Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Ιταλία: εισόδημα ή εξέγερση;




Η κυβέρνηση Κόντε έτρεξε για κάλυψη, ξεκινώντας ένα νέο μίνι ελιγμό 4,7 δισεκατομμυρίων για τους δήμους, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στα επείγοντα αιτήματα οικονομικής στήριξης που προέρχονται από τη χώρα.
Αλλά ακόμα κι αν οι αριθμοί επέτρεπαν να θεωρηθεί μια σημαντική παρέμβαση, στην πραγματικότητα είμαστε μπροστά σε πενιχρές παρηγορητικές κινήσεις που καταλήγουν σχεδόν αποκλειστικά να ρίχνουν στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης.
Εν τω μεταξύ, και είναι καλό να το γνωρίζουμε, ότι πρόκειται κατά κύριο λόγο για μια πρόβλεψη του 66% του κοινοτικού ταμείου αλληλεγγύης το οποίο, ωστόσο, το κεντρικό κράτος χορηγεί στους δήμους κάθε χρόνο.

Από το συνολικό ποσό, λοιπόν, μόνο τα 400 εκατομμύρια που ανακοινώθηκαν στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου του Κόντε είναι πρόσθετοι πόροι. Αυτά τα χρήματα, μας λένε, μπορούν να δαπανηθούν για τη στήριξη έκτακτων κουπονιών των 300/400 ευρώ ανά οικογένεια.

Λοιπόν, είναι πόροι που διατίθενται για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες και είμαστε ευτυχείς που συμβαίνει αυτό. Όταν εγκρίθηκαν οι κανόνες που καθιερώνουν το εισόδημα του πολίτη και την ποσόστωση 100, το USB εξέφρασε μια σειρά κριτικών εκτιμήσεων, αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για σημαντικές  μετατοπίσεις  πόρων προς εκείνο το τμήμα του πληθυσμού που είχε συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες μόνο σε μέτρα τιμωρητικά και επιτέλους λάμβανε μια μικρή αποζημίωση. Μέτρα ανεπαρκή, για να διευρυνθούν και να προορίζονται για ένα πιο πλατύ κοινό, αλλά οπωσδήποτε σε αντίθεση με την πρόσφατη ιστορία της χώρας μας.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η δυσαναλογία μεταξύ των αναγκών και όσων τίθενται σε εφαρμογή είναι εντυπωσιακή. Ένα μέτρο που στοχεύει περισσότερο στην αποκέντρωση της σύγκρουσης, πιέζοντας τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να στραφούν στους δήμους τους και τις αναπόφευκτες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που θα συνεπάγεται η διαδικασία, αντί να αντιμετωπίσουν πραγματικά το πρόβλημα. Πώς μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι 400 εκατομμύρια ευρώ συνιστούν μια σοβαρή απάντηση στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται σε εξαιρετική δυσκολία;

Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει μόνο αφού τα όργανα της τάξης υπέδειξαν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη. Γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι δραματική και αποφασίζουν να παρεμβαίνουν μόνο με συμβολικό τρόπο, δείχνοντας εμπιστοσύνη περισσότερο στην επίδραση της ανακοίνωσης παρά στο συγκεκριμένο. Ενώ εμπόδιο στη λήψη πιο αποφασιστικών μέτρων είναι, όπως πάντα, η ΕΕ, αλλά και η επιλογή της πολιτικής μας τάξης να υπερασπίζεται πρώτα απ 'όλα πάντα και κυρίως τα συμφέροντα των τάξεων των ιδιοκτητών και των εισοδηματιών.

Επιπλέον, δεν έλειψαν αυτές τις ημέρες παρεμβάσεις διαφόρων κυβερνητικών αξιωματούχων  που πρότειναν πολύ πιο σημαντικά μέτρα.

Από τον πρόεδρο του INPS, ο οποίος προώθησε την υπόθεση του εισοδήματος του πολίτη άνευ όρων ως τον υπουργό  Provenzano ο οποίος πρότεινε να επαναφέρει μια ισχυρή δημοσιονομική προοδευτικότητα μέχρι τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Castelli ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης ακόμα και εκείνων που εργάζονται  μαύρα.

Αυτό σημαίνει ότι είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι χρειάζονται πολύ πιο σχετικές  παρεμβάσεις.
Στην ουσία, πρόκειται για την επιστροφή στους πολίτες ενός μεγάλου μέρους των πόρων της χώρας, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμεύσει για την αύξηση των μεγάλων ιδιωτικών κληρονομιών. Και όχι για μέτρα μικρής εμβέλειας, λίγων εβδομάδων ή λίγων μηνών, επειδή οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης θα διαρκέσουν στον χρόνο και προστίθενται ήδη σε μια πολύ ισχυρή κοινωνική ανισότητα που έχουμε συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια.

ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΙΔΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ,

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ.

ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ,

ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΕ ΥΠΟΔΟΥΛΟΥΣ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΝΟΙΚΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ, ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ.

ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ. 

Κοινωνική Ομοσπονδία - USB
Σχόλιο Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης
Ευχαριστούμε τη συναγωνίστρια για μετάφραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου