Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΠΕΡΓΙΑ 21/9. Όλες-οι στο Παράρτημα 10:00, πορεία με τα σωματεία απο το Εργατικό Κέντρο

 


ΣΤΙΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ!

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ - Ε.Ε.

ΟΛΟΙ - ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 10:00, ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η χώρα βιώνει μια ακόμα ανείπωτη τραγωδία μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, ιδίως στη Θεσσαλία. Οι καταστροφές στις περιοχές που μετατράπηκαν σε λίμνες είναι τεράστιες και δεν μπορούν να περιγραφούν επαρκώς με λόγια ή εικόνες. Οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες, καθώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και καταστράφηκε η αγροτική και η κτηνοτροφική παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κρατικός μηχανισμός αποδίδουν τα πάντα στη "κλιματική αλλαγή", αποπροσανατολίζοντας την προσοχή από τις δικές τους ευθύνες. Ό,τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, από την πανδημία μέχρι τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, θεωρείται "πρωτόγνωρο", και η αντιμετώπιση από πλευράς κυβέρνησης είναι είτε το «μένουμε σπίτι» είτε οι εκκενώσεις.

Ταυτόχρονα, οι στρατηγικές επιλογές της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και της ΕΕ, θυσιάζουν την προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, έναντι της κερδοφορίας. Αυτή η πολιτική έχει ευθύνη για την έλλειψη υδροδομητικών έργων για την πρόληψη πλημμυρών, για την ανεπαρκή προστασία των δασών, αυτή η πολιτική έχει ευθύνη για την λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής εν γένει.

 

            Η κυβέρνηση της ΝΔ κήρυξε ξανά τον πόλεμο στην εργατική τάξη και βάζει τις τελευταίες πινελιές στο νεοφιλελεύθερο καθεστώς που θα διέπει πλέον τις εργασιακές σχέσεις, με προμετωπίδα την εργασία των 13 ωρών.

Και σαν να μην φτάνανε όλα αυτά,  ο υπ. εργασίας  Γεωργιάδης, έφερε σε διαβούλευση νομοσχέδιο με τον προκλητικό τίτλο «για τους διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην ΕΕ», που αν περάσει θα δώσει την χαριστική βολή σε όλες τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος μετά το Σικάγο.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται μετά και από την νομοθέτηση δουλειάς μέχρι τα 74 χρόνια για την συμπλήρωση ενσήμων μήπως και καταφέρουν να πάρουν οι μακροχρόνια άνεργοι μια σύνταξη ψίχουλο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις  της Ε.Ε. που προωθεί την αντιδραστική αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων, θέλει να κάνει ένα μεγάλο δώρο στο κεφάλαιο: Μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης που θα δουλεύουν χωρίς σταθερό ωράριο και συμβάσεις εργασίας, χωρίς ασφάλεια και δικαιώματα, που δεν θα δικαιούνται υπερωρίες, ρεπό και άδειες, ούτε καν αναρρωτικές ή άδειες εγκυμοσύνης. H εργοδοσία θα είναι νόμιμη ενώ θα θεωρείται «ελεύθερη» επιλογή και «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων το πόσες ώρες και μέρες θα δουλεύουν.

 Το αντεργατικό αυτό νομοσχέδιο προβλέπει:      

Πολλαπλή απασχόληση πέραν του 8ώρου και του ενός εργοδότη. Το νομοσχέδιο παρέχει στο κεφάλαιο την δυνατότητα για 13 ώρες δουλειά την ημέρα, 78 ώρες εργασίας την εβδομάδα σε πάνω από έναν εργοδότη. Με τον τρόπο αυτό καταργεί de facto το 5ήμερο και το 8ωρο. Παρέχεται ταυτόχρονα η δυνατότητα, ο ίδιος επί της ουσίας εργοδότης, υπό το μανδύα διαφορετικών ΑΦΜ στις οικονομικές δραστηριότητες που ασκεί, να απασχολεί τον υπάλληλό του, απαλλαγμένος από τις οριοθετήσεις που θέτει ακόμα η εργατική νομοθεσία, ως προς το ωράριο και τις αμοιβές (υπερωρίες, υπερεργασία κλπ).  

Συμβόλαια «μηδενικών ωρών», συμβάσεις «κατά παραγγελία» και εργασιακές σχέσεις- γαλέρα!! Τα συμβόλαια «μηδενικών ωρών» και οι συμβάσεις «κατά παραγγελία» που φέρνει το νομοσχέδιο είναι μια μορφή ευέλικτης εργασίας κατά την οποία τα χρονικά όρια της εργασίας δεν είναι εκ των προτέρων καθορισμένα. Οι συμβάσεις αυτές δεν προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό ωρών εργασίας ούτε κατώτατο μισθό. Ο εργαζόμενος οφείλει να είναι διαθέσιμος για εργασία όπως και όταν απαιτείται, ενώ ο εργοδότης δεν δεσμεύεται για το μισθό ή το ωράριο. Η καταβολή του μισθού γίνεται αναλόγως των ωρών της εργασίας μετά την πρόσκληση του εργοδότη.     

Ο εξαμηνίτης «δόκιμος εργαζόμενος». Ο «δόκιμος εργαζόμενος» θα έχει «περίοδο μαθητείας 6 μηνών μετά τη λήξη της οποίας θα λύεται η σύμβαση «αυτομάτως και αζημίως». Η δοκιμαστική περίοδος προβλέπεται στους 6 μήνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και ο εργαζόμενος θα δικαιούται αποζημίωση μετά τους 6 μήνες, αλλά μετά από τους 12 μήνες όπως ισχύει και σήμερα.    

Ακόμα περισσότερες απλήρωτες υπερωρίες. Ακυρώνεται για μεγάλες επιχειρήσεις, η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών, της υπερεργασίας, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, οι τροποποιήσεις ωραρίων, στην περίπτωση που έχουν εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα βέβαια κανένα εργατικό δικαίωμα δεν κατοχυρώνει. Επιπλέον με τη ρύθμιση αυτή θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος της επιθεώρησης εργασίας.          

6ήμερη εργασία στις επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας με βάρδιες (πχ βιομηχανία). Ουσιαστικά καταργείται το πενθήμερο, καθώς η έκτη ημέρα εργασίας καθίσταται υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, εφόσον το ζητήσει ο εργοδότης. Το μέτρο αυτό θα πλήξει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας σε μια περίοδο αύξησης των εργατικών ατυχημάτων. Αυτή η νέα ελαστικοποίηση συνδέεται με το αίτημα του ΣΕΒ, για μείωση του κόστους από τις υπερωρίες που αναγκάζονται να καταβάλλουν όταν απαιτείται εργασία και την 6η ημέρα.       

Ποινικοποιεί ακόμα περισσότερο τους εργατικούς αγώνες και την συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαριών προστίμων (5.000 ευρώ) και ποινών φυλάκισης (τουλάχιστον 6 μηνών), σε όσους περιφρουρούν τις απεργίες.                     

Εν ολίγοις, η «επιλογή» που προτείνουν πλέον είναι μεταξύ 8ωρης δουλειάς και πείνας ή 13ωρης που θα μπορεί να είναι και εν μέρει δόκιμη εργασία!

Το νομοσχέδιο δεν είναι δημιουργία ενός γραφικού υπουργού, αλλά ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των βιομηχάνων-τραπεζιτών-εφοπλιστών. Την ίδια στιγμή στην χώρα μας το αστικό κράτος, η αστική τάξη βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με τους παραπάνω, ενώ καλλιεργούν την έννοια της «ατομικής ευθύνης» και «ατομικής επιλογής» ενώ θρέφουν την ακροδεξιά που καλλιεργεί τον κανιβαλισμό μέσα στον ίδιο τον λαό.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ποιος είναι ο αντίπαλος και ποια πρέπει να είναι η απάντηση του ταξικού εργατικού κινήματος.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να περάσει! Απαιτείται  άμεση, μαχητική και συνολική απάντηση του ταξικού εργατικού κινήματος, χωρίς μισόλογα και αναμονή, όπως έκανε το ΠΑΜΕ και η διοίκηση του ΕΚΠ δίνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση. Χρειάζεται άμεση οργάνωση αποφασιστικής σύγκρουσης και απεργιακού αγώνα διαρκείας, χωρίς να περιμένουν οι εργαζόμενοι τις «κινήσεις διαμαρτυρίας» και εκτόνωσης των «κοινωνικών συμμάχων» του ΣΕΒ που κάνουν «διαβούλευση» (ΓΣΕΕ, ηγεσίες συνδικαλιστικού κινήματος), ενώ τηρεί ανοιχτά απεργοσπαστική στάση. Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους, από μια μαχητική εργατική αντιπολίτευση που θα απαιτήσει την απόσυρση του εκτρώματος και θα ζητάει δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, με συλλογικές συμβάσεις και ριζικές αυξήσεις μισθών, με μείωση του χρόνου εργασίας τώρα στις 30 ώρες/εβδομάδα, 6ώρες/ημέρα και κατοχυρωμένο 5-ημερο.

 

Για να διεκδικήσουμε μια ζωή ολόκληρη είναι η ώρα για να απαιτήσουμε:


  • Κανένας μισθός κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά για να ζούμε αξιοπρεπώς από μια και μόνο δουλειά.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατάργηση του μνηµονιακού νομοθετικού πλαισίου.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες µε πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
  • Κατάργηση όλων των νόμων για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας. Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας 30ωρο-5ηµερο-6ωρο. Όχι δουλειά την Κυριακή.
  • Πλήρη Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες, δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 60 και στα 55 για τα βαρέα επαγγέλματα.
  • Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Μειώσεις των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα. Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων σε βάρος λαϊκών στρωμάτων
  • Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία
  • Ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ, του κεφαλαίου και της ΕΕ, όπως και κάθε κυβέρνησης με την ίδια πολιτική. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, διαγραφή του χρέους και την απελευθέρωση από τα δεσμά ευρώ και ΕΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου