Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ιταλία: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

http://www.902.gr/sites/default/files/styles/902-lightbox/public/Media/20150505/italy-diadilosi-paideia.jpg?itok=xLXIduFp 
Κινητοποιήσεις σε επτά μεγάλες πόλεις της Ιταλίας έγιναν σήμερα κατά της μεταρρύθμισης της παιδείας που προωθεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι. Τα μεγαλύτερα συνδικάτα του εκπαιδευτικού τομέα έχουν κηρύξει απεργία και οι κύριες πορείες έγιναν στη Ρώμη και το Μιλάνο. Σύμφωνα με τους οργανωτές, στην πορεία της ιταλικής πρωτεύουσας συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Η ιταλική κυβέρνηση προωθεί τη μεταρρύθμιση για «Το Καλό Σχολείο» (La Buona Scuola), στο πλαίσιο ευθυγράμμισης με τις σύγχρονες ανάγκες των πολυεθνικών και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Προωθεί την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με βάση τις ανάγκες του σύγχρονου αστικού κράτους και το κατά πόσο συμβάλλουν στην πρόσδεση των σχολείων στις επιχειρηματικές ανάγκες, τη σύνδεση των μισθών τους με την «παραγωγικότητα», την ευρεία χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών ώστε οι αυριανοί φτηνοί εργάτες να αναπτύσσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται.
Μεγάλο μέρος των Ιταλών εκπαιδευτικών λέει «όχι» στους διευθυντές σχολείων-μάνατζερ, καταγγέλλουν ότι αντί για τις 150.000 προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών που είχαν προγραμματισθεί θα πραγματοποιηθούν μόνον 100.000.
Στενοί συνεργάτες του Ρέντσι έχουν αφήσει να διαρρεύσει ότι η εν λόγω μεταρρύθμιση μπορεί να τροποποιηθεί εν μέρει μέχρι την τελική έγκρισή της από το κοινοβούλιο και ότι υπάρχει εποικοδομητική διάθεση για διάλογο. Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας Στεφάνια Τζανίνι χαρακτήρισε τη σημερινή απεργία «πολιτικού χαρακτήρα», προσθέτοντας ότι οι σημερινές πορείες στην πραγματικότητα δεν συνδέονται με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας παιδείας...πηγή:902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου