Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, στα τέλη Φλεβάρη, ο υπουργός Τουρισμού, Β. Κικίλιας, διαβεβαίωνε πως η Ελλάδα θα δεχθεί «Έλληνες ομογενείς και Ουκρανούς πρόσφυγες, παρέχοντάς τους φροντίδα, άδεια παραμονής και εργασίας». Υπολογίζοντας πως υπάρχουν 50.000 θέσεις εργασίας στον Τουρισμό που την περασμένη χρονιά δεν καλύφθηκαν από την εγχώρια αγορά, ανέφερε πως αυτοί οι πρόσφυγες θα μπορούσαν «να απορροφηθούν και να βοηθήσουν σε αυτόν τον κλάδο».
Σε ανοιχτή επικοινωνία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκεται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ζητώντας από το πρώτο να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου «πρόσφυγες και αιτούντες πολιτικό άσυλο» να μπορούν να λάβουν «εντός των δομών φιλοξενίας στις οποίες διαμένουν, τη σχετική εκπαίδευση στις ειδικότητες του ξενοδοχειακού κλάδου». Σε απάντησή της η αρμόδια υφυπουργός, Σ. Βούλτεψη, σπεύδει να διαβεβαιώσει πως «έχουν υποβληθεί τα σχετικά τεχνικά δελτία στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στην εκπαίδευση, τόσο όσον αφορά στην εκμάθηση της γλώσσας, όσο και όσον αφορά στην πρακτική εξάσκηση και στην πρόσληψη βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτεί ο ξενοδοχειακός κλάδος», ενώ «ανάλογες εκπαιδεύσεις και καταρτίσεις θα ενταχθούν και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο».
«Στη Ζάκυνθο των 15.000 εργαζομένων στον Τουρισμό ενημερώνουμε τους κ.κ. της κυβέρνησης και των υπουργείων ότι οι ξενοδόχοι ΔΕΝ τηρούν την κλαδική Σύμβαση Εργασίας», τονίζει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό Ζακύνθου. Κι ενώ στην πράξη οι εργοδότες έχουν καταργήσει το ωράριο εργασίας και τα ρεπό, το Σωματείο καταγγέλλει πως σήμερα «δημιουργούνται δουλεμπορικά γραφεία, που υπόσχονται ότι μπορούν "να φέρουν πολλούς εργαζόμενους από την Ουκρανία" με ό,τι "απαιτήσεις" έχουν οι εργοδότες σε ό,τι πόστο ξενοδοχείου ή όπου αλλού θέλουν!»
Απαντώντας στα προκλητικά σχέδια της ΠΟΞ και της κυβέρνησης απαιτεί «να σταματήσει άμεσα κάθε δουλεμπορική εκμετάλλευση του δράματος των προσφύγων». Το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν σύγχρονο «δουλέμπορο» να εκμεταλλευτεί το δράμα των προσφύγων, ανεξαρτήτως φυλής και χώρας προέλευσης. Απαιτεί δουλειά με πλήρη δικαιώματα και τήρηση της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Ειδικότερα για το προσωπικό που προέρχεται από άλλες περιοχές και θα δουλέψει στο νησί διεκδικεί κατάλληλες και ασφαλείς συνθήκες διαμονής.
Υπενθυμίζεται ότι με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο ιδιοκτήτης ξενοδοχειακού ομίλου και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Αν. Ανδρεάδης, είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του να «προσφέρει απασχόληση και δωρεάν διαμονή» σε 300 Ουκρανούς εργαζόμενους από τον κλάδο του Τουρισμού, καλώντας τον πρωθυπουργό να παράσχει τις σχετικές οδηγίες.
Αντίστοιχες προτάσεις με τους επιχειρηματίες του Τουρισμού έχουν κάνει και εργοδοτικοί φορείς σε άλλους κλάδους. Μόλις χτες, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, με επιστολή του προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, πρότεινε να γίνεται καταγραφή της επαγγελματικής ιδιότητας των προσφύγων από την Ουκρανία κατά την είσοδό τους στη χώρα, να δημιουργείται μια «επαγγελματική ταυτότητα» του πρόσφυγα και παράλληλα «μία προσβάσιμη, σε επιχειρήσεις και Επιμελητήρια, πλατφόρμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου