Περικοπές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), μειώσεις μισθών με τη νέα ρύθμιση για τα ΒΑΕ μέχρι και 15-20% σε μια σειρά κλάδων εργαζομένων, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο που είναι η επόμενη μνημονιακή αξιολόγηση και αυστηρή δημοσιονομική πολιτική για τα επόμενα 30 χρόνια λόγω του χρέους και της αυστηρής επιτήρησης της ΕΕ που συνεχίζεται με όλες τις κυβερνήσεις, αποκάλυψε ο Θ. Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, στη συνάντηση που πραγματοποίησε με εκπροσώπους από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ την Παρασκευή 28/1.
Το πόρισμα είναι έωλο και μακριά από την ελληνική πραγματικότητα. Αυτό που τους ενδιαφέρει μόνο, είναι οι μνημονιακές υποχρεώσεις, αφού η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι δεν μπορεί να διατεθεί τίποτα περισσότερο από τα 175 εκατ. ευρώ που δίνονται σήμερα. Με βάση τους αριθμούς και όχι τις ανθρώπινες ανάγκες, λοιπόν, αποφασίζουν να μειώσουν ή να πετάξουν έξω από το καθεστώς των ΒΑΕ, πάνω από 30.000 εργαζομένους που βρίσκονταν μέχρι σήμερα στην πρώτη κατηγορία δικαιούχων, αμειβόμενοι με επίδομα 150 ευρώ μεικτά.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα μειώσεων επιδόματος είναι οι σχολικές καθαρίστριες, οι ελαιοχρωματιστές κ.α. που από την πρώτη κατηγορία θα… υποβιβαστούν στη δεύτερη (σύμφωνα με τις «ευρωπαϊκές μετρήσεις»), ενώ τις καθαρίστριες εσωτερικού χώρου, τις ειδικότητες οικοδομικών εργασιών, τους υδραυλικούς, τους δενδροκηπουρούς, τους εργάτες καθαριότητας κ.α. τους πετάει στην τρίτη κατηγορία κ.α., με αποτέλεσμα να χάσουν 80 ευρώ.
Γι αυτή την εξέλιξη, τεράστιες είναι οι ευθύνες του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος που όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο έχει δεχτεί την κατηγοριοποίηση δικαιούχων αλλά έχει αποδεχτεί και την επιδοματική πολιτική. Είναι ο συνδικαλισμός που κάνει εκκλήσεις για τη «δυνατότητα ευμενέστερης αντιμετώπισης των αιτημάτων για τα ΒΑΕ στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων». Επιλέγει να κάνει κινητοποιήσεις που δεν ενοποιούν τους εργαζόμενους, δεν τους εμπνέουν και σίγουρα δεν δημιουργούν τριγμούς στην πολιτική των κυβερνήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, που αρκέστηκε σε μια 4ωρη στάση εργασίας στις 18/2 (7-11 πμ), με συμφωνία όλων των παρατάξεων, πλην των Παρεμβάσεων Δημοσίου, με αίτημα μόνο για τα ΒΑΕ και μόνο για τις ομοσπονδίες που έχουν εργαζόμενους που τους αφορά το θέμα!
Οι Παρεμβάσεις Δημοσίου, από την άλλη, προτείνουν αγώνα ενιαίο, διαρκή, πολύμορφο και απεργιακό. Έναν αγώνα που θα αντιπαρατεθεί με τις μνημονιακές και κυβερνητικές πολιτικές. Θα συγκρουστεί με το κυβερνητικό αφήγημα, με το πλαίσιο των υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους και την επιτήρηση της ΕΕ.
Οι Παρεμβάσεις Δημοσίου καλούν να σημάνει συναγερμός σε όλους τους χώρους δουλειάς, να γίνουν παντού συνελεύσεις, συσκέψεις και να κηρυχτούν απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια, τη φτώχεια, την ανεργία. Για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους τώρα με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, και «ξεπάγωμα» των κλιμακίων της διετίας 2016-17. Για πλήρη ένταξη στα ΒΑΕ όλων των κατηγοριών εργαζομένων που το δικαιούνται, χωρίς περικοπές, συμψηφισμούς και κατηγοριοποιήσεις και για ένταξη του επιδόματος στον βασικό μισθό.
Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, περιλαμβανομένου και του νομοσχέδιου για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με ενίσχυση των δημόσιων δομών. Για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού. Για ζωή, με μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, επίταξη χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα υγείας και λήψη όλων των μέτρων προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ, στα σχολεία και τους δημόσιους χώρους.
Για καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, ενάντια στην παιδεία της αγοράς, την υποχρηματοδότηση, την αξιολόγηση, τις εξοντωτικές εξετάσεις (τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ, PISA), την αντιδραστική αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση κυβέρνησης, ΕΕ, ΟΟΣΑ. Για λαϊκές ελευθερίες, δημοκρατικά δικαιώματα και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, με κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. του Ν. Μπινιώρη(μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕ-ΟΤΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου