Eργαζόμενοι σε αποθήκη της Amazon στη Νέα Υόρκη ψήφισαν υπέρ της ίδρυσης του πρώτου εργατικού συνδικάτου σε μονάδα του επιχειρηματικού κολοσσού σε αμερικανικό έδαφος.
Η αποθήκη στο Στέιτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, γνωστή ως JFK8 απασχολεί περίπου 6.000 εργαζομένους. 2.654 εργαζόμενοι ψήφισαν ναι στη σύσταση συνδικάτου, ενώ 2.131 ψήφισαν όχι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB). Στο κίνημα για την αναγνώριση του σωματείου πρωτοστάτησε ο Κρις Σμολς ο οποίος εργαζόταν επί τέσσερα χρόνια στην Amazon προτού απολυθεί το 2000 επειδή διαμαρτυρήθηκε για την παράβαση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στους χώρους εργασίας της εταιρείας. Ο ίδιος ίδρυσε πέρυσι το ALU ζητώντας αυξήσεις μισθών, καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τερματισμό των διακρίσεων και καλύτερους όρους χορήγησης αδειών.
Θεωρείται βέβαιο ότι μετά από αυτό το αποτέλεσμα σε ανάλογες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν και άλλοι εργαζόμενοι στην Amazon, οι οποίοι έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις εργασιακές συνθήκες στην εταιρεία.
Η Amazon είχε προβεί σε μία πολυδάπανη καμπάνια προκειμένου να μεταπείσει τους εργαζόμενους για το θέμα της δημιουργίας σωματείου, ενώ έχουν γίνει αναφορές για δαπάνες της τάξης των 4.3 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο 2021 για πολιτικές που θα κινούνται εναντίον της δημιουργίας σωματείων στους εργασιακούς της χώρους.
Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι αμερικανικής μονάδας της Amazon ψηφίζουν υπέρ της οργάνωσής τους σε συνδικάτο.
«Ο καλύτερος εργοδότης στον πλανήτη;»
Πέρυσι, στον απόηχο των εκλογών στην Αλαμπάμα, ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, υποσχέθηκε ότι η εταιρεία θα τα πήγαινε καλύτερα με τους εργαζομένους της, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του υψηλού ποσοστού τραυματισμών της εταιρείας.
«Παρά τα όσα έχουμε καταφέρει, είναι ξεκάθαρο για μένα ότι χρειαζόμαστε ένα καλύτερο όραμα για την επιτυχία των εργαζομένων μας», έγραψε στην τελευταία του επιστολή προς τους μετόχους, πριν παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Η Amazon – την οποία οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει ότι αντεπιτίθεται παράνομα κατά όσων προσπαθούν να οργανώσουν τους εργαζομενους της – παραμένει σθεναρά αντισυνδικαλιστική. Η εταιρεία λέει ότι προσφέρει ανταγωνιστικές αμοιβές και προνόμια και το μόνο που θα πρόσθετε ενα συνδικάτο είναι ένα νέο στρώμα γραφειοκρατίας, και ότι οι συνδρομές των μελών θα ροκάνιζαν τους μισθούς των εργαζομένων.
Για την καταπολέμηση των εκστρατειών, η εταιρεία είχε κατακλύσει το προσωπικό με κείμενα, φυλλάδια και άλλο υλικό και πραγματοποίησε επανειλημμένες υποχρεωτικές εκπαιδευτικές συναντήσεις σχετικά με το θέμα, όπου αμφισβήτησε την ικανότητα του σωματείου να εξασφαλίσει βελτιώσεις στις συνθήκες εργασιας των μελών του. «Οι υπάλληλοί μας έχουν την δυνατότητα επιλογής για το αν θα γίνουν μέλη ενός συνδικάτου ή όχι», τόνιζε η εκπρόσωπος επικοινωνίας της Amazon, Kelly Nantel. «Ως εταιρεία δεν πιστεύουμε ότι τα συνδικάτα είναι η καλύτερη απάντηση για τους υπαλλήλους μας. Ο εστιασμός μας παραμένει η απευθείας συνεργασία με την ομάδα μας για να συνεχίσουμε να κάνουμε την Amazon ένα εξαιρετικό μέρος για εργασία».
Αναγέννηση του συνδικαλισμού στις ΗΠΑ;
Η Amazon απέκρουσε μια παρόμοια προσπάθεια συνδικαλιστικής κίνησης στην Αλαμπάμα πέρυσι, πείθοντας τους εργαζόμενους να ψηφίσουν 2-1 κατά της ιδέας. Η ψηφοφορία – η πρώτη που αντιμετώπισε η εταιρεία στις ΗΠΑ από την ίδρυσή της το 1994 – φαινόταν να είναι αποφασιστική. Όμως, οι ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν αργότερα επανάληψη, λέγοντας ότι η Amazon είχε παραβιάσει κανόνες που προστατεύουν το δικαίωμα οργάνωσης, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Οι αξιωματούχοι ξεκίνησαν την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων αυτής της ψηφοφορίας στις 28 Μαρτίου.
Ο John Logan, καθηγητής σπουδών εργασίας και απασχόλησης στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, λέει ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως οι ακτιβιστές κατάφεραν να φτάσουν ακόμη και στο στάδιο των εκλογών, δεδομένου του πόσο ευνοούν τους εργοδότες οι αμερικανικοί νόμοι.
Πέρυσι, ο αριθμός των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων στις ΗΠΑ βυθίστηκε ξανά, συνεχίζοντας την παρακμή που παρατηρείται εδώ και δεκαετίες, παρά το κύμα ακτιβισμού που οδήγησε σε επιτυχημένες καμπάνιες στα Starbucks, σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης και σε μερικά μικρότερα καταστήματα λιανικής. «Κάτι έχει σίγουρα αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια, όσον αφορά το εργασιακό τοπίο στις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι ψήφοι του συνδικάτου της Amazon αντικατοπτρίζουν αυτή την αλλαγή», λέει ο καθηγητής Logan. «Θα ήταν ένα μνημειώδες γεγονός εάν κάποιο από τα συνδικάτα (στη Νέα Υόρκη) κέρδιζε. Αλλά, ακόμα κι αν έχανε, αν τα αποτελέσματα είναι πολύ κοντα, εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα συνέβαλε στην ενίσχυση της δραστηριότητας των συνδικάτων στις αποθήκες της Amazon σε όλη τη χώρα», προσθέτει.
Πηγές: ergolavikoi, techblog, prin
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου