Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Ακόμα δεν μπορούν να ανασάνουν στο Βόλο από τη ρίψη χημικών


Η αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας και το Υπουργείο Προστασίας της Lafarge έκαναν πράξη το σύνθημα «Δεν μπορώ να ανασάνω» πνίγοντας τους συγκεντρωμένους στο Βόλο στα δακρυγόνα.
Με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ασφυξιογόνων χημικών και με ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης αντιμετώπισε η αστυνομία του διαδηλωτές στο Βόλο που διαμαρτύρονταν κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον δήμο. Τα επεισόδια ξεκίνησαν έξω από την ΑΓΕΤ όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν το δρόμο σε μια πολύ μεγάλη και μαζική διαδήλωση χιλιάδων ατόμων και πήραν θέσεις-μάχης απέναντι στους διαδηλωτές μέσα και έξω από το εργοστάσιο. Ταυτόχρονα λιμενικοί φυλούσαν τις λιμενικές εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ. Διαδηλωτές επιχείρησαν να κρεμάσουν πανό στην πύλη του εργοστάσια με την αστυνομία να απαντάει με καταιγισμό χημικών για να απωθήσει το πλήθος, στη στροφή πριν από το εργοστάσιο. Η αστυνομία δεν έδειξε τον παραμικρό δισταγμό πριν προχωρήσει σε χημική επίθεση παρά το γεγονός ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές υπήρχαν εκατοντάδες άτομα προχωρημένης ηλικίας καθώς και μικρά παιδιά. Κατά την υποχώρηση των διαδηλωτών σημειώθηκε σοβαρός κίνδυνος ποδοπατήματος. Τα ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση γκλομπ εναντίον των διαδηλωτών ενώ προπηλάκισαν ακόμη και γιαγιάδες και παιδιά που αποκλείστηκαν στην παραλία.
Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 11 αδικαιολόγητες προσαγωγές δύο εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ οι υπόλοιποι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Όπως καταγγέλλουν οι διοργανωτές ένας εκ των προσαχθέντων πήγε να βοηθήσει παιδιά και κυρίες μεγάλης ηλικίας που είχαν αποκλειστεί από τα ΜΑΤ στην παραλία. Δύο ακόμα διαδηλωτές συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν παιδιά και ηλικιωμένους στην παραλία και ενώ είχαν πάρει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τους συλλάβουν!
Η αστυνομία προσπαθώντας να δικαιολογήσει το όργιο καταστολής ισχυρίζεται ότι στις συμπλοκές με τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφριά 4 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας Μίλτος Αλεξάκης. Υπήρξαν δεκάδες λιποθυμίες και εκατοντάδες άτομα αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και ειδοποιήθηκαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να τα μεταφέρουν κόσμο στο Νοσοκομείο Οι διαδηλωτές έδωσαν το επόμενο ραντεβού στο περιφερειακό συμβούλιο στη Λάρισα που συνεδριάζει την Τρίτη, για να αποφασίσει για το εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών του δήμου Βόλου.
Περίπου 100 διαδηλωτές βρέθηκαν μετά τις 22.00 το βράδυ στο Αστυνομικό Μέγαρο, έξω από το οποίο είχαν παραταχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ, για συμπαράσταση στα άτομα που προσήχθησαν. Οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν αναίτια επίθεση διμοιρίας των ΜΑΤ που είχαν καταφτάσει από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με καταγγελίες κατά την επίθεση δάρθηκαν και τραυματίστηκαν πολίτες, ακόμη και ένας οδηγός αυτοκινήτου που σταμάτησε τυχαία για να δει τι συμβαίνει ο οποίος κατέληξε αιμόφυρτος από τη βία των ΜΑΤ.

ANΤΑΡΣΥΑ: Η καταστολή και η τρομοκρατία δεν θα περάσει!
Η μαζική διαδήλωση στην ΑΓΕΤ έδειξε τον δρόμο!
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. χαιρετίζει τους χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν το Σάββατο 13 Ιουνίου στη μαζική και μαχητική συγκέντρωση στον Βόλο και στην πορεία μέχρι την ΑΓΕΤ ενάντια στην καύση σκουπιδιών, όπου και δέχθηκαν την επίθεση με χημικά και κλομπ από τις δυνάμεις καταστολής.
Καταγγέλλουμε την τριπλή λυσσαλέα αστυνομική επίθεση στους διαδηλωτές, τόσο στην πύλη του εργοστασίου της ΑΓΕΤ, όπου και προσπάθησαν, ανεπιτυχώς όμως χάρη στην οργανωμένη, συγκροτημένη κι αποφασιστική στάση των διαδηλωτών, να διαλύσουν τη συγκέντρωση, όσο και μέσα στην πόλη του Βόλου, αρχικά έξω από το Νοσοκομείο και στη συνέχεια έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση.
Δεν δίστασαν να ψεκάσουν με τα δηλητηριώδη χημικά τους, ακόμη και μέσα στον κόσμο, όπου συμμετείχαν δεκάδες μικρά παιδιά, ενώ έστειλαν στο νοσοκομείο πολλούς διαδηλωτές με ανοιγμένα κεφάλια, τραυματισμούς κι αναπνευστικά προβλήματα, και δε σταμάτησαν εκεί, παρά προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις διαδηλωτών.
Γίνεται αντιληπτό πως η κοινοπραξία κυβέρνησης-περιφερειακής και δημοτικής αρχής- επιχειρηματικών συμφερόντων, χθες έχασε τον ύπνο της, καθώς η αλαζονεία της δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα, τόσο από τη μαζικότητα και μαχητικότητα της διαδήλωσης, όσο κι από το περιεχόμενο που έβαζε στην προμετωπίδα της και δεν ήταν άλλο από το “Να φύγει η Lafarge”!
Οι αγώνες για γη κι ελευθερία που ξεσπάνε σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξη, βάζουν στο στόχαστρό τους κολοσσιαία επιχειρηματικά συμφέροντα, κυβερνητικά σχέδια και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.
Βάζουν επιπλέον στο στόχαστρο και όλους τους εκπροσώπους του τοπικού κράτους, καθώς και την αξιωματική συμπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι συνηγορούν στο όνομα της “ανάπτυξης”, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και στην υπονόμευση των όρων ζωής κι ελευθερίας της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Από τα Άγραφα μέχρι τον Βόλο, από την Τήνο μέχρι τον Ασπροπόταμο, από την Ήπειρο ως την Κρήτη, από δεκάδες εστίες αντίστασης στη λεηλασία και καταστροφή του φυσικού πλούτου, έρχονται οι νέες νικηφόρες μάχες του κινήματος για γη κι ελευθερία, ξεπηδούν οι νέες Σκουριές και Κερατέες!
Δεν μας τρομάζει καμία καταστολή, χημικά, συλλήψεις και δακρυγόνα, νόμος είναι το δίκιο του αγώνα! Ο μόνος δρόμος είναι αυτός της κοινωνικής αντίστασης κι ανυπακοής, του ανυποχώρητου κι ασυμβίβαστου αγώνα και της ανατροπής των εγκληματικών τους σχεδίων.
Με πανελλαδικό συντονισμό των τοπικών κινημάτων και πρωτοβουλιών για την προάσπιση του περιβάλλοντος και των ζωών μας, με μπλοκάρισμα των όποιων αποφάσεων επιχειρήσουν να λάβουν Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, με χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
prin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου