Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Ο «κορυφαίος εργοδότης» και οι… αχάριστοι εργαζόμενοι


Η Lidl είναι μία γερμανική εταιρεία με μακρά ιστορία (από το 1930) και 80.000 εργαζομένους στα υποκαταστήματά της σε όλο τον κόσμο.

Το ότι η Lidl δεν χρησιμοποιεί και τις πιο φιλικές προς τον εργαζόμενο πρακτικές ήταν γνωστό. Άλλωστε, το 2004 η κίνηση πολιτών FoeBud απένειμε στην εταιρεία Lidl το αρνητικό «Βραβείο Big Brother».

Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό Stern αποκάλυψε πως σε συγκεκριμένα υποκαταστήματα της Γερμανίας είχαν τοποθετηθεί κρυφές κάμερες με τις οποίες γίνονταν συστηματικές παρακολουθήσεις των εργαζομένων.

Ωστόσο, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η γερμανική εταιρεία super market Lidl μας ενημερώνει ότι επαναπροσδιόρισε την ταυτότητά της ως εργοδότης καθώς, όπως αναφέρει τοποθέτησε τις υψηλές αποδόσεις, τη δυναμική, τη δικαιοσύνη και τους ανθρώπους της στο επίκεντρο. Και στα πλαίσια αυτά διακρίθηκε γι’ αυτό από το ανεξάρτητο ινστιτούτο «Top Employers» με έδρα το Άμστερνταμ ως «Κορυφαίος Εργοδότης» (Top Employer) για το 2017 στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Μεταξύ των πρακτικών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που διερευνήθηκαν, περιλαμβάνονται: αμοιβές και παροχές, εκπαίδευση και ανάπτυξη, ένταξη νέων εργαζομένων και εταιρική κουλτούρα.

Η διάκριση αυτή επιβραβεύει την προσπάθεια της Lidl Hellas να εξελίσσει διαρκώς τους 5.000 εργαζομένους της και να διασφαλίζει την ανάπτυξή τους σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Μπράβο τους, σκέφτηκα, και άρχισα να αναθεωρώ τη γνώμη μου για τη συγκεκριμένη αλυσίδα.Μια όχι και καλή γνώμη που προέρχονταν κυρίως από συχνές αποσύρσεις προϊόντων από τη συγκεκριμένη αλυσίδα που ανακοίνωνε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Μια ραδιοφωνική εκπομπή που άκουσα τυχαία, μου άνοιξε περισσότερο τα μάτια. Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στα σούπερ μάρκετ Lidl, κατήγγειλε μιλώντας στο ρ/σ stokokkino, η Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων, Αναστασία Δήμου: «Πάνω από 50 άτομα απολύθηκαν από την αρχή του 2017, ενώ 70 εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν να παραιτηθούν εξαιτίας του ψυχολογικού πολέμου και της τρομοκρατίας που υφίστανται από τους εργοδότες».

Η εργοδοσία έφτασε στο σημείο να απολύσει καρκινοπαθούσα εργαζόμενη, με την κατηγορία ότι «μίλησε απότομα σε πελάτες».

Η εργαζόμενη ανέφερε επίσης ότι πάγια τακτική της εργοδοσίας είναι να «απολύει τους παλιότερους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν περισσότερα δικαιώματα και υψηλότερους μισθούς», ενώ «στη θέση τους προσλαμβάνει καινούργια άτομα, με εκ περιτροπής εργασία, τα οποία δουλεύουν 3 ημέρες την εβδομάδα και λαμβάνουν μισθούς της τάξης των 200 με 300 ευρώ».

Τα πράγματα έγιναν ξεκάθαρα όταν διάβασα και την ανακοίνωση που έβγαλε το Σωματείο Εργαζομένων της συγκεκριμένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, όπου σημειώνεται:

Η πολυεθνική LIDL συνεχίζει να εξαπολύει επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στοχεύοντας στην γιγάντωση των κερδών της με το μικρότερο για αυτήν κόστος. Την ίδια περίοδο που προσπαθεί να αναβαθμίσει την εικόνα της με ανακαινίσεις καταστημάτων, προωθητικές καμπάνιες και διαφημίσεις που παρουσιάζουν τους εργαζόμενους τρισευτυχισμένους, οι εργαζόμενοι βιώνουν την πιο άγρια εκμετάλλευση. Καθημερινά αυξάνεται η εντατικοποίηση αλλά και η τρομοκρατία για να δουλεύει αδιαμαρτύρητα κάθε εργαζόμενος σε όλα τα πόστα και με εξαντλητικούς ρυθμούς. Καθημερινή είναι και η απειλή της απόλυσης, με τους εργαζόμενους να δέχονται επανειλημμένα επιπλήξεις και αιφνιδιαστικούς ελέγχους.

Η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι δεν κάνει απολύσεις αφού παίρνει κάθε δυνατό μέτρο για να εξαντλήσει σωματικά και ψυχολογικά τους συναδέλφους και να τους οδηγήσει σε παραίτηση. Στοχεύει κυρίως στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας ή με περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας για να μπορεί να τους αντικαταστήσει με νέους χωρίς δικαιώματα και με χαμηλότερο μισθό. Πάγια τακτική της εργοδοσίας για όποιον δεν υποκύπτει στις πιέσεις είναι να τον κατηγορούν ότι κλέβει, χωρίς φυσικά κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ενώ υπάρχει και το πρόσφατο παράδειγμα συναδέλφισσας που προσπάθησαν να την απολύσουν με το ανήκουστο επιχείρημα ότι σκέφτηκε να κλέψει.

Αυτός είναι ο βραβευμένος ως top εργοδότης για το 2017, που σακατεύει τους εργαζόμενους για να μπορεί να αυξάνει τα κέρδη του και να διεκδικεί όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Αυτός είναι ο βραβευμένος ως top εργοδότης για το 2017, που δεν δίστασε πριν από λίγες μέρες να απολύσει συναδέλφισσα μας που αντιμετωπίζει για χρόνια προβλήματα με τον καρκίνο, με την δικαιολογία μάλιστα ότι μίλησε απότομα σε πελάτες.

Δυο κόσμοι. Απέναντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου