Ένα απ’ τα βασικά προτάγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το λεγόμενο «επιτελικό κράτος», με κύρια αποστολή τη γρήγορη και αποτελεσματική διεύθυνση και διεκπεραίωση των κρατικών υποθέσεων, σε αντικατάσταση του γραφειοκρατικού, δυσκίνητου, αντιπαραγωγικού κράτους.
Στην πραγματικότητα, το επιτελικό κράτος οικοδομείται ως εργαλείο στήριξης και διευκόλυνσης στο μέγιστο βαθμό των επιχειρηματικών ομίλων, με συρρίκνωση ή και υπέρβαση των νομικών, εργασιακών και περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
Ο ευφημισμός της πάταξης της γραφειοκρατίας υποκρύπτει την απρόσκοπτη και ατιμώρητη δράση των μονοπωλίων σε βάρος των εργαζομένων, των δικαιωμάτων τους, του περιβάλλοντος και των αρχαιολογικών θησαυρών.
Το δήθεν αντιγραφειοκρατικό επιτελικό κράτος εξελίσσεται σ’ ένα υπερσυγκεντρωτικό και υπεραυταρχικό μόρφωμα. Απορροφά βασικές λειτουργικές και ελεγκτικές δραστηριότητες, επισείοντας εξοντωτικές απειλές και κυρώσεις κατά των δημοσίων υπαλλήλων, που θα «καθυστερούν» τις διαδικασίες για επενδύσεις ή θα διαπιστώνουν την παραβίαση του δημοσίου πλαισίου από επενδυτές.
Η κυβέρνηση έσπευσε να νομοθετήσει «δρακόντειες» κυρώσεις κατά των δημοσίων υπαλλήλων, που θα «κωλυσιεργούν», υποβάλλοντας σε «ανεπιθύμητους» ελέγχους μιαν επένδυση, έστω και αν τηρούν το γράμμα του νόμου. Μάλιστα, με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης απείλησε ανοιχτά τους δημοσίους υπαλλήλους, που θα παρεμποδίζουν και θα καθυστερούν την πραγματοποίηση επενδύσεων. Η κατώτατη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται είναι η προσωρινή παύση τριών μηνών…
Επιπλέον, εκτός από την κατατρομοκράτηση των υπαλλήλων, η κυβέρνηση κατάρτισε Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών που καταργεί δικαιολογητικά για τις επενδύσεις, έστω κι αν οι αρμόδιες υπηρεσίες τα θεωρούν αναγκαία. prin
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου