Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Αντικυβερνητικό Συλλαλητήριο, Σάββατο 16/9 - 12:00, πλ. Γεωργίου



 Η κυβερνητική πολιτική καταστρέφει το περιβάλλον και το κόσμο της εργασίας

Να μην περάσει το νομοσχέδιο-όλεθρος που δυναμώνει την ομηρία και τον εργασιακό μεσαίωνα.
Μια ακόμα ανείπωτη τραγωδία βιώνει η χώρα και ειδικά η Θεσσαλία μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Οι εικόνες και οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν το μέγεθος της καταστροφής στις περιοχές που έχουν μετατραπεί σε λίμνη. Οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες, ανεπανόρθωτες και μακροπρόθεσμες. Χάθηκαν άνθρωποι, διαλύθηκε όλη η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ μέχρι να φύγουν εντελώς τα νερά, θα ανησυχούμε αν έχουν πνιγεί και άλλοι κάτοικοι των περιοχών ή μετανάστες εργάτες γης.

Βέβαια, για την κυβέρνηση της ΝΔ και τον κρατικό μηχανισμό, πάντα φταίει «κάποιος άλλος» και η καραμέλα έχει βρεθεί: «Ζούμε την κλιματική αλλαγή... τι να κάνουμε;». Από τον covid μέχρι τις φωτιές και τις πλημμύρες, την άνοδο της τιμής των καυσίμων και των τρόφιμων, όλα βαφτίζονται "πρωτόγνωρα". Εξαντλούν τη ρητορεία τους στην ένταση των φαινομένων και την ανάγκη οι άνθρωποι να μείνουν σπίτι ή να εκκενώσουν.

Όμως οι στρατηγικές επιλογές της Ν.Δ. και όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πετάξει στα τάρταρα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής κατοικίας και την διαβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η πολιτική τους φταίει για την απουσία αντιπλυμμηρικών έργων, για την κατασπατάληση πόρων μέσα από τις προνομιακές σχέσεις με την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Η πολιτική τους φταίει για την έλλειψη δασοπροστασίας και την λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η πολιτική τους καλλιεργεί την «ατομική ευθύνη» και «ατομική επιλογή» ενώ θρέφει την ακροδεξιά που καλλιεργεί τον κανιβαλισμό μέσα στον ίδιο τον λαό.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Κυβέρνηση της ΝΔ στον πρώτο κιόλας μήνα μετά την επανεκλογή της, εξαγγείλει ένα ακόμα εργασιακό νομοσχέδιο για να υπερασπιστεί δια στόματος του υπ. Γεωργιάδη, «το δικαίωμα του εργαζομένου στην 16ωρη εργασία και στην παράλληλη απασχόληση σε δύο εργοδότες»!
Η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο κατά παραγγελία του κεφαλαίου ελαστικοποιώντας πλήρως τις όποιες σταθερές σχέσεις εργασίας είχαν απομείνει, ενώ νομιμοποιεί υπάρχουσες εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Με αγωνιστική ενότητα των εργαζόμενων «από τα κάτω» – συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων επιτροπών αγώνα για την οργάνωση του αγώνα. Με δυναμικές μορφές πάλης, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, απεργίες!

Για να διεκδικήσουμε μια ζωή ολόκληρη είναι η ώρα για να απαιτήσουμε:
  • Μείωση του χρόνου εργασίας, 30ωρο-6ωρο-5μερο. Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι νόμοι για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας.
  • Μόνιμη, σταθερή και ασφαλισμένη εργασία για όλους/ες και νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Να καταργηθούν οι επισφαλείς, προσωρινές, ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Όχι στην ελαστική εργασία, την επισφάλεια, τη μαύρη / ανασφάλιστη εργασία, στο καθεστώς ενοικίασης εργαζόμενων, τα σπαστά ωράρια, τις φθηνές υπερωρίες.
  • Να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία δουλειά! Αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ, πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία. Κατάργηση των απεργοσπαστικών νόμων. Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου