Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Κρήτη: «Απογείωση» των εργατικών ατυχημάτων, με... «προτίμηση» στους κλάδους με τα ρεκόρ κερδών του κεφαλαίου



Η άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους εργασίας, με ευθύνη της μεγαλοεργοδοσίας, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιβεβαιώνεται καθημερινά με δεκάδες εργατικά ατυχήματα σε όλη τη χώρα, που αφήνουν πίσω τους σακατεμένους και νεκρούς εργάτες.
Τα νούμερα και στην Κρήτη είναι αποκαλυπτικά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι: Μόνο από την αρχή του 2019 έως τώρα έχουν καταγραφεί 290 εργατικά ατυχήματα στο νησί, 3 από τα οποία ήταν θανατηφόρα. Γνωρίζουμε μάλιστα ότι μόνο το 50% των ατυχημάτων δηλώνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ πάρα πολλά είναι αυτά που κρύβονται κάτω από τον φόβο της απόλυσης και από την εργοδοτική τρομοκρατία που επικρατεί σε πολλούς χώρους δουλειάς, ενώ αποτρεπτική είναι και η γραφειοκρατία που επικρατεί ώστε να πληρωθεί τελικά ένας εργαζόμενος από τον ΕΦΚΑ.
Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς φανερώνει έναν ακήρυχτο πόλεμο με θύματα τους εργαζόμενους, που αναγκάζονται να θέτουν τη ζωή τους μπροστά σε μεγάλους κινδύνους για να εξασφαλίσουν ένα πενιχρό μεροκάματο, ώστε να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες των οικογενειών τους.
Καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση, τις συνέπειες της «ευελιξίας», την απουσία μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία αφού αυτά αποτελούν «κόστος» για τα κέρδη του κεφαλαίου...
Στην «πρώτη γραμμή» της επίθεσης οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές και τον Τουρισμό
Χαρακτηριστικά, και στην Κρήτη, δεν υπάρχει κλάδος χωρίς εργατικά ατυχήματα. Τα περισσότερα συγκεντρώνονται στην... «ατμομηχανή» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, τον Επισιτισμό - Τουρισμό, καθώς και στις Κατασκευές, ενώ ακολουθούν άλλοι κλάδοι, επιχειρήσεις μεταποίησης στις Βιομηχανικές Περιοχές, καθώς και οι ΟΤΑ.
Ειδικότερα στο χώρο των Κατασκευών έχουμε τα πιο σοβαρά, πολλά από τα οποία μάλιστα συνδέονται άμεσα με τα «ρεκόρ» του κεφαλαίου στον Τουρισμό. Κάθε χειμώνα γίνεται ένας «πόλεμος» με τις μεγάλες ανακαινίσεις ξενοδοχειακών μονάδων. Ουσιαστικά χτίζονται νέα ξενοδοχεία μέσα στα παλιά, μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο χρόνου που επιβάλλουν μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλοεργολάβοι και κατασκευαστικές εταιρείες, ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες. Αυτό οδηγεί σε τσάκισμα των εργατών, που δουλεύουν ήλιο με ήλιο, 7 μέρες τη βδομάδα, με την εντατικοποίηση να σπάει ρεκόρ. Για παράδειγμα, μόνο σε ένα ξενοδοχείο στο Ηράκλειο έπεσαν 3.500 κυβικά μπετό μέσα σε 72 μέρες...
Το φετινό χειμώνα σε μια ανακαίνιση μεγάλου ξενοδοχείου στη Χερσόνησο, τις μέρες της μεγάλης κακοκαιρίας που χτυπούσε όλη την Κρήτη με χιόνια και χαλάζι, μας ήρθε καταγγελία ότι οικοδόμοι εργάζονταν έξω. Στην άμεση παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων με κλιμάκιο στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, διαπιστώθηκε ότι δούλευαν περίπου 70 οικοδόμοι, με κλίμα τρομοκρατίας ότι «όποιος δεν δουλέψει σήμερα να μην ξανάρθει για δουλειά». Οι καιρικές συνθήκες έθεταν σε κίνδυνο τους συναδέλφους μας. Οι γερανοί που υπήρχαν στο έργο σήκωναν σιδερένια καλούπια (ντόκα), τα οποία υπό την επίδραση των σφοδρών ανέμων ήταν αδύνατον να ελεγχθούν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι συνάδελφοι που προσπαθούσαν να τα τοποθετήσουν. Απαιτήσαμε την άμεση διακοπή των εργασιών από την κατασκευαστική εταιρεία.
Στις εργασίες σε άλλη ξενοδοχειακή μονάδα έγινε ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα από πτώση 4 μέτρων στο κενό ενός οικοδόμου. Το Συνδικάτο Οικοδόμων άμεσα ενημερώθηκε από εργαζόμενους του έργου και μαζί με κλιμάκιο της Τεχνικής Επιθεώρησης απευθείας πήγε στο χώρο. Παρά το γεγονός ότι δεν επέτρεπαν την είσοδο, όταν μπήκαμε στο εργοτάξιο ο διευθυντής του ξενοδοχείου και ο αρχιμηχανικός της εταιρείας έκαναν ότι... δεν συνέβη τίποτα στο έργο! Βέβαια, τον τραυματισμένο συνάδελφο τον είχε παραλάβει ιδιωτικό ασθενοφόρο για να μην ειδοποιηθούν οι επίσημες αρχές... Αυτό μας γνωστοποίησαν αρκετοί οικοδόμοι, που μας υπέδειξαν και το ακριβές σημείο του ατυχήματος, ενώ όταν μεταβήκαμε στο νοσοκομείο είδαμε τον συνάδελφο που είχε υποστεί σοβαρά κατάγματα.
Στο τελευταίο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Ηράκλειο, συνάδελφος οικοδόμος, 60 χρόνων, λίγο πριν από τη σύνταξη, σκοτώθηκε στις 4.30 το απόγευμα. Δηλαδή να δουλεύει 9 ώρες πάνω στη σκαλωσιά. Εδώ φαίνεται η «βιώσιμη ανάπτυξη», η «δίκαιη ανάπτυξη», που ανάγκασε τους εργάτες να εργάζονται στα 60 χρόνια στα βαρέα ανθυγιεινά με την αύξηση ορίου ηλικίας στους εργάτες.
Αντίστοιχα άθλιες συνθήκες αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, με τραγικά παραδείγματα και στην Κρήτη. Συνεχή είναι τα ατυχήματα στους διανομείς (ντελιβεράδες), με δύο εργαζόμενους να χάνουν τη ζωή τους τους προηγούμενους μήνες στα Χανιά. Αντίστοιχα, μέσα στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια και τις κουζίνες, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες τσακίζονται κυριολεκτικά για να αυγαταίνουν τα τρελά κέρδη της εργοδοσίας, πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα, οι λιποθυμίες, τα μόνιμα μυοσκελετικά προβλήματα. Και εδώ, χαρακτηριστικό παράδειγμα των τραγικών συνεπειών αυτής της άθλιας κατάστασης για τους εργαζόμενους ήταν το θανατηφόρο ατύχημα στα Χανιά σε ξενοδοχείο, όπου 20χρονη εργαζόμενη που έκανε την πρακτική της πνίγηκε μέσα στο ασανσέρ μεταφοράς τροφίμων...
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην Ανακύκλωση στο Ηράκλειο, όπου έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα σοβαρά ατυχήματα. Το τελευταίο σημειώθηκε μόλις πριν από μια βδομάδα, ενώ, όπως καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο, από τα 14 μπουτόν ασφάλειας λειτουργούσαν μόνο τα 4. Παρά τις παρατηρήσεις της Σωματειακής Επιτροπής εδώ και μήνες, η εργοδοσία δεν έκανε τίποτα και μόνο όταν πήγε κλιμάκιο ελέγχου δήλωσε ότι θα τα επισκευάσει...
Αντίστοιχα ατυχήματα καταγράφονται και στο χώρο των ΟΤΑ. Συναντάμε συμβασιούχους εργαζόμενους που δεν έχουν καμία εκπαίδευση να βρίσκονται σε θέσεις όπου χρειάζεται ειδικευμένο προσωπικό, συναντάμε παλαιωμένο εξοπλισμό, οχήματα που δεν έχουν περάσει εδώ και χρόνια ΚΤΕΟ, υποστελεχωμένες υπηρεσίες, με τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.
Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου «φουντώνουν» την εργοδοτική ασυδοσία
Η ασυδοσία της εργοδοσίας πατάει και «φουντώνει» πάνω στο αντεργατικό πλαίσιο που της έχουν διασφαλίσει όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, στην υποστελέχωση και την απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, στη σκόπιμη απουσία οποιασδήποτε καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών, στην ποικιλότροπη διευκόλυνση της «ευελιξίας», κ.ο.κ.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Κρήτη, με χιλιάδες επιχειρήσεις και πάνω από 100.000 εργαζόμενους, η Τεχνική Επιθεώρηση έχει μόλις 16 επιθεωρητές. Η υπηρεσία του νομού Ηρακλείου που καλύπτει και το νομό Λασιθίου δεν διαθέτει πλέον ούτε αυτοκίνητο για τη διενέργεια ελέγχων,μιας και η σύμβαση για το αυτοκίνητο που είχε η υπηρεσία έληξε στις 17 Ιούλη...
Το ίδιο το πλαίσιο ακόμα και στις περιπτώσεις που δηλώνεται ένα εργατικό ατύχημα αφήνει τους εργαζόμενους ακάλυπτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οικοδόμος στην Κρήτη που είχε εργατικό ατύχημα το 2016 με ηλεκτροπληξία και υπέστη σοβαρά εγκαύματα στα πόδια, ωστόσο αναγκάστηκε να γυρίσει στη δουλειά επειδή δεν μπορούσε να πάρει άλλη αναρρωτική άδεια, με αποτέλεσμα να πάθει άλλο σοβαρότερο ατύχημα σε άλλο εργοτάξιο το 2017...
Η έλλειψη μέτρων για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί που οδηγούν στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, έχουν μετατρέψει τους χώρους σε αρένες θανάτου. Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα θυσιάζει την υγεία και τη ζωή των εργατών στο βωμό του κέρδους των μονοπωλίων.
Τα ατυχήματα δεν είναι μια «κακιά στιγμή»... Είναι εξοργιστική η προσπάθεια που καταβάλλουν το κεφάλαιο και οι μηχανισμοί του να μεταθέτουν την ευθύνη στους νεκρούς και τσακισμένους εργάτες.
Η εργατική τάξη έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος και συνεχίζει να πληρώνει για να θησαυρίζουν τα αφεντικά. Όσο αυγατίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου, τόσο μεγαλώνει ο αριθμός των εργατών που δεν γυρίζουν στο σπίτι τους, που σακατεύονται και μένουν ανάπηροι σε όλη τους τη ζωή. Η αιμορραγία σε ανθρώπινες ζωές θα συνεχίζεται και θα οξύνεται όσο το καπιταλιστικό κέρδος καθορίζει την τύχη των εργαζομένων, το μεροκάματό τους, τις εργασιακές σχέσεις, το εργασιακό περιβάλλον, την Παιδεία, την Υγεία.
Αγώνας για να πηγαίνουμε και να γυρνάμε γεροί από τη δουλειά μας
Απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου που την στηρίζει με κάθε τρόπο, βασικό στοιχείο της δουλειάς των σωματείων είναι να οργανώσουμε την πάλη για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων.
Μπαίνουμε μπροστά, οργανώνουμε τον αγώνα, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να κατανοήσουν στην πράξη και να κάνουν δική τους υπόθεση αυτήν την τόσο κρίσιμη «Να μπορούμε να πηγαίνουμε γεροί στη δουλειά και να επιστρέφουμε γεροί στις οικογένειές μας».
Γνωρίζουμε καλά πως ό,τι πετυχαίνουμε το επιβάλλουμε με τον αγώνα μας, με επίκεντρο τα συμφέροντά μας και τη ζωή μας. Κανένας εργοδότης και καμιά κυβέρνηση του κεφαλαίου δεν θα βάλει σε προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία μας.
Η σταθερή παρέμβαση μέσα στους χώρους δουλειάς, η συλλογική αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία, η πάλη ενάντια στην απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών που η ίδια η εργατική τάξη έχει επιβάλει με την πάλη της, ο αγώνας για βελτίωση των όρων ασφάλειας και υγείας πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Γ.ΓΩΝΙΑΝΑΚΗΣ(Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου