Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

21/12 Πανελλαδική μέρα δράσης για το Δώρο Χριστουγέννων


 

Πόσους μισθούς θα τους κάνουμε δώρο ;

Τέρμα στην εργασιακή εκμετάλλευση, την εργοδοτική αυθαιρεσία, την αδιαφορία για τους «αόρατους» ανέργους και επισφαλώς εργαζομένους

Είμαστε εργαζόμενες/οι , έχουμε δικαιώματα

Ακόμη και η ονομασία που επιλέγεται για τα περιβόητα «δώρα» που ελάχιστοι εργαζόμενοι/ες λαμβάνουν είναι λανθασμένη. Δεν φτάνει που κεφάλαιο και κυβέρνηση θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση της εργασίας μας, επιδιώκουν και να τελειώνουν μια για πάντα με τα εργατικά δικαιώματα και τις διεκδικήσεις. Δεν είναι μόνο η αυθαίρετη ονομασία του 13ου και 14ου μισθού ως δώρα, είναι η κατάργηση των υπερωριών και η απελευθέρωση του 8ώρου, είναι η καταβολή μέρους του μισθού σε είδος (κουπόνια), είναι τελικά η υφαρπαγή της εργατικής μας δύναμης για να θησαυρίζουν και να πετάνε σε εμάς μισθούς-χαρτζιλίκια.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει απλόχερα έκτακτο επίδομα σε μπάτσους ή καλύτερα να τους ευχαριστήσει θερμά για το κρεσέντο καταστολής που εξαπολύουν από κοινού κόντρα στον αγωνιζόμενο λαό, οι μισθοί των εργαζομένων δε φτάνουν ούτε για τα βασικά.  Η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα την πανδημία και τον πόλεμο, αυξάνει κι άλλο τις τιμές βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα, τη βενζίνη και το ρεύμα. Η ακρίβεια χτυπά ανελέητα την εργατική τάξη, τη στιγμή που τα δικαιώματα μας στην εργασία είναι ανύπαρκτα με τη βούλα του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Σε αυτό το καθεστώς γαλέρας, η νόρμα για τους εργοδότες είναι να μην το καταβάλλουν τα δώρα ή να τα ζητάνε πίσω μετά από «τυπική καταβολή» με την απειλή της απόλυσης με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα. Για τους χιλιάδες άνεργοι/ες και την πλειοψηφία των εργαζομένων (επισφαλώς-μαύροι εργαζόμενοι) ούτε λόγος, αφήνονται στο έλεος τους ως ανύπαρκτοι για την κυβέρνηση !

Κυβέρνηση και κεφάλαιο ποθούν όσο τίποτα άλλο την ακραία εκμετάλλευση των εργαζομένων που βιώνουν τον εργασιακό μεσαίωνα σε όλο του το μεγαλείο. Τα ωράρια ελαστικοποιούνται, οι μισθοί πετσοκόβονται, τα επιδόματα κόβονται, τα δώρα δεν καταβάλλονται, οι άδειες δεν αποδίδονται, η κυριακάτικη αργία καταστρατηγείται, οι υπερωρίες, οι αργίες και τα αυξημένα νυχτερινά μεροκάματα είναι όνειρα θερινής νυκτός με τη βούλα του ν.Χατζηδάκη. Η ασφάλιση είναι ανύπαρκτη και εάν υφίσταται, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εργασία των εργαζόμενων, παρά σε μέρος αυτής. Πώς να διεκδικήσει ένας ανασφάλιστος εργαζόμενος τα δεδουλευμένα του όταν για αυτούς δεν υπάρχει καν ; Η λύση δεν είναι άλλη από τον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων (ανασφάλιστων και μη) και ανέργων για την ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα και των πολιτικών της εξαθλίωσης!

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων ;


Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί σε κάθε εργαζόμενο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους και το δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Η μη καταβολή του δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα και ακολουθεί έναρξη αυτόφωρης διαδικασίας για τους εργοδότες.

Aν η σχέση εργασίας με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1/5 – 31/12 , το δώρο είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας δεν διήρκησε όλο το διάστημα , το δώρο είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.  Στο διάστημα εργασίας συνυπολογίζονται όλες οι ημέρες νόμιμης απουσίας από την εργασία (π.χ. ετήσια άδεια, άδεια μητρότητας, σπουδαστική άδεια).


Τα «δώρα» μας ανήκουν, τα έχουμε δουλέψει και με το παραπάνω


Εν όψει του Χριστουγέννων καλούμε κάθε εργαζόμενο/η (ανασφάλιστο/επισφαλώς εργαζόμενο κλπ) να επιμείνει στην καταβολή του αλλά και στην διεκδίκηση του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων του μέχρι να κερδίσει, να μην αφήσει τους εκφοβισμούς των αφεντικών αναπάντητους. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση και η αλληλεγγύη στους χώρους της δουλειάς, μέσα από συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα, συμμετοχή στα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία όπου αυτά υπάρχουν και είναι δραστήρια αλλά και δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, ο συντονισμός με τις εργατικές συλλογικότητες γειτονιάς.

Σαν Ταξική Πτέρυγα, θα στηρίξουμε όποιον/α αποφασίσει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του με μαζική, διαρκή παρουσία, για όσο και ό,τι χρειαστεί. Με νομική υποστήριξη, παράσταση στην επιθεώρηση εργασίας, εφόσον επιλέξει την καταγγελία του εργοδότη που παρανομεί. Μαζί με εργατικά σχήματα, τις εργατικές λέσχες και τις άλλες συλλογικότητες στις γειτονιές της Αθήνας να διαμορφώσουμε ένα ευρύ δίκτυο ενημέρωσης, καταγγελίας περιστατικών αυθαιρεσίας και στήριξης των εργαζομένων που αποφασίζουν να κάνουν αυτό το βήμα. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά να έρθουν στο φως, να παλέψουμε για να τους ανατρέψουμε. Μόνο η ανατροπή των σχεδίων τους, της κυβέρνησης και κάθε επίδοξου διαχειριστή μπορεί να μας εξασφαλίσει μια αξιοβίωτη ζωή με δικαιώματα! Η ανατροπή κάθε αντεργατικού νόμου και του νόμου-έκτρωμα Χατζηδάκη ,που κάνει στρατηγική τομή καθώς επιτίθεται στην καρδιά της εργασίας (απελευθέρωση ωραρίου, υπερωρίες) αλλά και στο μόνο τους αντίπαλο που δεν είναι άλλος από την οργάνωση των εργαζομένων (κατάργηση απεργίας κ.α.), από ένα ταξικό ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα είναι μονόδρομος! Κάθε περίπτωση που κάποιος ή κάποια ζητάει το δώρο ή αντιμετωπίζει προβλήματα στη δουλειά είναι υπόθεση όλων μας. Με οργάνωση στους χώρους της δουλειάς να δείξουμε στους εργοδότες ότι θα είμαστε όπου χρειαστεί και για όσο χρειαστεί, μέχρι να συμμορφωθούν και να μας σεβαστούν, είτε το θέλουν είτε όχι.


Στα ATM πάμε μόνες/μόνοι μας
 Δεν πληρωνόμαστε με κουπόνια 
 Δε τους χαρίζουμε τα δεδουλευμένα μας

Οργανωνόμαστε – Καταγγέλλουμε 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου