Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Ανακοίνωση του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας για την 1η Μάη


 Όλοι-ες στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:00 στο παράρτημα και στην πορεία με τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας

Η εργατική Πρωτομαγιά διαχρονικά αποτελεί κορυφαίο ορόσημο για τους αγώνες των εργαζομένων. Είναι μέρα απολογισμού των αγώνων, αλληλεγγύης αλλά και αγωνιστική αφετηρία για το ξεδίπλωμα της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα, τα αιτήματα και τις εργατικές διεκδικήσεις! Για να ανατραπεί η βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, της ΕΕ από τους μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες του εργατικού κινήματος.

Σε συνθήκες πολέμου – πανδημίας – οικονομικής κρίσης και πρωτοφανούς έξαρσης της ακρίβειας αλλά και μιας βάρβαρης επίθεσης κυβέρνησης – κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εργαζόμενοι και αυτή την φορά είναι τα μεγάλα θύματα και είναι αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες των ανταγωνισμών, της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας και των αντεργατικών κυβερνητικών επιλογών που οδηγούν στην καταβαράθρωση των εργατικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών – συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Η κυβέρνηση εμπλέκει ολοένα και περισσότερο την χώρα και τον λαό στα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε, ενώ την ίδια στιγμή δίνει ψίχουλα ως αντιστάθμισμα στον λαό από το κύμα των ανατιμήσεων και της εκτίναξης του πληθωρισμού. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ, που προκλητικά παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό ως 15ος μισθός (!) είναι πολύ πιο κάτω από τον πληθωρισμό που έχει ξεπεράσει το 9%. Η κυβέρνηση σε πλήρη σύμπλευση με τον ΣΕΒ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, μοιράζει ψίχουλα νομίζοντας πως με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίσει την λαϊκή οργή.

Την ίδια στιγμή μετά από ένα χειμώνα χιλιάδων θανάτων από Covid-19 και περαιτέρω διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση ανακοινώνει το «τέλος της πανδημίας» για να αφήσει για να μην επηρεαστεί η έναρξη της τουριστικής περιόδου! Μόνιμή τους έγνοια η επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Για να ακολουθήσουν στην συνέχεια με σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ από Σεπτέμβρη στο ΕΣΥ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση πέρασε το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη βάζοντας στο γύψο κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα. Οδηγεί τους οργανωμένους δίκαιους εργατικούς αγώνες στα δικαστήρια με προφανές στόχο μέσω της καταστολής να χτυπήσει την οργανωμένη αντίσταση και πάλη των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της, δίνει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο να αυξήσει την κερδοφορία του.

Στον κλάδο της έρευνας η κατάσταση παραμένει δραματική. Η απουσία Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) εντείνει τη συμπίεση του μέσου μισθού στον κλάδο και την επιδείνωση των όρων εργασίας: Η ευελιξία του ΔΠΥ και των υποτροφιών συμβάλλει στην ανυπαρξία ωραρίου και αδειών – δώρων – αποζημιώσεων – επιδόματος ανεργίας, στην απουσία προστασίας από απολύσεις, στη “δίωξη” της μητρότητας. Πάνω σε αυτή την απώλεια των δικαιωμάτων και στη μείωση του λεγόμενου μισθολογικού και μη μισθολογικού «κόστους» στηρίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου στον κλάδο. Το σωματείο μας από την πρώτη μέρα της ύπαρξής του διεκδικεί και θα διεκδικεί μέσα από τη δράση του μια σειρά από ζητήματα που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο μισθός-ασφάλιση-ωράριο. Με την συμμετοχή μας στην πανελλαδική μέρα δράσης για την έρευνα και στην απεργία της 6ης Απρίλη συμβάλουμε και μείς από[ο μεριά μας στους ταξικούς εργατικούς αγώνες πλάι στα πρωτοβάθμια σωματεία σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Παράλληλα η απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη μπορεί να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό για την μαζικότερη διοργάνωσης της κλαδικής απεργίας στην έρευνα στις 17 Μάη που αποτελεί μια πολύ σημαντική μάχη για το σωματείο μας.

Οι αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος πρέπει να μπουν σφήνα στα κυβέρνησης-ΕΕ-Κεφαλαίου

Το σημαντικό βήμα της απεργίας στις 6 Απρίλη θα μείνει στα μισά του δρόμου αν δεν συνοδευτεί από ένα μαχητικό σχέδιο απεργιακής κλιμάκωσης μέσα από την Πρωτομαγιά αλλά και προετοιμασία νέας απεργίας μέσα στο Μάιο από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Θα μείνει μισό αν δεν συνοδευτεί από πρωτοβουλίες συντονισμού των σωματείων, των εργατικών αγώνων και κινητοποιήσεων.

Με αφορμή και την Πρωτομαγιά, είναι περισσότερο κρίσιμη από ποτέ η ανεξαρτησία των αγώνων από τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στις διεκδικήσεις αλλά και στη μορφή οργάνωσης, για να δοθεί με όρους ανατροπής η άμεση μάχη για την ανακούφιση από τις συνέπειες του οικονομικού κοινωνικού πολέμου, από το κύμα των ανατιμήσεων, για διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς και μείωση των ωρών εργασίας.

  • Αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και Έρευνα. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της έρευνας. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Κέντρα για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες!  
  • Έρευνα με γνώμονα τις πραγματικές και επιτακτικές κοινωνικές ανάγκες και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.
  • Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους στην έρευνα (ΥΔ, post-doc, έκτακτο διδακτικό, ερευνητικό, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό) που θα απαντούν στις ανάγκες μας.
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και των ωρών εργασίας ως μέτρο εξάλειψης της ανεργίας.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (Συμβάσεις έργου, τίτλοι κτήσεις, υποτροφίες). Μέχρι τότε καταβολή του ΦΠΑ και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τα ιδρύματα και το κράτος.
  • Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των εργαζομένων στην έρευνα, ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής, με ευθύνη του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος και του κράτους, που να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από αυτούς μέλη των οικογενειών τους.  Τα χρόνια του διδακτορικού να είναι συντάξιμα και να προσμετρώνται στην προϋπηρεσία. Άδειες εγκυμοσύνης και γονικές άδειες για όλους τους νέους γονείς!
  • Αυξήσεις των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ. Πλήρη επαναφορά των ΣΣΕ. Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο 5νθήμερο 35ωρο. Όχι δουλειά την Κυριακή. Λεφτά για υγεία και παιδεία όχι για εξοπλισμούς και αστυνομία.
  • Κάτω ο αντεργατικός Νόμος Χατζηδάκη. Απειθαρχία / Κατάργηση του Νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου