Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Βέλγιο: ταξική "δικαιοσύνη" και θεσμικός ρατσισμός.


Αυτή τη βδομάδα στο Βέλγιο νιώσαμε καλά τι σημαίνει ταξική "δικαιοσύνη" και θεσμικός ρατσισμός. 

Στις 23 Νοέμβρη το δικαστήριο της Λιέγης καταδίκασε τον Thierry Bodson, πρόεδρο της FGTB, του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας με 1,5 εκατομμύριο μέλη, και 16 ακόμα συνδικαλιστές σε ένα μήνα φυλάκιση με αναστολή για "σοβαρή παρακώλυση κυκλοφορίας" κατά τη διάρκεια απεργίας πριν από 5 χρόνια. Η FGTB εφεσίβαλε την απόφαση και καλεί σε πανεθνική στάση εργασίας την 1η Δεκέμβρη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία. 

Στις 25 Νοέμβρη, δικαζόταν στη Μονς ο αστυνομικός που κατά την καταδίωξη ενός βαν με Κούρδους πρόσφυγες που κατευθυνόταν προς Καλαί πυροβόλησε και σκότωσε ένα δίχρονο κοριτσάκι, τη Μάουντα, στα χέρια των γονιών της. Η εισαγγελέας αναγνώρισε ότι ο αστυνομικός ήξερε ότι μέσα στο βάν βρίσκονταν παιδιά κι ότι στόχευσε το όχημα (ενώ η αστυνομία είχε πει ένα κάρο ψέματα για το συμβάν μέχρι τώρα), αλλά πρότεινε ποινή φυλάκισης μόλις ενός έτους φυλάκισης με αναστολή. Ανάλογες ποινές έχουν επιβληθεί στο παρελθόν για περιπτώσεις κακομεταχείρισης ανθρώπων από την αστυνομία, αλλά όχι για ανθρωποκτονίες. Ο πατέρας του κοριτσιού κατέθεσε ότι κοιτούσε τον αστυνομικό όταν αυτός στόχευσε και πυροβόλησε χωρίς δισταγμό προς το όχημα. Η τελική απόφαση του δικαστηρίου εκκρεμεί. 

Την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, η εισαγγελία Βρυξελλών ανακοίνωσε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του θανάτου του νεαρού Αντίλ λόγω "έλλειψης στοιχείων". Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου lockdown, στις 10 Απρίλη, πολλά οχήματα της αστυνομίας καταδίωξαν το μηχανάκι του 19χρονου Αντίλ που έτρεχε για να γλιτώσει το πρόστιμο. Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί δείχνουν ξεκάθαρα ότι ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας πραγματοποίησε απότομη στροφή ερχόμενο απ'το αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον Αντίλ που έπεσε νεκρός. Μια διαμαρτυρία οργανώθηκε σήμερα το μεσημέρι μπροστά στο δημαρχείο του Αντερλεχτ ενάντια στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης. To σύνολο των εκατό διαδηλωτών προσήχθησαν βίαια, ξεγυμνώθηκαν και φωτογραφήθηκαν δεμένοι πισθάγκωνα με ταμπέλες με τα ονόματά τους που κρατούσαν αστυνομικοί. Συνελήφθησαν επίσης και πολλοί ανήλικοι μεταναστευτικής καταγωγής της γειτονιάς που δεν είχαν καμία σχέση με τη συγκέντρωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου