Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Αλβανία: Χιλιάδες φοιτητές σε κινητοποιήσεις


Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα και για 4η διαδοχική ημέρα με αίτημα τη μείωση των διδάκτρων.
Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στα Τίρανα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Κορυτσά στον νότο, το Ελμπασάν στο κέντρο και το Δυρράχιο στα δυτικά, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών γίνονται για τρεις λόγους: 
ο πρώτος είναι για την επανεξέταση των φοιτητών, αφού η κυβέρνηση έχει βάλει τον όρο ότι όποιος αποτύχει στις κρατικές εξετάσεις, για να ξαναδώσει, πρέπει να πληρώσει 500 ευρώ η 600.000 λεκ Αλβανίας. 
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στα Τίρανα αλλά και όπου αλλού υπάρχουν πανεπιστήμια, οι φοιτητικές εστίες είναι σε πολύ κακή κατάσταση(σε ένα δωμάτιο 4χ4 μένουν και 8 άτομα). 
Τέλος, κάποιοι φοιτητές που έχουν μόρια 8.5 και είναι πολύ καλοί (γιατί το ανώτερο είναι 10), αν θελήσουν να ανεβάσουν τη βαθμολογία τους πρέπει να πληρώσουν το ίδιο ποσό με αυτούς που απέτυχαν στις εξετάσεις.
Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν μετά την απόφαση να χρεώνονται οι εξετάσεις της δεύτερης εξεταστικής περιόδου, μέτρο από το οποίο έκανε πίσω την Πέμπτη (6.12.2018) η κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να εκτονώσει τον θυμό μεταξύ των περίπου 110.000 φοιτητών του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας των 3 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Μια νεολαία που δεν διαμαρτύρεται είναι μια νεκρή νεολαία», «Είμαστε φοιτητές, όχι πελάτες!», φώναξαν οι διαδηλωτές μπροστά από το υπουργείο Παιδείας.
Οι διαδηλωτές ζητούν, επίσης, βελτίωση των εγκαταστάσεων, καλύτερη αντιπροσώπευση στα διοικητικά συμβούλια των πανεπιστημίων και αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία, ο οποίος αναλογεί μόλις στο 3,3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.



Χαιρετίζουμε τις μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αλβανίας: οι μεγαλύτερες έγιναν στα Τίρανα, όμως πραγματοποιούνται και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Κορυτσά στο νότο, το Ελμπασάν στο κέντρο και το Δυρράχιο στα δυτικά. 
Το φοιτητικό κίνημα εκεί αγωνίζεται για τη μείωση των διδάκτρων που φθάνουν τα 2.560 ευρώ και την αντιμετώπιση της κακής κατάστασης στις εστίες όπου σε ένα μικρό δωμάτιο στριμώχνονται μέχρι και οκτώ φοιτητές. Ακόμα, οι διαδηλωτές ζητούν καλύτερη αντιπροσώπευση στα διοικητικά συμβούλια των πανεπιστημίων, δωρεάν συγγράμματα (καθώς τα παν/κα συγγράμματα που τους υποχρεώνουν οι καθηγητές τους να αγοράσουν είναι πανάκριβα γι’ αυτούς) και αύξηση των δαπανών για την παιδεία, που αναλογούν σήμερα στο 3,3% του ΑΕΠ. Τις διαμαρτυρίες πυροδότησε η απόφαση να χρεώνονται οι εξετάσεις της δεύτερης εξεταστικής περιόδου (500 ευρώ), μέτρο που χτυπάει ιδιαίτερα πρώτα και κύρια τους φτωχούς και παράλληλα εργαζόμενους φοιτητές που κόβονται σε κάποια μαθήματα. Βασικά συνθήματα των φοιτητών και των φοιτητριών είναι: «Μια νεολαία που δεν διαμαρτύρεται είναι μια νεκρή νεολαία», «Είμαστε φοιτητές, όχι πελάτες!».
Είναι φανερό πως τα προβλήματα των λαών των Βαλκανίων, και ιδιαίτερα των νέων, είναι κοινά: υποχρηματοδότηση της παιδείας, δίδακτρα, άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις εστίες, ταξικοί φραγμοί, πέταγμα των φτωχών έξω από την τριτοβάθμια παιδεία. Γι’ αυτό όμως πρέπει και η πάλη της πληττόμενης πλειοψηφίας να είναι κοινή, ενάντια στο μίσος των εθνικιστών. Ο τρόπος που χρησιμοποιούν τον Κατσιφά για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, κάτι το οποίο πρόσφατα κόστισε τη ζωή ακόμα ενός φτωχού Αλβανού εργάτη στη Λευκίμμη, δολοφονημένου από χέρι ναζιστή, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την αλήθεια του γνωστού συνθήματος «οι φασίστες θέλουν εμφύλιο των φτωχών, γιατί είναι τα τσιράκια των αφεντικών». Από την πλευρά μας, είναι αναγκαίο να προτάσσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη των αγωνιζόμενων, η οποία δε μπορεί παρά να μεταφράζεται σε διεθνική πάλη για μόρφωση – δουλειά – ελευθερίες. 
Άλλωστε, η δημόσια εκπαίδευση έχει δεχθεί και δέχεται πλήθος αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Αλβανία, αλλά και σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο των πολιτικών του κεφαλαίου. Μεγάλα κινήματα με παρόμοιες αιτίες έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα ενάντια στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης και επιβολής ταξικών φραγμών. Αυτά τα κινήματα πέτυχαν σημαντικές νίκες και είναι πολύτιμη η εμπειρία της ΕΑΑΚ, της αντι-καπιταλιστικής πτέρυγας στο ελληνικό φοιτητικό κίνημα που έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο στα ξεσπάσματα των φοιτητικών αγώνων στην Ελλάδα. Πολλοί Αλβανοί μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν επίσης στις δυναμικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και οι εμπειρίες μας είναι κοινές.
Ελπίζουμε και οι φοιτητές στην Αλβανία να βγουν νικητές σε αυτόν τον αγώνα. Η κοινή εμπειρία αγώνων μεταξύ των δύο λαών, η συμμετοχή των Αλβανών μεταναστών στους κοινωνικούς, εργατικούς και αντιφασιστικούς αγώνες είναι η μόνη απάντηση στο διχαστικό εθνικιστικό δηλητήριο.
Νίκη στον αγώνα σας!
Η αλληλεγγύη είναι η δύναμη μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου