Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Ιταλία: Το όνομά του Adil Belakadim. Δολοφονημένος από το παρακράτος της εργοδοσίας και των βιομηχάνων.


Στην Ιταλία, στην πόλη της Νοβάρα, στη βορειοδυτική Ιταλία, ο 37χρονος εργαζόμενος, Ιταλός με καταγωγή από το Μαρόκο,  ενεργός συνδικαλιστής στο σωματείο εργαζόμενων σε αποθήκες, μαζί με πολλούς άλλους εργάτες απεργούσαν και περιφρουρούσαν την απεργία τους έξω από μεγάλο πολυκατάστημα.
Εκεί, ως προμηθευτής αλλά στην πραγματικότητα πληρωμένος από τους βιομήχανους, ο δολοφόνος μπράβος, πάτησε με την νταλίκα τον Adil τον οποίο και σκότωσε ακαριαία, και τραυμάτισε επίσης δύο συναδέλφους του απεργούς που μπήκαν μπροστά για να μπλοκάρουν την είσοδο της νταλίκας στην αποθήκη.
Η εργοδοτική δολοφονία, εντάσσεται στην συνολικότερη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στην Ιταλία, με την κυβέρνηση και τους εργοδότες να βάζουν στο στόχαστρο τους ανθρώπους που κράτησαν όρθια την Ιταλική κοινωνία κατά την πανδημία, με σειρά αντεργατικών μέτρων, τραμπουκισμών (μέχρι και με ένοπλους μπράβους για να διαλυθούν οι απεργίες) και παγίωσης μιας βάναυσης μετά-κορονοϊού εργασιακής πραγματικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ιταλία έχουν ξεσπάσει μεγάλοι εργατικοί αγώνες, ενάντια σε μαζικές απολύσεις που γίνονται σε μια σειρά εταιριών (ιδίως μεταφορικών και αποθήκευσης) και βιομηχανιών. 950.000 εργαζόμενοι μερικώς απασχολούμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους την περίοδο της πανδημίας, αφού δεν καλύπτονταν από την ειδική νομοθεσία.
Σε ανακοίνωσή της η USB Ιταλίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η αγριότητα του κεφαλαίου προκαλεί ένα ακόμη θύμα στον τομέα των logistics, τον κορυφαίο τομέα της ταξικής σύγκρουσης στη χώρα μας, μετά από την παρόμοια δολοφονία του συνδικαλιστή USB Abd El Salamστην Piacenza το 2016. Τίποτα δεν πρέπει να σταματήσει την αλυσίδα κερδοφορίας, τίποτα δεν πρέπει να καθυστερήσει τις παραδόσεις και την αποθήκευση. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η εργοδοσία στις πύλες της αποθήκης Lidl στο Biandrate, στη Novara. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, της πλήρους υποταγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η εργοδοσία και το κράτος κλιμακώνουν την απάντησή τους στη συνέχιση των εργατικών αγώνων ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στους θανάτους εν ώρα εργασίας, ενάντια στην ανασφάλεια. Η νέα επίθεση στο δικαίωμα απεργίας ακριβώς στον τομέα των logistics, που προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή, είναι μια οριστική επιβεβαίωση αυτού. Σε αυτήν την κλιμάκωση πρέπει να δοθεί αποφασιστική και ενιαία απάντηση του γενικού αγώνα. Η USB, εκφράζοντας την άνευ όρων αλληλεγγύη της στην οικογένεια του Adil, τη SiCobas και όλους τους εργαζόμενους, καλεί όλους τους μαχητές και όλα τα συνδικάτα να κινητοποιηθούν αμέσως σε όλη τη χώρα»

Δεν είναι διόλου μακριά από όσα βλέπουμε στη χώρα μας, που η εργοδοτική βία, φυσική ή ψυχολογική, δρα ανεξέλεγκτα, πλέον και με το γράμμα του νόμου, με τον εργασιακό μεσαίωνα να φαίνεται πιο έντονα από ποτέ. Οι εργαζόμενοι κρατούν την κοινωνία όρθια. Με την οργάνωση τους στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά, μπορούν πραγματικά να φέρουν τα πάνω κάτω ή για να το πούμε καλύτερα τα κάτω, πάνω.
#ΜένουμεΕνεργοί, 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου