Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Κράτος και Κεφάλαιο Δολοφονούν. Χρέος μας να τους Ανατρέψουμε!

 


Η ανάπτυξη και η κερδοφορία τους είναι βαμμένη με αίμα εργατών!

Οι αγώνες των εργαζομένων να τους σαρώσουν.

Εν μέσω βαρύτατου καύσωνα και εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών εργασίας η κατάρρευση της γέφυρας στην περιμετρική Πατρών δίπλα στον ποταμό Χάραδρο, οδήγησε στον θάνατο ενός ατόμου και στο βαρύτατο τραυματισμό ακόμα 12, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων που έχουν καταπλακωθεί από τα συντρίμμια.

Για αυτή τη τραγωδία αυτή φέρει βαρύτατες ευθύνες η Ολυμπία Οδός Α.Ε καθώς και η ανάδοχος εταιρεία ΑΒΑΞ Α.Ε η οποία είχα αναλάβει την αποκατάσταση των γεφυρών.

Η διαδικασία αποκατάστασης των «αμαρτωλών» γεφυρών στην είσοδο της περιμετρικής Πατρών, εκκίνησε το 2020 έπειτα από χρηματοδότηση που ενέκρινε το υπουργείο Mεταφορών προς της παραχωρησιούχο εταιρεία Ολυμπία Οδός Α.Ε, εξαιτίας σημαντικής στατικής ανεπάρκειας που εμφάνιζαν ήδη αναγνωρισμένα εδώ και 15 χρόνια.

Σε μια κατάπτυστη ανακοίνωση που εξέδωσε η ανάδοχος εταιρεία κάνει λόγο για καθ’ όλα προγραμματισμένη κατεδάφιση, με την περιοχή να έχει αποκλειστεί και την κυκλοφορία να έχει απαγορευθεί και για άτομα τα οποία με δική τους ευθύνη αγνόησαν τα παραπάνω με αποτέλεσμα να τραυματιστούν βαρύτατα. Το θράσος τους ξεπερνά κάθε όριο!!! Θέλουν να αποκρύψουν πως υπάρχουν εργάτες της εταιρείας τραυματίες ενώ ακόμα και οι γερανοί αναποδογύρισαν μετά την πτώση της γέφυρας. Δεν αποδεχόμαστε την προσπάθεια να δημιουργίας «αποδιοπομπαίων τράγων» στο πρόσωπο Ρομά συμπολιτών μας και πως οι ενέργειες τους οδήγησαν στον τραυματισμό -κάποιων εξ’ αυτών θανάσιμα- με την κατάρρευση της γέφυρας.

Η ανάδοχος εταιρεία ΑΒΑΞ Α.Ε φέρει βαρύτατες ευθύνες. Είναι προφανές πως εν μέσω κάυσωνα δεν είχε παρθεί κανένα αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή κατεδάφιση της γέφυρας, ευθύνη που βαραίνει αποκλειστικά την εταιρεία. Επιπλέον, ήταν αναγκαία η εργασία των εργαζομένων υπό αυτές τις συνθήκες; Είχε ληφθεί υπόψιν η αλλαγή στην συμπεριφορά των δομικών υλικών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και το πως αυτή θα επηρέαζε την κατεδάφιση; Για όλα τα παραπάνω ερωτήματα, η εταιρεία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις.

Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμα εργοδοτικού εγκλήματος με βαρύ φόρο αίματος από εργαζομένους και με τον ταυτόχρονο κίνδυνο κατάρρευσης μιας σημαντικότατης υποδομής στην πόλη της Πάτρας. Για το θαύμα της «ανάπτυξης» και της εκτόξευσης της κερδοφορίας των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, γίνονται θυσία εργαζόμενοι και μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς. Σε αυτή την πολιτική έχει βάλει φαρδιά την υπογραφή της η κυβέρνηση με όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει προσφέρει στο κεφάλαιο και την εργοδοσία. Είναι πραγματικά υποκριτική η στάση κυβερνητικών στελεχών που μιλούν για «απόδοση δικαιοσύνης» και «παρανομίες», της εταιρείας όταν οι ίδιοι διαμόρφωσαν το πλαίσιο το οποίο επιτρέπει τις εταιρείες να ξεσαλώνουν και να μην τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.

Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους εργαζομένους και τις οικογένειες τους αλλά και στους συμπολίτες μας που βρίσκονταν στο σημείο την ώρα της κατάρρευσης με ευθύνη της εταιρείας.

Ως Ταξική Πτέρυγα, απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες για αυτό το έγκλημα. Η συστηματική αθέτηση μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς πάει χέρι-χέρι με την τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν θα αρκεστούμε στην διαρκή οδυνηρή διαπίστωση αυτής της κατάστασης και στην στείρα καταγγελία της. Είναι μονόδρομος για τους εργαζομένους η πάλη για πραγματικά μέτρα ασφαλείας και μείωση του χρόνου εργασίας για να αποφεύγονται εργοδοτικά εγκλήματα. Η πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στου χώρους δουλειάς θα πρέπει να συνδυαστεί με τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής της αιματηρής ανάπτυξης, που προσφέρει τους εργαζομένους θυσία στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Για ποιοτικές δημόσιες και δωρεάν υποδομές, για να περάσουν ξανά στο δημόσιο υπό κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Καλούμε σε συμμετοχή στην Παμπατραϊκή απεργία που έχει προκηρυχθεί στις 24/7 στις 9:30 από το εργατικό κέντρο.

Κράτος και κεφάλαιο δολοφονούν. Χρέος μας να τους ανατρέψουμε!

 ΤΑΞΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου