Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Άλλος ένας εργάτης νεκρός στο βωμό του κέρδους, στην Πάτρα


Τραγικό θάνατο βρήκε ένας εργαζόμενος σήμερα το απόγευμα την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε κατάστημα της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος, στην Πάτρα. Ο νεκρός είναι 58 ετών και πατέρας δύο παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε ανέβει για να καθαρίσει χώρους συντήρησης και έπεσε από ύψος 3,5 μέτρων, όταν υποχώρησε το δάπεδο, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Σε ανακοίνωση-καταγγελία προχώρησε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με αφορμή το εργατικό δυστύχημα.
Συγκεκριμένα αναφέρει: "Σήμερα το απόγευμα σε γνωστή αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ της πόλης μας, έχασε την ζωή του συνάδελφος γιατί δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στο χώρο εργασίας του. Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καταγγέλλει την επιχείρηση, γιατί ενώ ο συνάδελφος ήταν νεκρός μέσα στο χώρο εργασίας του, για δύο περίπου ώρες η επιχείρηση δεν σταμάτησε την λειτουργία της στο όνομα του κέρδους.
Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί τώρα το υπουργείο εργασίας, να επανδρώσει με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό την επιθεώρηση εργασίας έτσι ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι και να αποφευχθούν όσο το δυνατόν τέτοια θλιβερά περιστατικά στους χώρους δουλειάς.
Ζητούμε να διερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες για το θάνατο του συναδέλφου. Εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του συναδέλφου που έχασε την ζωή του για το μεροκάματο".

Αντίστοιχα "το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Yπηρεσιών Ν. Αχαΐας καταγγέλλει το νέο έγκλημα της εργοδοσίας που έγινε στο σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος στην Πάτρα. Ο τραγικός θάνατος του 57χρονου εμποροϋπάλληλου, προσθέτει στον αιματηρό κατάλογο ένα ακόμα θύμα, αποτέλεσμα της έντασης της εκμετάλλευσης, της εντατικοποίησης της δουλειάς, και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας.
Στο συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ όπως και στους υπόλοιπους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα στους μεγάλους, η εντατικοποίηση εκφράζεται με ολο και λιγότερους εργαζόμενους να δουλεύουν σε πολλαπλά πόστα, βγάζοντας ο κάθε ένας περισσότερη δουλειά.
Τετάστιες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίοι με τους νόμους τους έχουν συρρικνώσει την επιθεώρηση εργασίας και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δίνοντας απλόχερα γη και ύδωρ στην εργοδοσία, να καταστρατηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Τώρα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού σε επιθεώρηση εργασίας, ΙΚΑ και σε όσες άλλες υπηρεσίες εμπλέκονται προκειμένου να σταματήσουν οι αιτίες που δολοφονούν εργαζόμενους.
Καλούμε τους εργαζόμενους να εντείνουν την πάλη τους για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για να μην θρηνήσει η εργατική τάξη και άλλα θύματα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου