Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Σαρωτικές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις για διευκόλυνση των επενδύσεων από «αγκυλώσεις»


Σαρωτικές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις από «αγκυλώσεις» και για να αρθούν τα «εμπόδια» στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων περιλαμβάνει η τελική «έκθεση Πισσαρίδη» που παρουσιάστηκε σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η έκθεση έχει τίτλο «σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» και επί της ουσίας είναι κωδικοποίηση των σύγχρονων και παλιότερων απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων, που είναι άλλωστε και κυβερνητικές στοχεύσεις, με στόχο να φορτωθεί και η νέα καπιταλιστική κρίση στην πλάτη του λαού.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «πολλές από τις εισηγήσεις βλέπω να αντικατοπτρίζονται σε κυβερνητικές πολιτικές που, ήδη, υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί» και επανέλαβε ότι σκοπός είναι να γίνει η χώρα «διεθνώς ανταγωνιστική και ελκυστική στους επενδυτές» και πως η έκθεση απαντάει στο αίτημα της κυβέρνησης για διάγνωση των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας καθώς και στο αίτημά της για φιλόδοξους στόχους «ως προς το εύρος των αλλαγών που καλούμαστε να κάνουμε για να αλλάξουμε τη χώρα μας». Όπως ισχυρίστηκε η επιτροπή στην έκθεση της «αφού έχει καταγράψει αναλυτικά τις αγκυλώσεις, τα εμπόδια, παραθέτει καλές πρακτικές, ιδέες, προτάσεις που έχουν δοκιμαστεί επιτυχημένα σε πολλές άλλες χώρες και θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα».

Ο τρόπος με τον οποίο οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη θα... αλλάξουν τη χώρα γίνεται εύκολα αντιληπτός από μια απλή παράθεση των υποδείξεών του, π.χ. επιτάχυνση των αντιασφαλιστικών ανατροπών, παραπέρα σφοδρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, νέα μέτρα για ενίσχυση της «ευελιξίας», μείωση του λεγόμενου «κόστους εργασίας», διευκόλυνση των απολύσεων, πάμφθηνο εργατικό δυναμικό από τη «δεξαμενή» των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών, συνέχιση της φοροληστείας για το λαό και της φοροασυλίας για το κεφάλαιο κ.ά.

Αυτόν τον Αρμαγεδδώνα για τους εργαζόμενους μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παρουσιάσει και πάλι με την «προβιά» των «ειδικών» και «τεχνοκρατών», για να απαιτήσει από τον λαό να υποταχθεί στους στόχους του κεφαλαίου, λέγοντας ότι «αυτή η έκθεση δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα, δεν είναι πολιτικό κείμενο και γι' αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική, μάλλον θα έλεγα την κομματική, αντιπαράθεση (...) Αλλά θέλω να τονίσω ότι είναι ανεξάρτητη οικονομική έκθεση. Είναι ένα κείμενο αναφοράς στο οποίο κάθε πολίτης, η ελληνική κοινωνία, τα κόμματα, οι φορείς της αγοράς, της κοινωνίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μπορούν να ανατρέχουν ανά πάσα στιγμή και να το συμβουλεύονται»!

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως «η έκθεση θέτει ως κυρίαρχο στόχο πολιτικής την αύξηση των εισοδημάτων (...) όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, που μας οδήγησε παραλίγο στην πτώχευση, δηλαδή με παροχές και αυξήσεις μισθών κατά κανόνα με δανεικά, αλλά μέσα από τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων»! Για να καταλήξει αναγορεύοντας την «Εκθεση Πισσαρίδη» σε «οδικό χάρτη που μας οδηγεί σε αυτήν την κατεύθυνση και ένας οδικός χάρτης ο οποίος έχει στη διάθεσή του και τα πρόσθετα πολεμοφόδια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που για πρώτη φορά θέτει στη διάθεση του μετασχηματισμού της χώρας σημαντικότατα κεφάλαια από το 2021 και μετά, τα οποία και πρέπει να αξιοποιηθούν ακριβώς στην κατεύθυνση την οποία συνιστά το "Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία"».

Απ' την πλευρά του, ο Χ. Πισσαρίδης ευλόγησε τα γένια του λέγοντας ότι η έκθεση συνιστά «ένα πρόγραμμα οικονομικών δράσεων που θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας σε βιώσιμη βάση».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ν. Βέττας, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «χωρίς τις απαραίτητες δομικές παρεμβάσεις, η ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη λήξη της τρέχουσας πρωτοφανούς κρίσης δεν θα έχει την απαραίτητη διάρκεια και ένταση για πραγματική σύγκλιση με τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης», δίνοντας κι αυτός σήμα επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για να φορτωθεί η κρίση στο λαό. 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου