Σάββατο 29 Απριλίου 2023

1η Μάη παίρνουμε θέσεις μάχης!

1η ΜΑΗ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ! 
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ - Ε.Ε. 
ΟΛΟΙ - ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 10:00, ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η 1η Μάη είναι η ημέρα του εργατικού κινήματος και σύμβολο του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση. Τιμάμε τους νεκρούς μας. Τους νεκρούς του Σικάγο που πέσανε για το 8ωρο, της πρώτης πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936, τους 200 ήρωες κομμουνιστές που εκτέλεσαν οι ναζί στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944. Παλεύουμε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, δυναμώνουμε τη φωνή μας για να βγουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες. Κατεβαίνουμε στους δρόμους για να στείλουμε μήνυμα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου και μαχητικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. 

Οι πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. έχουν δώσει εδώ και καιρό το πράσινο φως στις «δυνάμεις της αγοράς» για την εκτόξευση των τιμών και των κερδών τους. Η ασύλληπτη τραγωδία που σημειώθηκε πριν 2 μήνες στα Τέμπη, αποτελεί ένα προμελετημένο έγκλημα, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που επί σειρά ετών έβαλαν τη σφραγίδα τους στις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών, ανάμεσά τους και στον τομέα των μεταφορών, προτάσσοντας τους ισολογισμούς απέναντι στις ανθρώπινες ζωές, τα κέρδη απέναντι στην ασφάλεια. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, ξεπουλάει και ιδιωτικοποιεί τα πάντα, όπως τη ΔΕΗ και συνολικά την ενέργεια, με αποτέλεσμα τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς. Οι τιμές των καυσίμων, των ειδών καθημερινής χρήσης, των ενοικίων, έχουν απογειωθεί, θέτοντας ζήτημα επιβίωσης στα νοικοκυριά και λεηλατώντας το ούτως ή άλλως χαμηλό εργατικό εισόδημα. Η «αύξηση» του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση και τα κουπόνια - ψίχουλα (voucher & pass) της ζητιανιάς που δεν αυξάνουν μόνιμα το μισθό και τη σύνταξη, τα οποία δίνουν επιλεκτικά και τα παίρνουν πίσω όποτε θέλουν, μόνο ως κοροϊδία προς την κοινωνική πλειοψηφία μπορεί να εκληφθούν. Πλέον, η κοινωνική δυσφορία γιγαντώνεται, γίνεται δυσαρέσκεια και αγανάκτηση. 

Με όπλο τον αντεργατικό και απεργιοκτόνο νόμο Χατζηδάκη η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το εργατικό κίνημα και να ξεπεράσει τα εμπόδια που συναντά η πολιτική της. Οδηγεί τους οργανωμένους δίκαιους εργατικούς αγώνες στα δικαστήρια με προφανές στόχο μέσω της καταστολής να χτυπήσει την οργανωμένη αντίσταση και πάλη των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της, δίνει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο να αυξήσει την κερδοφορία του. 
Ταυτόχρονα, ο εξελισσόμενος πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία μπαίνει σε μια πολύ επικίνδυνη φάση κλιμάκωσης, ενισχύοντας τους κινδύνους παραπέρα καταστροφικής γενίκευσής του. Ένας πόλεμος άδικος και από τις δύο πλευρές, αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για νέες σφαίρες επιρροής και για απόκτηση ενεργειακών πηγών, δρόμων και αγορών. Οι ηττημένοι είναι οι λαοί αυτών των περιοχών που πληρώνουν με αίμα, καταστροφή και προσφυγιά. Η κυβέρνηση της Ν∆ με την συμφωνία των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, εμπλέκουν την Ελλάδα όλο και πιο πολύ στον πόλεμο ως μέλος του ΝΑΤΟ, στέλνοντας όπλα, εκχωρώντας βάσεις για τις πολεμικές επιχειρήσεις, οξύνοντας το κλίμα εθνικισμού και ρατσισμού με πρώτα θύματα τους πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν περισσότερα τείχη και φράκτες, θανατηφόρες επαναπροωθήσεις.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΦΗΝΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 

Η κρατική δολοφονία στα Τέμπη σε συνδυασμό με την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται λαός και νεολαία από την κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων οδήγησαν στις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, οι ιδιωτικοποιήσεις σε βασικά αγαθά (ρεύμα, νερό, μετακινήσεις, ΕΣΥ κλπ), γενικότερα η πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ που εφαρμόζεται και βλέπει κάθε πτυχή της ζωής μας ως πηγή κέρδους διαμορφώνουν για εμάς μια ασφυκτική καθημερινότητα, πράγμα που δείχνει πως για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια κάτι πρέπει να «πάει αλλιώς»! Ακούμε λοιπόν τους απεργούς αυτούς, τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις σε Γαλλία, Γερμανία και αλλού, τον αγώνα που δίνει το φοιτητικό κίνημα και την 1η Μάη φωνάζουμε πως δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Είναι η ώρα όλοι οι αγώνες μας να μιλήσουν την ίδια γλώσσα, να ενοποιηθούν σε ένα συνολικό αντικυβερνητικό και αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο. 

Ενάντια στη βαρβαρότητα του σύγχρονου καπιταλισμού, στο κεφάλαιο και την ΕΕ. Δεν θα περιμένουμε τις εκλογές, ούτε κάποια κυβερνητική εναλλαγή που θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με «άλλα ρούχα». Σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ παλεύουμε για ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα που θα επιβάλλει νίκες και κατακτήσεις. 

Το προηγούμενο διάστημα, το ΠΑΜΕ, παρά την ενεργή συμμετοχή του σε κινητοποιήσεις, έδειξε με την στάση του πως δεν θέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών κόντρα στην ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, επιλέγοντας την ελεγχόμενη αντιπαράθεση στα όρια της πολιτικής διαμαρτυρίας για να βγάλουν οι εργαζόμενοι συμπεράσματα με το βλέμμα στην εκλογική κάλπη. Η άρνηση οποιασδήποτε προοπτικής πανεργατικής απεργίας χωρίς τη ΓΣΕΕ είναι ενδεικτική των ορίων του, καθώς παρά τις διακηρύξεις του ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη αρνήθηκε το αίτημα για «κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη» και, αντί αυτού, προβάλλει το «ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά», χωρίς να προχωρά σε καμία γενική απεργία με το δυναμικό των ταξικών συνδικάτων. 

Με αφορμή και την Πρωτομαγιά, είναι περισσότερο κρίσιμη από ποτέ η ανεξαρτησία των αγώνων από τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στις διεκδικήσεις αλλά και στη μορφή οργάνωσης, για να δοθεί με όρους ανατροπής η άμεση μάχη για την ανακούφιση από τις συνέπειες του οικονομικού κοινωνικού πολέμου, από το κύμα των ανατιμήσεων, για διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς και μείωση των ωρών εργασίας. Απαιτείται λοιπόν πολύμορφος αγώνας διαρκείας μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία, με συνελεύσεις, συντονισμούς, απεργίες για να μπλοκαριστεί και να ανατραπεί η επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική. 

Η ελπίδα σε όλο τον κόσμο βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα των εργαζομένων για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, για την ειρήνη των λαών και την ελευθερία, για την ήττα της πολεμικής εκστρατείας του κεφαλαίου. 

Απαιτούμε: 
  • Να πληρώσουν σκληρά οι ένοχοι δηλαδή οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο, που δεν έχουμε ανάγκη εξεταστικών επιτροπών για τους ανακαλύψουμε. 
  • Να φύγει τώρα αυτή η κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για το έγκλημα και να ανατραπεί η πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου, όλο το μνημονιακό και αντιλαϊκό σύστημα εξουσίας που εκποιεί το δημόσιο πλούτο και προωθεί τη λιτότητα στις κοινωνικές δαπάνες. Της πολιτικής που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας. 
  • Να εθνικοποιηθεί ο σιδηρόδρομος χωρίς αποζημίωση για να φύγει τώρα η ιταλική HELLENIC TRAIN και να με τον έλεγχο των εργαζόμενων για να  λειτουργήσει Ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος σιδηρόδρομοςείναι ασφαλής και φτηνός για το λαό κόντρα στο κέρδος. Απειθαρχία στις κατευθύνσεις της ΕΕ που επιβάλλουν την απελευθέρωση των αγορών και την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών. 
  • Να μπλοκαριστούν συνολικά οι ιδιωτικοποιήσεις (αεροδρόμια, παιδεία, υγεία, λιμάνια, τρένα) και να καταργηθούν τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα. Έξω οι επιχειρηματίες, η λογική του κέρδους του κόστους οφέλους και της ανταποδοτικότητας σε υγεία παιδεία, πολιτισμό σε όλα τα δημόσια αγαθά. 
  • Για να χτυπηθούν τα κέρδη θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, κανένας εργατικός μισθός κάτω από 1000 ευρώ, να γίνουν υποχρεωτικές συλλογικές συμβάσεις με μείωση του χρόνου εργασίας, να πάει στα σκουπίδια μια για πάντα ο νόμος Χατζηδάκη. 
  • Να καταργηθούν οι νόμοι που οδηγούν στον πλειστηριασμό την λαίκή κατοικία και περιουσία. Προστασία της λαϊκής κατοικίας – Καθολική πρόσβαση σε φθηνή ποιοτική κατοικία για τους εργαζόμενους και την νεολαία. 
  • Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατίμηση στις τιμές στα βασικά αγαθά. 
  • Να δοθούν λεφτά για το λαό και την εργατική τάξη όχι για τις πολεμικές δαπάνες και την αστυνομοκρατία. Για την διεύρυνση και υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων ενάντια στην αυταρχική θωράκιση του κράτους και τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό. 
  • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να πάψει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους του κεφαλαίου. Όχι στους εξοπλισμούς, λεφτά για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες. Ακύρωση του γιγαντιαίου προγράμματος εξοπλισμών. Έξω από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις. Ειρήνη και Φιλία των Λαών! 
  • Ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ, του κεφαλαίου και της ΕΕ, όπως και κάθε κυβέρνησης με την ίδια πολιτική. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, διαγραφή του χρέους και την απελευθέρωση από τα δεσμά ευρώ και ΕΕ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου