Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Τα εργατικά δικαιώματα & ελευθερίες δεν μπαίνουν σε καραντίνα


Δήλωση εκλεγμένων συνδικαλιστών
Τώρα παίρνονται τα αντεργατικά μέτρα- Τώρα θα απαντήσουμε, θα αγωνιστούμε!
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ
Η πανδημία του κορωνοϊού, βρίσκει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα ανοχύρωτα και σε υψηλό βαθμό κινδύνου, με το δημόσιο σύστημα υγείας σε κατάρρευση, ως αποτέλεσμα και των μνημονιακών αστικών πολιτικών από όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Τα προβλήματα αυτά γίνονται ακόμη πιο οξυμένα στο φόντο της πολιτικής της διαρκούς λιτότητας και περικοπών για μισθωτούς, συνταξιούχους, αλλά και τους αγρότες, τους ανέργους και τους νέους.
Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να απαντήσει στην πανδημία με άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος και των κοινωνικών υποδομών, αξιοποιεί εκβιαστικά την σημερινή κρίση για επιτάχυνση αντεργατικών μέτρων και περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής είναι τα δεκάδες δώρα-παροχές προς την εργοδοσία και το κεφάλαιο, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, με ταυτόχρονα μέτρα κατάργησης του εργατικού δικαίου, των συμβάσεων, την περικοπή των μισθών, την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη υπηρεσιών καθαριότητας στους Δήμους ,την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας με την αντίστοιχη μείωση των μισθών και μια σειρά πολύ σοβαρά αντεργατικά μέτρα που μάλιστα παίρνονται με υπουργικές αποφάσεις και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Μαζί με τα μέτρα αυτά που πλήττουν τους εργαζόμενους σε απόλυτο βαθμό προστίθεται μια ολόκληρη αυταρχική εκστρατεία ενοχοποίησης της κοινωνίας και το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» για να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση της κοινωνίας ακραία μέτρα ελέγχου, πειθάρχησης και καταστολής, με αποκορύφωμα την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Είναι μέτρο που δεν πάρθηκε με υγιειονομικά κριτήρια, καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εξακολουθούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, μέσα σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, χωρίς ουσιαστικά μέτρα και μέσα προστασίας της υγείας τους, χωρίς ελέγχους.
Τα μέτρα αυτά της κυβέρνησης μεταξύ άλλων περιορίζουν και καταργούν την ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση, σε μια περίοδο που τα συνδικάτα και τα μέλη τους χρειάζεται να δρουν, να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν στις χιλιάδες εργοδοτικές αυθαιρεσίες, απολύσεις, μειώσεις αποδοχών, αναγκαστικές άδειες και μια σειρά άλλες μεθοδεύσεις των εργοδοτών.
Εμείς οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, δεσμευόμαστε για την ανάληψη πρωτοβουλιών κοινής δράσης, με στόχο την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, την παρέμβαση των σωματείων και των συνδικαλιστών απέναντι στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και εφαρμόζουν οι εργοδότες στις επιχειρήσεις, σήμερα και όχι όταν θα έχουν εφαρμοστεί και μονιμοποιηθεί.
Για μας είναι φανερό, ότι η σωτηρία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, η αξιοβίωτη ζωή με ελευθερία, απαιτεί σκληρούς ταξικούς αγώνες ενάντια στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο στην Ελλάδα και ανατροπή της πολιτικής τους, σήμερα.
Δηλώνουμε ότι σε σύνδεση με τους φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος, θα συμβάλλουμε άμεσα, με τις κατάλληλες για την περίσταση μορφές, στην ανάπτυξη αγωνιστικών διεκδικήσεων. Δεν θα πειθαρχήσουμε στις εντολές που επιτρέπουν να βγεις για να δουλέψεις και να μετακινείσαι για να εργαστείς για τους εργοδότες, αλλά απαγορεύουν να πάνε τα σωματεία για να υπερασπιστούν σε ένα χώρο δουλειάς τους εργαζόμενους. Δεν θα πειθαρχήσουμε στις απαγορεύσεις και την καταστολή της παρέμβασης και δράσης των σωματείων και των εργαζομένων, για να περάσουν απρόσκοπτα τα αντεργατικά σχέδια.
Όποιες και αν είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να παλεύουν και να διεκδικούν. Στηρίζουμε την κινητοποίηση των εργαζόμενων στην Υγεία που προχωράνε στις 7 Απρίλη σε κινητοποιήσεις σε όλα τα νοσοκομεία απαιτώντας ΤΩΡΑ ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις και δράσεις που προγραμματίζουν εργατικά σωματεία.
Δεν σταματάμε τους αγώνες. Δεν είμαστε «όλοι μαζί», «δεν συναινούμε»! Η πάλη για τα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν αναστέλλεται. Δίνουμε τη μάχη, αγωνιζόμαστε ΤΩΡΑ!
Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου