσανατολισμό να βγούμε στους χώρους εργασίας, να οργανώσουμε τις αντιστάσεις και τους αγώνες των εργαζομένων, να συγκροτήσουμε ένα μαχητικό ανεξάρτητο ταξικό κέντρο αγώνα από σωματεία, επιτροπές αγώνα, συλλογικότητες, εργαζομένους, συνδικαλιστές για την ανατροπή όλου του αντεργατικού πλαισίου που διαμορφώνουν οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο. Σε αυτό το σχέδιο θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ως Ταξική Πτέρυγα κόντρα στο πνεύμα μοιρολατρίας και τους αντίξοους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς.

Να παλέψουμε για:

  • ·         Πραγματικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας για ΟΛΟΥΣ τους εργαζομένους.
  • ·         Απαγόρευση κάθε εργασίας σε συνθήκες καύσωνα σε εξωτερικούς χώρους. Καμιά εργασία σε εξωτερικό ή μη κλιματιζόμενο χώρο από αύριο μέχρι και την Πέμπτη.
  • ·         Πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου.
  • ·         Άμεση απόδοση ευθυνών στον εργοδότη για τα εργατικά ατυχήματα, κατάργηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα εργατικά ατυχήματα που ρίχνει το βάρος στον εργαζόμενο και στους τεχνικούς.
  • ·         Δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, 6ώρο-5ήμερο-30ώρο με ειδική μέριμνα για τους εργαζομένους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • ·         Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της υποχρεωτικής εφαρμογής τους.
  • ·         Κατάργηση όλης της αντιλαϊκής αντεργατικής νομοθεσίας και του νόμου Χατζηδάκη. Ούτε σκέψη για εφαρμογή εργασίας μέχρι τα 74 όπως σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση με νέο νόμο.

Καλούμε σε συμμετοχή στο παμπατραϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη 25/06 στις 20:30 έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου