Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Ιταλία: μετά τον Covid, εργατικοί αγώνες, εργοδοτικοί τραμπούκοι


Εργατικοί αγώνες από το μέλλον και τη μεταcovid εποχή μπορούν να χαρακτηριστούν τα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στην Ιταλία το τελευταίο διάστημα. Θέατρο της σύγκρουσης το ιταλικό τμήμα της διεθνούς εταιρείας ταχυμεταφορών Fedex. 

Υποκείμενα τα σωματεία βάσης SI COBAS και οι εργαζόμενοι της Fedex στην πόλη Πιατσέντζα, οι οποίοι προσπαθούν να ματαιώσουν τις απολύσεις εκατοντάδων συναδέλφων τους. Οι απολύσεις είναι μέρος της αναδιάρθρωσης της εταιρείας, ώστε να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και διευκολύνεται από την έκτακτη νομοθεσία που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Κόντε και εφαρμόζει η νυν του Ντράγκι. Πρόκειται όμως και για εκδικητικές απολύσεις, καθώς οι εργαζόμενοι σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου (Amazon, Nippon Express, Fedex TNT) δίνουν μάχη διαρκείας εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, με συνεχή μπλοκαρίσματα αποθηκών και διανομών.

Στο τελευταίο και δραματικότερο επεισόδιο, η απεργιακή φρουρά στις αποθήκες της Fedex στην κωμόπολη Λόντι ήρθε αντιμέτωπη με οπλισμένους μπράβους της εργοδοσίας. Αρκετοί απεργοί τραυματίστηκαν και ένας διακομίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο όπου και παραμένει. Μεγάλα ιταλικά μίντια μετέδωσαν πως οι απεργοί επιτέθηκαν σε εργαζόμενους που ήθελαν να δουλέψουν. Ως απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία, τα συνδικάτα βάσης κάλεσαν σε πανεθνική απεργία στον τομέα logistics και ταχυμεταφορών.   

Ας ληφθεί υπόψη ότι ο κλάδος ήταν αυτός που η ιταλική κυβέρνηση –όπως και η ελληνική–είχε χαρακτηρίσει «στρατηγικής σημασίας» για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η επίθεση εναντίον του μόλις φάνηκε φως στο τούνελ, αποκαλύπτει τα σχέδια των αστικών επιτελείων.

Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, 950.000 προσωρινά και μερικώς απασχολούμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους την περίοδο της πανδημίας στην Ιταλία, αφού δεν καλύπτονταν από την ειδική νομοθεσία (έκτακτα επιδόματα κ.ο.κ.). Σαν να μην έφτανε αυτό, νέα νομικά διατάγματα προβλέπουν την πλήρη απελευθέρωση των υπεργολαβιών και των ενοικιάσεων εργαζομένων, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι ο μειοδότης θα μπορεί να συμπιέζει και το εργατικό κόστος κατά το δοκούν. 

Ήδη, η εταιρεία Fedex, παράλληλα με τις 272 απολύσεις από το τμήμα της Πιατσέντζα, καταργεί μία-μία τις εργατικές κατακτήσεις που προήλθαν από σκληρούς αγώνες την τελευταία δεκαετία. Συνομιλητές της είναι τα μεγάλα τριτοβάθμια συνδικάτα της Ιταλίας (Cgil-Cisl-Uil), ενώ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν εξοβελιστεί τα σωματεία βάσης (COBAS). prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου