Κυριακή 14 Απριλίου 2024

17 Απρίλη: Απεργούμε απέναντι σε κυβέρνηση-κεφάλαιο- εργοδοσία


17 Απρίλη: Απεργούμε απέναντι σε κυβέρνηση-κεφάλαιο- εργοδοσία
Το εργατικό κίνημα να βρεθεί σε θέση μάχης για ζωή, δουλειά και αξιοπρέπεια
 προσυγκέντρωση 10:00 στο παράρτημα και πορεία στις 10:30 με τα σωματεία από το ΕΚΠ

Στην Ελλάδα του «Εθνικού σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0», λεφτά υπάρχουν μόνο στα ταμεία των επιχειρήσεων. Κυβέρνηση και σύσσωμο το αστικό μπλόκ μας μιλάνε για την Ελλάδα της ανάπτυξης, ενώ εμείς βιώνουμε την Ελλάδα του πληθωρισμού και της ακρίβειας στα βασικά αγαθά, στους λογαριασμούς, στα ενοίκια και σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ τάζει αύξηση 50€! στον κατώτατο μισθό, κοροϊδεύει τους εργαζόμενους/ες με το υποτιθέμενο ξεπάγωμα των τριετών που αποδεικνύεται ψέμα και επικοινωνιακό τρικ και συνεχίζει να αφήνει άθικτα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να «μπαζώσει» το έγκλημα στα Τέμπη, προσβάλλοντας τη μνήμη των νεκρών και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Μαζί με τη συστημική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά) και την ακροδεξιά προωθεί ένα σχέδιο διάλυσης και κατάργησης του δημοσίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης με τον πρόσφατο νόμο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Εμπορευματοποιεί πλήρως την Υγεία και νομοθετεί το νόμιμο- κρατικό φακελάκι και το «όποιος πληρώνει – χειρουργείται». Στα απογευματινά χειρουργεία το κόστος θα κυμαίνεται από 200-2000 €, τη στιγμή που το 30% των χειρουργικών τραπεζιών και δεκάδες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σειρήνες πολέμου ηχούν από τις Βρυξέλες με την «Ευρωπαϊκή Ένωση» να αναπτύσσεται ταχύτατα σε μια Ένωση Πολέμου. Η χώρα μπλέκει ολοένα και περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Έχει πρωταγωνιστική συμμετοχή στα σχέδια του ΝΑΤΟ, συνεργάζεται με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, έχει εμπλοκή στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα με την αποστολή της φρεγάτας ΥΔΡΑ και την ανάληψη της ηγεσίας του σχεδίου ΑΣΠΙΔΕΣ .

Οι εργαζόμενοι-ες στον ιδιωτικό τομέα βιώνουμε με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της παραπάνω κατάστασης.

Οι μισθοί μας δεν φτάνουν για να βγει ο μήνας, ενώ αυξάνονται κατακόρυφα οι ώρες εργασίας μας καθημερινά. Αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών προς το Δημόσιο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ευρώπης όσον αφορά τους απλήρωτους λογαριασμούς. Οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη! Οι αυξήσεις μισθών-κοροϊδία δεν καλύπτουν τις μειώσεις της δωδεκαετίας των μνημονίων, ενώ για την κάλυψη της ακρίβειας ούτε λόγος. Οι μισθοί ‒μετά τις υποτιθέμενες αυξήσεις‒ βρίσκονται ονομαστικά κάτω από τους μισθούς του 2009, πριν από τα μνημόνια.

Δεν καθόμαστε όμως με σταυρωμένα τα χέρια. Η μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 28/2, οι επιμέρους μάχες που δίνονται σε διάφορους κλάδους εργαζομένων, δείχνουν ότι μπορούν να υπάρξουν κατακτήσεις. Είναι αναγκαίο εργαζόμενοι, φοιτητές, αγρότες να ενώσουμε τις φωνές και τους αγώνες μας στην κατεύθυνση σύγκρουσης και ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου που ρημάζει τις ζωές μας.

Οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος θέτουν επιτακτικά την ανάγκη συγκρότησης ενός κινήματος αντεπίθεσης και ανατροπής, μέσα από τους αγωνιζομένους εργατικούς κλάδους, τη νεολαία, τους αγώνες των αγροτών.

Ένα κίνημα που θα έχεις στις σημαίες του πολιτικούς στόχους και αιτήματα διεκδίκησης των αναγκών μας σε εργασία, εκπαίδευση, ελευθερίες, ενάντια στα πόλεμο, για την ειρήνη και φιλία των λαών. Ένα τέτοιο κίνημα πρέπει να βασίζεται στα πρωτοβάθμια σωματεία, τις επιτροπές αγώνα στις γειτονιές και τον συντονισμό τους μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και κάθε αγωνιστική συλλογικότητα. Πρέπει να βασίζεται στην δημοκρατία του αγώνα, για την κλιμάκωση της πάλης και θα ανατρέπει τα όρια που βάζουν οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Που θα τροφοδοτεί την ανάπτυξη αγώνων για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή ΣΣΕ στους κλάδους-χώρους εργασίας και δεν θα μένει μόνο σε συμβολικές κινητοποιήσεις για να «βγουν συμπεράσματα στην κάλπη».

Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) που κυριαρχεί στις ομοσπονδίες και σε συνδικάτα, έχει πάρει θέση ενάντια σε αυτή τη λογική οργάνωσης του εργατικού κινήματος. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι εταίρος των κυβερνήσεων και των εργοδοτικών ενώσεων. Στην ΑΔΕΔΥ έφτασαν στο σημείο να καταψηφίζουν ακόμα και την απεργία στις 17 Απρίλη! Όμως και το σχέδιο αγώνων χαμηλής έντασης και υποταγής των στόχων πάλης στον αρνητικό συσχετισμό (π.χ. η θέση για τον κατώτατο μισθό και για τις κλαδικές ΣΣΕ ) όπως κάνει η ηγεσία του ΠΑΜΕ αναδεικνύουν επιτακτικά την ανάγκη συγκρότησης ενός ανεξάρτητου κέντρου αγώνα του εργατικού κινήματος.

Ως ταξικά εργατικά σχήματα και συλλογικότητες καλούμε τους εργαζομένους του ιδιωτικού να δώσουμε την μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Απρίλη, για να δυναμώσει το ανεξάρτητο ταξικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα και στα σωματεία.

Αγωνιζόμαστε για:

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν όλες τις μνημονιακές περικοπές, την ακρίβεια και την αύξηση των φόρων. Για να ζούμε αξιοπρεπώς από μία και μόνο δουλειά. Κατώτατος μισθός 1.200 € καθαρά.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατάργηση όλου του αντεργατικού μνημονιακού νομοθετικού πλαισίου.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου. 6ωρο - 5νθήμερο - 30ωρο. Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον βασικό μισθό.
  • Δημόσια δωρεάν Υγεία, Συγκοινωνίες, Υποδομές. Να περάσουν στο δημόσιο χωρίς αποζημίωση οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Λειτουργία τους για τις λαϊκές ανάγκες, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Όχι στα χρηματιστήρια ενέργειας και τροφίμων. Ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, τρόφιμα, νερό φτηνά και προσιτά για το λαό.
  • Να καταργηθεί ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο. Όχι στην επιχειρηματική εκπαίδευση.
  • Κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη. Όχι σε σωματεία κρατική καρικατούρα.
  • Δημόσιο πρόγραμμα εργατικής και λαϊκής κατοικίας. Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων σε βάρος λαϊκών στρωμάτων. Καμία εκδίωξη για τα airbnb, διατίμηση και έλεγχος στις αυξήσεις των ενοικίων.
  • Απεμπλοκή της χώρας από τους πολέμους σε Ουκρανία, Παλαιστίνη, Μ. Ανατολή. Κλείσιμο των βάσεων. Έξοδος από το ΝΑΤΟ. Λεφτά για τις ανάγκες μας και όχι για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
  • Δημόσια ιδιοκτησία των κοινωνικών αγαθών με εργατικό έλεγχο σε όφελος του λαού. Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου