Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Υπερεργασία, απλήρωτες υπερωρίες και μειωμένα ωρομίσθια κυριαρχούν στα φροντιστήρια


Η επίθεση από την πλευρά των εργοδοτών εντάθηκε την περίοδο της πανδημίας, με υπερεργασία, απλήρωτες υπερωρίες, μείωση ωρομισθίου χωρίς προειδοποίηση, επισημαίνει μιλώντας στο prin.gr η Κωνσταντίνα Θεοχαροπούλου ιδιωτική εκπαιδευτικός, μέλος των Παρεμβάσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση και του ΣΕΦΚ.

Στις εκλογές του ΣΕΦΚ που ξεκινούν την Παρασκευή 10/12 και ολοκληρώνονται την Κυριακή 12 /12, θα κριθεί και κατά πόσο η μετεξέλιξη του ΣΕΦΚ σε κλαδικό σωματείο στην ιδιωτική εκπαίδευση σηματοδοτεί μία νέα πορεία στον κλάδο καθώς, όπως εξηγεί, «πολλοί χώροι της ιδιωτικής εκπαίδευσης (πχ ιδιωτικά ΙΕΚ) δεν εκπροσωπούνταν μέχρι τώρα συνδικαλιστικά, αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος της εργοδοσίας».

Στα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές, η Κ. Θεοχαροπούλου τονίζει πως «τα δυο σωματεία του κλάδου (ΣΕΦΚ, Βύρωνας) αλλά και οι διάσπαρτες συλλογικότητες εργαζομένων όπως η Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων οφείλουν να κινηθούν στην κατεύθυνση της κοινής αγωνιστικής, ανατρεπτικής δράσης για τα μεγάλα ζητήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά και στην ενιαία κλαδική συγκρότηση».

Με την πανδημία πώς έχουν διαμορφωθεί οι εργασιακές συνθήκες στο χώρο των φροντιστηρίων και της ιδιωτικής εκπαίδευσης;

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με την εμφάνιση της πανδημίας, οι εργασιακές συνθήκες όπως στους περισσότερους κλάδους, έτσι και στο χώρο των φροντιστηρίων, έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολες. Συγκεκριμένα στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κατάσταση είναι σχεδόν μη βιώσιμη για τους εργαζόμενους, καθώς οι χαμηλές αμοιβές, η μη καταβολή δώρων/ επιδομάτων, η ανασφάλεια, η εργοδοτική τρομοκρατία είναι καθημερινότητα. Η επίθεση από την πλευρά των εργοδοτών εντάθηκε την περίοδο της πανδημίας. Υπερεργασία, απλήρωτες υπερωρίες, μείωση ωρομισθίου χωρίς προειδοποίηση μόνο μερικά παραδείγματα. Η τηλεκπαίδευση αναδείχτηκε σε βασικό εργαλείο της εργοδοσίας για τη συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων., Ενώ πολλές ήταν οι περιπτώσεις όπου συνάδελφοι τέθηκαν σε αναστολή και τα αφεντικά ζητούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά. Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Εγγυημένα κέρδη από τα υψηλά δίδακτρα και ακόμα πιο συμπιεσμένοι μισθοί καλυμμένοι από το κράτος μέσω της αποζημίωσης.

Η μετατροπή του ΣΕΦΚ σε κλαδικό συνδικάτο αποτελεί βάση για πιο αποτελεσματικούς και νικηφόρους αγώνες στο χώρο; Τι απήχηση είχε στους εργαζόμενους;

Η μετεξέλιξη του ΣΕΦΚ σε κλαδικό σωματείο στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί για εμάς το ξεκίνημα για μία νέα πορεία στον κλάδο, αλλά και το εργατικό κάναμε γενικότερα. Πολλοί χώροι της ιδιωτικής εκπαίδευσης (πχ ιδιωτικά ΙΕΚ) δεν εκπροσωπούνταν μέχρι τώρα συνδικαλιστικά, αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος της εργοδοσίας. Την ίδια ώρα τα προβλήματα αλλά και οι διεκδικήσεις όλων των εργαζομένων στις ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης είναι κοινά. Πολλοί από τους συναδέλφους εργάζονται σε παραπάνω από μία τέτοια δομή, ενώ η εργοδοτική τρομοκρατία υπό το φόβο της απόλυσης ενισχύεται. Σε αυτές τις συνθήκες,, θεωρούμε ότι η ένωση των εργαζομένων σε όλους τους επιμέρους κλάδους της ιδιωτικής εκπαίδευσης δυναμώνει τη φωνή μας και μας φέρνει σε πλεονεκτικότερη θέση την ώρα της συλλογικής διεκδίκησης.

Στον νέο ΣΕΦΚ λοιπόν, χωρούν όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης (καθηγητές, γραμματείς, καθαριστές) σε δομές τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, τα κέντρα ξένων γλωσσών, τα ΙΕΚ και τα διάφορα κέντρα κατάρτισης και πιστοποίησης. Στο μικρό χρονικό διάστημα που αποφασίστηκε η κλαδικοποίηση του σωματείου, έχουν έρθει σε επαφή συνάδελφοι ώστε να συμμετάσχουν στις διαδικασίες και τις δράσεις του επόμενου διαστήματος, αλλά και να ενισχύσουν το πλαίσιο πάλης και την κατεύθυνσή μας σχετικά με τους νέους χώρους που έχουν ενταχθεί στο σωματείο.

Ποια είναι η πρόταση των Παρεμβάσεων για τις διεκδικήσεις και τον προσανατολισμό του μαχόμενου εργατικού κινήματος;

Σε μία περίοδο που τα δικαιώματα των εργαζομένων χτυπιούνται αλύπητα από την Κυβέρνηση της ΝΔ μετά και την ψήφιση του ν. Χατζηδάκη που περιέχει όλα όσα οραματίζεται το κεφάλαιο για τους ργαζόμενους, κατάργηση 8ώρου-Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας-Κυριακάτικης αργίας, μονιμοποίηση της τηλεργασίας και διάλυση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων όπως και το δικαίωμα στην απεργία, η απάντηση ενός ταξικά ανασυγκροτημένου εργατικού κινήματος είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Οι εργατικοί αγώνες του προηγούμενου διαστήματος (COSCO, e food) δείχνουν ότι η ταξική πάλη, το σωματείο και η απεργία αποκτούν νέα υπόσταση και όσο ξεσπούν τέτοιοι αγώνες, η χάραξη ενός νέου δρόμου που θα δημιουργεί γεγονότα και θα διεκδικεί μέχρι τέλους κόντρα στην αναμονή και στην εκτόνωση του αστικοποιημένου γραφειοκρατικού συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. είναι ο μόνος τρόπος να πετύχουμε νίκες, ανατροπές αντιλαϊκών νόμων και νέες κατακτήσεις με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων. Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε υπογραφή νέας ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα για τους εργαζόμενους, στόχοι που είναι στην πρώτη γραμμή για τις παρεμβάσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση. Παράλληλα, επιδιώκουμε την ισότιμη και δημοκρατική συνεύρεση των πρωτοβάθμιων σωματείων, με σκοπό την ενότητα των εργαζομένων στη βάση για συνολική απάντηση απέναντι σε κάθε αντεργατικό, αντιλαϊκό μέτρο Κυβέρνησης- εργοδοτών- κεφαλαίου.

Ποια είναι η στάση που τηρούν οι άλλες δυνάμεις στο σωματείο;

Παρά τη χαμηλή συνδικαλιστική πυκνότητα που υπάρχει στον κλάδο και μας ανησυχεί, το σωματείο όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να συγκρατεί στις τάξεις του ένα μεγάλο κομμάτι του αγωνιστικού μπλοκ που εργάζεται στον κλάδο. Και μέσα στις Παρεμβάσεις αλλά και έξω από αυτές, υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που δίνουν καθημερινά μάχες απέναντι στην εργοδοσία και την κυβερνητική πολιτική. Δεν κλείνουμε όμως τα μάτια. Ο κατακερματισμός των αγωνιστικών δυνάμεων μέσα στον πολύπαθο κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δυσκολεύει τη δράση των σωματείων και τελικά τη θέση των εργαζομένων. Το επόμενο διάστημα, τα δυο σωματεία του κλάδου (ΣΕΦΚ, Βύρωνας) αλλά και οι διάσπαρτες συλλογικότητες εργαζομένων όπως η Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων οφείλουν να κινηθούν στην κατεύθυνση της κοινής αγωνιστικής, ανατρεπτικής δράσης για τα μεγάλα ζητήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά και στην ενιαία κλαδική συγκρότηση. Μόνο έτσι μπορεί να υπηρετηθεί η ενότητα των εργαζομένων στη βάση των ταξικών συμφερόντων της πλατιάς πλειοψηφίας.

Oι ημέρες των εκλογών:

Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του σωματείου (Ανδρ. Λόντου 6, Εξάρχεια) με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας κατά του κορονοϊού.

Παρασκευή 10 Δεκέμβρη. 10 πμ – 4μμ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη: 10 πμ – 8μμ
Κυριακή 12 Δεκέμβρη: 10 πμ – 8μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου