Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Νεπάλ: Όπου φτωχός κι η μοίρα του;



http://www.e-dromos.gr/wp-content/uploads/2015/05/16_Nepal2-650x250.jpg 
Αγώνας δρόμου των απανταχού της γης ισχυρών για να «βοηθήσουν»…
Ο σεισμός που έπληξε το περασμένο Σάββατο το Νεπάλ, και οι ισχυροί μετασεισμοί που συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα, έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και ανυπολόγιστη καταστροφή σε αυτή τη φτωχή χώρα των Ιμαλαΐων.
Οι νεκροί ξεπερνούν τις 10.000, αν και ο πραγματικός αριθμός ίσως να μην γίνει ποτέ γνωστός, αφού ακόμη ολόκληρες περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες. Το κόστος της καταστροφής χιλιάδων κτιρίων και υποδομών επίσης παραμένει άγνωστο για την ώρα: οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 1 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια… Μεγάλο ποσοστό των 28 εκατομμυρίων Νεπαλέζων παραμένει ξεσπιτωμένο στους δρόμους, ιδίως στην πρωτεύουσα Κατμαντού, αφού η κυβέρνηση (υπό το «κεντρώο» φιλοϊνδικό Κόμμα του Κογκρέσου) και ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύονται παντελώς απροετοίμαστοι.
Ινδία και Κίνα: Ανταγωνισμός για μεγαλύτερη επιρροή
Η χώρα μετατρέπεται σε ξέφραγο αμπέλι, με μεγάλες δυνάμεις να ανταγωνίζονται στην παροχή «βοήθειας» προσπαθώντας να εκμεταλλευθούν την καταστροφή για να ενισχύσουν την επιρροή τους στο Νεπάλ. Πρωταγωνιστές σε αυτόν τον ανταγωνισμό είναι οι δύο μεγάλοι γείτονες που περικλείουν το Νεπάλ: η Ινδία και η Κίνα. Η Ινδία έσπευσε από την πρώτη κιόλας μέρα να δώσει το παρόν, όχι τόσο με διασωστικά συνεργεία και ανθρωπιστική βοήθεια όσο με ισχυρή αεροπορική και στρατιωτική παρουσία στην πρωτεύουσα Κατμαντού και άλλες περιοχές – με αποτέλεσμα να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια ακόμα και της φιλοϊνδικής κυβέρνησης και των νεπαλέζικων ένοπλων δυνάμεων. Δυσαρέσκεια εξέφρασε και το Πεκίνο, που προειδοποίησε το Νεπάλ να μην επιτρέψει την ανάπτυξη ινδικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Κίνα. Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρόσφερε άμεση βοήθεια ύψους 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της καταστροφής, δηλαδή μεγαλύτερη της Ινδίας και τριπλάσια από αυτή που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ.
Οι αριθμοί αυτοί βέβαια, που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών του ερειπωμένου Νεπάλ, φανερώνουν ότι πρόκειται περισσότερο για άσκηση δημοσίων σχέσεων από πλευράς των δύο γειτόνων και των υπόλοιπων μεγάλων δυνάμεων παρά για πραγματική διάθεση να βοηθήσουν. Όλοι, και πρώτα-πρώτα η Ινδία και η Κίνα, έχουν το νου τους αλλού: στη διεκδίκηση ισχυρότερης επιρροής και βαθύτερης διείσδυσης στη χώρα, μέσω και της απόσπασης συμβολαίων για την ανοικοδόμηση. Σ’ αυτόν τον τομέα η Κίνα έχει ήδη υπερσκελίσει την Ινδία, αφού πέρυσι κατέλαβε την πρώτη θέση στις ξένες επενδύσεις. Οι κινεζικές εισαγωγές στο Νεπάλ αυξήθηκαν σχεδόν 70% τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ κινεζικές εταιρείες έχουν αναλάβει πολλά μεγάλα έργα υποδομής, κόστους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ινδία από την πλευρά της υποσχέθηκε πέρυσι στο Κατμαντού δάνειο ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, με «μοναδικό όρο» τα μελλοντικά συμβόλαια νέων μεγάλων έργων να δοθούν σε ινδικές εταιρείες…
Κυνισμός της «διεθνούς κοινότητας»
Πέραν του ρόλου των δύο μεγάλων γειτόνων, ο καταστροφικός σεισμός στο Κατμαντού έχει μετατραπεί σε θεατρική σκηνή για ολόκληρη τη «διεθνή κοινότητα», επί της οποίας μια σειρά κράτη εκτελούν περίτεχνες ασκήσεις δημοσίων σχέσεων. Τη στιγμή που η πραγματική ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με ρυθμούς σταγονόμετρου στο Νεπάλ, κι ακόμη λιγότερο στα θύματα του σεισμού, κάθε κράτος που θέλει να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα του στέλνει ένα αεροπλάνο στο Κατμαντού με τους επιβαίνοντες να επιδίδονται σε… φωτογραφήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ισραήλ, που έσπευσε να διαδώσει στα διεθνή ΜΜΕ τις φωτογραφίες των μελών της αποστολής του να ποζάρουν χαμογελαστά κρατώντας ισραηλινές σημαίες στο αεροδρόμιο… Λιγότερη τύχη είχε η αποστολή της Ταϊβάν, που δεν απογειώθηκε καν, όταν έλαβε από το Κατμαντού το μήνυμα «Ευχαριστούμε, δεν χρειάζεται…». Έτσι, η επιθυμία του Νεπάλ να μην δυσαρεστήσει τους Κινέζους το αποστέρησε από το ιλιγγιώδες ποσό των 300.000 δολαρίων(!) που είχε υποσχεθεί ως βοήθεια η Ταϊβάν, με αντάλλαγμα να της επιτραπεί να βγάλει κι αυτή φωτογραφίες με τις σημαίες της στο αεροδρόμιο του Κατμαντού…
Από την πλευρά του ο ΟΗΕ έχει απευθύνει στα κράτη μέλη του έκκληση για τη συγκέντρωση 415 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ως ελάχιστο ποσό για να αντιμετωπιστούν οι πιο άμεσες ανάγκες περίθαλψης, στέγασης και διατροφής των πληγέντων από το σεισμό. Μέχρι στιγμής η «ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας» είναι απογοητευτική, καθώς δεν έχει συγκεντρωθεί ούτε καν διψήφιος αριθμός. Υπάρχουν όμως μεγάλες «μη κυβερνητικές οργανώσεις» και «φιλανθρωπικοί οργανισμοί» που ετοιμάζονται να πάρουν μέρος στο πάρτι της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθένας με τον τρόπο του. Πάντως η πιο κραυγαλέα περίπτωση μέχρι στιγμής ήταν αυτή μιας ευαγγελικής σέχτας των ΗΠΑ, που ναύλωσε ένα αεροπλάνο και έστειλε ως βοήθεια στο Κατμαντού… 100.000 αντίτυπα της Βίβλου!
Περισσότερα στον:e-dromo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου