Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Τα ψέματα του υπουργείου Εργασίας


Πόσα ψέματα αλήθεια σε μια φράση;
«Ο Μάρτιος έκλεισε με ένα εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την πορεία της απασχόλησης και παρουσίασε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».
Συνέχισε κάνοντας λόγο για "όχι μόνο οι νέες θέσεις, αλλά (...) αξιοπρεπείς αμοιβές και αξιοπρεπείς όρους εργασίας"

Ψέμα πρώτο: όπως θα δείτε στον πρώτο πίνακα το ισοζύγιο προσλήψεων με στοιχεία Μάρτιος 2019, τόσο για το μήνα Μάρτιο, όσο και αθροιστικά Γενάρης- Μάρτης είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ από ότι ένα χρόνο πριν! Συγκρίνοντας Μάρτιο 2018 με Μάρτιο 2019 το ισοζύγιο είναι μειωμένο κατά 12.000 θέσεις και συγκρίνοντας τα στοιχεία τριμήνου κατά 6.700 θέσεις.

Ψέμα δεύτερο: όπως φαίνεται στα επόμενα δύο γραφήματα, οι νέες προσλήψεις αφορούν θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης σε ποσοστό 54%, δηλαδή με τίποτα δεν τις λες θέσεις κανονικής δουλειάς με πλήρη μισθό και όλα τα δικαιώματα. Το ποσοστό αυτό είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ σε σχέση με πέρυσι που ήταν 53%. Kαι επειδή πάντα η μεγάλη και μακρινή εικόνα βοηθάει καλύτερα στο να βγαίνουν συμπεράσματα, αν κοιτάξουμε τα στοιχεία του Μαρτίου 2015 θα δούμε ότι το ποσοστό μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης ήταν και τότε 54%. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ακριβώς την εργασιακή αθλιότητα της ΝΔ! Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια ψευταράδων για αφελείς.

Ψέμα τρίτο: αν δείτε όλη την έκθεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ (https://www.e-forologia.gr/cms/uploads/0_1167.pdf), πουθενά δεν έχει αναφορά στο ύψος των αμοιβών, επομένως η Υπουργός δεν έχει κανένα στοιχείο όταν αναφέρεται σε "αξιοπρεπείς αμοιβές". Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα είχε ένα ενδιαφέρον πραγματικά να μας έδινε στοιχεία ο ΕΦΚΑ ή το ΣΕΠΕ για το πως αντέδρασαν οι επιχειρήσεις, αντισταθμίζοντας με χίλιους δύο τρόπους και αυτή την ελάχιστη για αυτούς επιβάρυνση (αύξηση ωραρίου, "μαύρων", ένσημα, αξιοποίηση επιδότησης εισφορών κλπ) Παναγιώτης Μαυροειδής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου