Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Τουρκία: "Ο διακόπτης θα κατέβει. Αυτή η δουλειά θα τελειώσει!"


Οι μεταλλεργάτες στην Τουρκία έσπασαν την απαγόρευση διαδήλωσης για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους! 
Πρόσφατα εκατοντάδες μεταλλεργάτες απολύθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν μέλη του αγωνιστικού συνδικάτου Birleşik Metal-İş. 
Χθες, 24 Νοεμβρίου, ξεκίνησαν μία πορεία από την πόλη Γκεμπζέ (Gebze) προς την πρωτεύουσα Άγκυρα. Η αστυνομία, που έχει απαγορεύσει όλες τις διαδηλώσεις (αλλά όχι και τις απολύσεις...), αρχικά δημιούργησε κλοιό γύρω από τα λεφωφορεία τους μην αφήνοντάς τα να αναχωρήσουν και προσπαθώντας να αναγκάσει τους μεταλλεργάτες να αποβιβαστούν. Στη συνέχεια οι μεταλλεργάτες έκαναν καθιστική διαμαρτυρία ενώ έπειτα επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Τότε η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε 109 προσαγωγές. Στο άκουσμα της είδησης, άλλοι μεταλλεργάτες σε διάφορα εργοστάσια στην Τουρκία κατέβασαν τους διακόπτες και προχώρησαν σε κινήσεις αλληλεγγύης μέσα στους χώρους δουλειάς (βλ. τελευταίο μέρος του βίντεο). Αργότερα, όλοι οι εργάτες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους πήραν καταθέσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν μερικούς μήνες, μεγάλες απεργίες των μεταλλεργατών στην Τουρκία οδήγησαν σε συνθηκολόγηση τους εργοδότες οι οποίοι αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν γενναίες αυξήσεις. Οι τωρινές απολύσεις έρχονται ως μία ρεβάνς της εργοδοσίας, η οποία δε διστάζει να αφήσει ανθρώπους στο δρόμο εν μέσω πανδημίας. Όμως ο αγώνας συνεχίζεται και οι μεταλλεργάτες δείχνουν αποφασισμένοι. Παρά τις προσαγωγές, την καταστολή και τις απαγορεύσεις, το συνδικάτο τους δήλωσε ότι θα ξαναεπιχειρήσει συγκέντρωση και πορεία προς την Άγκυρα σήμερα, 25 Νοεμβρίου.
Όσο μοιάζει η αντιμετώπιση των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας από τις κυβερνήσεις τους μέσα στην πανδημία τόσο κοινές είναι και οι ανάγκες, τα προβλήματα και η προοπτική για τους δύο λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου