Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Γαλλία: Άγριες νύχτες ταραχών, γενική απεργία μέσα στις γιορτές.

Κείμενο από την συλλογικότητα Countercurrents

Ο δήμαρχος του Ολνέ-σου-Μπουά, Μπρουνό Μπεσιζά, ζήτησε από την κυβέρνηση να στείλει ένα "ισχυρό μήνυμα" στους κατοίκους για να τους διαβεβαιώσει ότι "το κράτος τους στηρίζει, δεν είναι εναντίον τους".
Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ τόνισε ότι θα επιδειχθεί η μεγαλύτερη αυστηρότητα στους αστυνομικούς, οι οποίοι θα κριθούν ένοχοι για "σοβαρά παραπτώματα". "Ξέρω μέχρι ποιου σημείου εκτίθενται οι αστυνομικοί στο πλαίσιο του αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας και της βίας, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι απολύτως υποδειγματικοί" τόνισε.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες  στους δρόμους ολόκληρης της Γαλλίας συνεχίζονται.
Η συνδικαλιστική ένωση CGT ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σε κάθε γωνιά της Γαλλίας, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών καταμέτρησε, από την πλευρά του, 806.000 διαδηλωτές.
Σιδηροδρομικοί σταθμοί ερημωμένοι, κλειστά σχολεία, άδειες επιχειρήσεις: η συμμετοχή στην απεργία ήταν μαζική σε όλους τους τομείς. 
Στο Παρίσι, με τις μνήμες νωπές από τα βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», η πορεία πραγματοποιήθηκε παρουσία περίπου 6.000 αστυνομικών.
Συγκρούσεις μεταξύ ομάδων διαδηλωτών και των δυνάμεων επιβολής του νόμου ξέσπασαν κοντά στην πλατεία της Δημοκρατίας, στο ανατολικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απαντήσουν στις ρίψεις αντικειμένων εναντίον τους. 
Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 100 προσαγωγές.

Μια – εθνικής εμβέλειας – συνδικαλιστική απεργία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης έφερε παράλυση κάθε είδους μεταφορών και μετακινήσεων από άκρη σε άκρη στη Γαλλία. Χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι προχώρησαν σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη διαμαρτυρία αυτού του είδους από το 1995.
Η διαμαρτυρία συμπεριέλαβε τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων, που συμβαίνουν κάθε Σάββατο εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Οι μαζικές απολύσεις των εργαζομένων και οι πορείες κλήθηκαν με την ελπίδα να αναγκάσουν τον Πρόεδρο Μακρόν να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας.
Οι αστυνομικοί, οι δικηγόροι, το προσωπικό των νοσοκομείων και των αεροδρομίων και άλλα επαγγέλματα ένωσαν τις φωνές τους με τους δασκάλους και τους μεταφορείς.
Στο Παρίσι, 11 από τις 16 γραμμές του μετρό έκλεισαν όπως επίσης έμειναν κλειστά και τα σχολεία στην πρωτεύουσα και σε όλη τη χώρα.
Η απεργία, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και μέχρι τη Δευτέρα, παραλύει επίσης το 90% των τρένων της χώρας και αναγκάζει την Air France να ακυρώσει το 30% των εσωτερικών πτήσεων της.

1,5 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε: Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε περισσότερες από 100 πόλεις σε ολόκληρη τη Γαλλία. Το σωματείο CGT δήλωσε: 1.5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν βγει, συμπεριλαμβανομένων 250.000 στο Παρίσι. Οι φωτογραφίες των διαδηλώσεων της Πέμπτης δείχνουν ότι οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο φέρνουν πανό και φωτοβολίδες καθώς περνούν από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας.

Η αστυνομία των ταραχών κινητοποιήθηκε
Στο Παρίσι κινητοποιήθηκαν 6.000 αστυνομικές δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις στο δρόμο.

Τα διυλιστήρια πετρελαίου μπλοκαρίστηκαν
Η CGT είπε επίσης ότι οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι μπλόκαραν επτά από τα οκτώ διυλιστήρια πετρελαίου της χώρας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκαλέσουν ελλείψεις καυσίμων εάν η απεργία συνεχίσει.

Ο Πύργος του Άιφελ δεν άνοιξε
Η απεργία ανάγκασε επίσης τα πιο εμβληματικά τουριστικά σημεία της Γαλλίας να κλείσουν τις πόρτες τους. Ο Πύργος του Άιφελ και το μουσείο Orsay δεν άνοιξαν την Πέμπτη λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ το Λούβρο, το Κέντρο Pompidou και άλλα μουσεία ανέφεραν ότι ορισμένα από τα εκθέματά τους δεν θα ήταν διαθέσιμα για προβολή. Το παλάτι των Βερσαλλιών ήταν επίσης κλειστό για την ημέρα.

Κίτρινα γιλέκα
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες των κίτρινων γιλέκων μπλόκαραν αποθήκες καυσίμων στο τμήμα Var στο νότο και κοντά στην πόλη της Ορλεάνης.

Βενζινάδικα χωρίς καύσιμα
Ως αποτέλεσμα, την Πέμπτη πάνω από 200 πρατήρια καυσίμων είχαν εξαντληθεί πλήρως, ενώ πάνω από 400 ήταν στο όριο του αποθέματός τους.
Ως γνωστόν τα κίτρινα γιλέκα διαδηλώνουν εναντίον των πολιτικών λιτότητας του Μακρόν, πάνω από ένα χρόνο.
Οι ειδικοί λένε ότι η απεργία, που περιγράφεται ως η μεγαλύτερη του είδους της εδώ και δεκαετίες, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα για τον Μακρόν.
Βασιζόμενη στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκαων, η απεργία θα μπορούσε να παραλύσει τη Γαλλία και να αναγκάσει τον Μακρόν να επανεξετάσει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του.

Οι διαδηλωτές και η αστυνομία συγκρούονται

Οι αστυνομικές δυνάμεις και οι διαδηλωτές έχουν συγκρουστεί σε μερικές πόλεις εν μέσω της γενικής απεργίας των εργατικών συνδικάτων κατά των προτεινόμενων συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.

Δεκάδες συνελήφθησαν
Δεκάδες συνελήφθησαν μόνο στο Παρίσι, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Η αστυνομία στο Παρίσι συνέλαβε 71 άτομα, ανέφεραν αξιωματούχοι. Πλάνα από το Παρίσι δείχνουν κάποιους διαδηλωτές να εκτοξεύουν αντικείμενα στην αστυνομία και τους αστυνομικούς να ανταποδίδουν.

Χειροβομβίδες
Καθώς οι φλόγες αναβοσβήνουν τη νύχτα, ακούγονταν εκρήξεις από χειροβομβίδες.
Υπάρχουν επίσης σε αρκετά σημεία ρίξεις δακρυγόνων.

Σποραδική βίαΟι αναφορές από όλη τη Γαλλία, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μίλησαν για σποραδική βία στο περιθώριο των διαμαρτυριών, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης θυρίδων και καμερών ασφαλείας και πυρκαγιάς σε ποδήλατα και φορμάκια. Οι διαδηλωτές μπλόκαραν λεωφορεία στη Μασσαλία.

Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στη Ναντ

Αστυνομική βία αναφέρθηκε στη Νάντ, το Μπορντό και τη Ρεν. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους διαδηλωτές στη Ναντ, που συμμετείχαν στην εθνική απεργία, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Τα βίντεο δείχνουν ότι οι διαδηλωτές προσπαθούν να διαφύγουν από τα μεγάλα σύννεφα δακρυγόνων που τους εμποδίζουν τις πορείες. Σε ένα οπτικοακουστικό, ακούγονται πυροβολισμοί που προέρχονται από την αστυνομία καθώς οι διαδηλωτές φωνάζουν και χλευάζουν την αστυνομία. Η γαλλική τηλεόραση BFM αναφέρει επίσης ότι δακρυγόνα έχουν χρησιμοποιηθεί για να εξουδετερώσουν τη συγκέντρωση.

Η μεγαλύτερη απεργία εδώ και χρόνια

Μια αναφορά του BBC με τίτλο «Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του Μακρόν: η Γαλλία παρέλυσε από τη μεγαλύτερη απεργία εδώ και χρόνια» έλεγε: Η μεγαλύτερη εθνική απεργία της Γαλλίας εδώ και χρόνια έχει διαταράξει σοβαρά τη λειτουργία των σχολείων και τις μεταφορές. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουμε την οικονομία», δήλωσε ο συνδικαλιστής Christian Grolier της Ένωσης εργαζομένων. «Η μαζικότητα των ανθρώπων αποδίδει σαν το χαλάζι.»

Μεταφορές
Η έκθεση του BBC είπε για την έκταση της επίδρασης της απεργίας στις μεταφορές:
Περίπου το 90% των τρένων υψηλών ταχυτήτων TGV και των υπεραστικών λεωφορείων ακυρώθηκαν.
Στο Παρίσι λειτουργούσαν μόνο πέντε από τις 16 γραμμές του μετρό της πόλης.
Οι σιδηροδρομικοί φορείς Eurostar και Thalys ακύρωσαν τουλάχιστον το ήμισυ των υπηρεσιών τους που συνδέουν το Παρίσι με το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Το Eurostar θα εφαρμόσει μειωμένο χρονοδιάγραμμα δρομολογίων μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν.
Η Air France ακύρωσε το 30% των εσωτερικών πτήσεων και το 10% των διεθνών πτήσεων με κοντινά δρομολόγια ενόψει της απεργίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Ο αερομεταφορέας LowJet με χαμηλό κόστος ακύρωσε 223 εσωτερικές και κοντινές διεθνείς πτήσεις και προειδοποίησε τους επιβάτες να αναμένουν καθυστερήσεις.

Σαμποτάζ από την ομάδα Extinction Rebellion

Η ομάδα Extinction Rebellion είπε ότι κατάφερε να σαμποτάρει χιλιάδες e-scooters ζωγραφίζοντας πάνω από τους κωδικούς QR που οι χρήστες smartphone σαρώνουν για να ξεκλειδώσουν τα οχήματα. Εξήγησε ότι αυτό έγινε ως αντίδραση στο γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά σκούτερ – παρόλο που θεωρούνται ευρέως ως ένα φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο – απαιτούσαν πραγματικά μεγάλες ποσότητες ενέργειας και πόρων κατά την κατασκευή τους και είχαν μικρούς κύκλους ζωής.

Πώς βλέπουν οι γάλλοι εργαζόμενοι τις μεταρρυθμίσεις;
Η έκθεση του BBC αναφέρει:

Ο χειριστής Cyril Romero από την Τουλούζη είπε στη France Info ότι θα επανεξετάσει το αν θα συνεχίσει τη δουλειά του εάν οι μεταρρυθμίσεις περάσουν. «Ξεκίνησα το 2001 με μια σύμβαση που μου επέτρεψε να φύγω στα 50. Αλλά, όπως όλοι οι άλλοι, πήρα τις μεταρρυθμίσεις που ώθησαν την ηλικία πρόωρης συνταξιοδότησής μου στο 52 και μισό και στη συνέχεια, στην πραγματικότητα, 57-και- μισό για πλήρη σύνταξη. Τώρα θέλουν να μας κάνουν να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο.»
Ένας ανώνυμος καθηγητής ιστορίας, γράφοντας στο HuffPost, σχεδίαζε να απεργήσει την Παρασκευή καθώς και την Πέμπτη. «Για μένα, οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις είναι πολύ μεγάλες. Αγωνιζόμαστε να μην χάνουμε εκατοντάδες ευρώ σύνταξης μηνιαίως – μετά από περισσότερο από 40 χρόνια εργασίας. Πώς μπορεί κανείς να σκεφτεί να τερματίσει τη σταδιοδρομία του αντιμετωπίζοντας μαθήτριες και μαθητές στα 70 και βάλε, με επιδείνωση των εκπαιδευτικών συνθηκών και με αμοιβή στους περισσότερους από εμάς ενός κατώτατου μισθού;»

Πόση υποστήριξη υπάρχει στην απεργία;

Ορισμένοι ηγέτες των συνδικάτων έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, μέχρι να εγκαταλείψει ο Μακρόν τις πολιτικές αναμόρφωσης του συστήματος συνταξιοδότησης. Μια δημοσκόπηση έδειξε δημόσια υποστήριξη για τις απεργίες στο 69%, με ισχυρότερη υποστήριξη στις ηλικίες 18-34 ετών.
Ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα βάσει point system

Ο Μακρόν πρότεινε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα βασισμένο σε point system, το οποίο είπε ότι θα ήταν πιο δίκαιο για τους εργαζόμενους και παράλληλα θα εξοικονομούσε κρατικά χρήματα. Το σχεδιαζόμενο καθεστώς θα αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα, το οποίο διαθέτει 42 διαφορετικά συστήματα συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, με διακυμάνσεις στην ηλικία συνταξιοδότησης και αντίστοιχων παροχών.
Η επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία από 60 σε 62, αλλά παραμένει μία από τις χαμηλότερες μεταξύ των πλούσιων χωρών του ΟΟΣΑ – στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, η ηλικία συνταξιοδότησης για κρατικές συντάξεις είναι 66 και οδηγείαι σε νέα αύξηση, τουλάχιστον στα 67.
Η κίνηση θα εξαλείψει τις πλέον συμφέρουσες συντάξεις για πολλές θέσεις εργασίας, από ναυτικούς έως δικηγόρους και ακόμη και εργαζόμενους/ες στην όπερα.
Εν τω μεταξύ, όσοι συνταξιοδοτούνται πριν από τα 64 θα λάβουν χαμηλότερη σύνταξη. Για παράδειγμα, κάποιος που συνταξιοδοτείται σε 63 θα λάβει 5% λιγότερα, έτσι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις φοβούνται ότι όλο αυτό θα σημαίνει ότι ο κόσμος θα πρέπει να εργάζεται περισσότερο λαμβάνοντας συγκριτικά χαμηλότερες συντάξεις.
Τα εργατικά συνδικάτα αντιτίθενται σε αυτό το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές θα απαιτούσαν εκατομμύρια ανθρώπων να εργάζονται πέρα ​​από τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης των 62 ετών για να λάβουν την πλήρη σύνταξή τους. Η αναταραχή θα μπορούσε να σημάνει σκοτεινές μέρες για την κυβέρνηση υπέρ του λιτότητας του Μακρόν. Ωστόσο, οι αγρότες, των οποίων οι συντάξεις είναι από τις χαμηλότερες στη χώρα, δεν συμμετέχουν.
Από τότε που έφτασε στην εξουσία, ο Μακρόν προώθησε και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως η χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας και η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις.

Ρωσικός «δάκτυλος» στις ταραχές...
Οι γαλλικές αρχές άρχισαν έρευνα για να ελέγξουν ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποσκοπούσαν να ενισχύσουν τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».
Ωστόσο, δεν έχουν σχολιάσει τους ισχυρισμούς της βρετανικής εφημερίδας The Times, ότι εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί που προήλθαν από τη Ρωσία στόχευαν να ενισχύσουν την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου