Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Αντεργατικό ηλεκτροσόκ στη ΔΕΗ


Σε μια εντελώς διαφορετική ΔΕΗ από αυτή που ξέραμε, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των νέων απαιτήσεων του κεφαλαίου, αντεργατική στο εσωτερικό και μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες, αποσκοπούν οι «δέκα δράσεις» που εξήγγειλε η κυβέρνηση. 
Προωθούνται η κατάργηση της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης για το νέο προσωπικό και, αντίστοιχα, η καθιέρωση αστρονομικών αμοιβών για δεκάδες διευθυντές, στο όνομα της «ευελιξίας»(!). 
Ενώ η διάλυση κάθε εργατικού δικαιώματος γίνεται στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της ΔΕΗ σε σχέση με τα εργασιακά κάτεργα των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας. 

Στο όνομα της ευελιξίας και της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ Α.Ε η κυβέρνηση και το κεφάλαιο επιδιώκει:
• Να καταργήσει την μόνιμη εργασία στην ΔΕΗ Α.Ε, καθώς καταργείται στους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους η μονιμότητα και έτσι σε λίγα χρόνια μέσα και από τις συνταξιοδοτήσεις και τις απολύσεις θα καταργηθεί πλήρως η μόνιμη εργασία.
• Να ισοπεδώσει την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στην ΔΕΗ Α.Ε αφού καταργεί με το έτσι θέλω το μέτρο που περιλάμβανε η ΣΣΕ για μειωμένο τιμολόγιο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της επιχείρησης.
• Με "εθελούσιες" και απολύσεις, και ένα "σύστημα κινητικότητας" να μειώσει δραματικά τους εργαζόμενους στην επιχείρηση.
• Τον καθορισμό από μια "επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων" το ύψος του μισθού και των δικαιωμάτων των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων και όχι από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
• Την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ
• Την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και του δουλεμπορίου των εργολαβιών.
• Στήριξη με διάφορους τρόπους και άλλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Κ. Χατζηδάκης, παραθέτοντας το κυβερνητικό αφήγημα, είπε: «Η ΔΕΗ είναι μια δημόσια επιχείρηση […] εισηγμένη στο Χρηματιστήριο […] δεν έχει ομοιότητα με καμία άλλη δημόσια επιχείρηση». Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι «η ΔΕΗ κινείται με τον αραμπά όταν οι ανταγωνιστές της αποφασίζουν σε δευτερόλεπτα», εννοώντας, βέβαια, ότι αυτοί στο άψε-σβήσε επιβάλουν όποιο εργασιακό καθεστώς θέλουν, εμείς θα έχουμε συλλογικές συμβάσεις και μονιμότητα; Έξυπνα η κυβέρνηση επιλέγει να σπάσει στα δύο τους εργαζόμενους, σε παλιούς και νέους: «Δεν πειράζουμε τα δικαιώματα των παλαιότερων εργαζόμενων, θα συνεχίσουν να έχουν τις συλλογικές τους συμβάσεις».

Ποιο είναι το μοντέλο πρότυπο; Ο ΟΤΕ! Ο οποίος ξεπουλήθηκε στη γερμανική Ντόιτσε Τέλεκομ της εργασιακής συρρίκνωσης μέσω εθελουσίας, των εντατικοποιημένων εργασιακών συνθηκών, των χαμηλών μισθών και των παχυλών κερδών, των διπλάσιων εργατικών «ατυχημάτων», της γιγάντωσης των εργολάβων.
πηγές:prin902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου