Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Amazon: Απεργία την Prime Day με στόχο παγκόσμιο


Δεν είναι διόλου εύκολο να επιχειρείς να χτυπήσεις το θηρίο.  Κι όμως οι εργαζόμενοι σε αποθήκες και κέντρα εκτέλεσης παραγγελιών  της Amazon στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη,  το επιχειρούν απεργώντας και κινητοποιούμενοι το τελευταίο 48ωρο. Χτύπημα φαινομενικά «ουτοπικό», γνωρίζοντας πολύ καλά πως έχουν να αντιμετωπίσουν ένα γιγάντιο, ανηλεές και ανήμερο θεριό όπως την Amazon και τη γενική αδιαφορία ακόμη και ειρωνεία για το ανέφικτο ή την δεδομένη «αποτυχία», όλων των υπολοίπων.
Για να είναι το χτύπημα πιο δυνατό, επέλεξαν και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα. Η απεργία έχει στόχο και όχι απλώς συμπίπτει (όπως παρουσιάζεται από τα διάφορα μίντια, κάνοντας απλώς κλόπι πέιστ από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)  με την προωθητική καμπάνια Prime Day κατά την οποία η εταιρεία υπόσχεται στους πελάτες της μεγάλες εκπτώσεις σε επιλεγμένα είδη  και παράδοση των παραγγελιών μέσα σε χρονικό διάστημα 24 ωρών.
Δύο ακόμη σημαντικά στοιχεία:  επιχειρείται να γίνει συντονισμένα σε έστω «μίνι» παγκόσμια κλίμακα –όπως και πέρσι τέτοια εποχή– ενώ  τα αιτήματα των εργαζομένων δεν αφορούν απλώς καλύτερες συνθήκες εργασίας ή αύξηση των αποδοχών.  Η «ατζέντα» των εργαζομένων, είναι τόσο ευρεία που χτυπά την ίδια την εκμεταλλευτική φύση του ομίλου της Amazon, τη σύγχρονη μορφή δουλείας, και ειδικότερα στις ΗΠΑ τις διασυνδέσεις  και τη συνεργασία με τις πολιτειακές και κρατικές δομές όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα, και όχι τη δεκαετία του ’30 ή του ’60. Και κυρίως τη σύνδεση της απεργίας με την κοινότητα, κάτι που επιχείρησαν παλιότερα με επιτυχία,  έστω και σε περιορισμένη κλίμακα,  οι εργαζόμενοι στα ταχυφαγεία ή σε αλυσίδες εμπορικών πολυκαταστημάτων.  Τώρα πόσο «περιορισμένη» είναι μία επιτυχία όταν το σύνθημα για 15 δολάρια ωρομίσθιο έχει γίνει  παντιέρα,   ας μας πουν οι παντός είδους αναλυτές…
Έτσι λοιπόν, πρώτοι στην αρένα με την Amazon δήλωσαν πως μπαίνουν οι εργαζόμενοι του νευραλγικού κέντρου εκτέλεσης παραγγελιών στο Shakopee στην πολιτεία της Μινεσότα, μόλις 25 μίλια από την Μινεάπολις και  κοινότητα με μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων από την Ανατολική Αφρική.  Οι 1.500 πλήρως απασχολούμενοι στο Shakopee έχουν ήδη διανύσει πολλά «αγωνιστικά» χιλιόμετρα, όσα περίπου και στους διαδρόμους του δαιδαλώδους κέντρου που εργάζονται. Έχουν ήδη απεργήσει σε παλιότερο Prime Day, στην περασμένη «Μαύρη Παρασκευή», το Μάρτη που μας πέρασε απαιτώντας την απαλοιφή των «σκληρών» ποινών όταν κάνουν κάποιο λάθος, και αρκετές κινητοποιήσεις ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους μισθούς φυσικά.
Από χτες οι εργαζόμενοι στο Shakopee πραγματοποιούν 6ωρες στάσεις εργασίας κατά τις αλλαγές της βάρδιας. Καλά σχεδιασμένο «χτύπημα» που στοχεύει στην αποδιοργάνωση της πλήρους μηχανοποιημένης «παραγωγής»  ενάντια στις απεχθείς συνθήκες εργασίας, τα περιορισμένα διαλείμματα για τουαλέτα και απαιτώντας επιλεγμένες βάρδιες κατά την περίοδο των γιορτών και των διακοπών καθώς  και ιατρική κάλυψη των φαρμάκων που τους είναι απολύτως απαραίτητα μόνο και μόνο για να μπορέσουν να βγάλουν εις πέρας την 10ωρη βάρδια.
Παράλληλα, στάσεις εργασίας διαδηλώσεις, περικυκλώσεις και αποκλεισμοί αποθηκών και κέντρων εκτέλεσης παραγγελιών σε στήριξη των απεργών αλλά και ενάντια στην συνολική μεσσιανική εργασιακή και κοινωνική πολιτική της Αmazon,  απαιτώντας να σταματήσει να είναι η «ραχοκοκαλιά» της κατασταλτικής μηχανής της μεταναστευτικής υπηρεσίας ICE, έχουν προγραμματιστεί και ήδη κάποιες έχουν γίνει, σε διάφορες πόλεις της αμερικανικής επικράτειας, όπως Νέα Υόρκη,  Σαν Φρανσίσκο, Πόρτλαντ και φυσικά στην έδρα της Amazon στο Σηάτλ.
Στην Ισπανία, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Amazon στο Σαν Φερνάντο δε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη, απεργούν από χτες και θα συνεχίσουν και αύριο Τετάρτη τις κινητοποιήσεις τους.  Σύμφωνα με το συνδικάτο CCOO ότι στην απεργία συμμετέχουν 1.200 υπάλληλοι, δηλαδή το 80% του εργατικού δυναμικού της Amazon. Μεταξύ άλλων ζητούν αυξήσεις μεγαλύτερες από το 1,1% που πρότεινε η εταιρεία.
Στη Γερμανία απεργούν περίπου 2.000 εργαζόμενοι σε επτά από τις δέκα αποθήκες της εταιρείας (Χέρσφελντ, Λειψία, Γκράμπεν, Ράινμπεργκ, Βέρνη και Κόμπλεντς) και η κινητοποίηση θα συνεχιστεί αύριο στη Λειψία. Το συνδικάτο  Verdi ζητά κυρίως την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους περίπου 12.000 υπαλλήλους της Amazon στη Γερμανία, κάτι που ο κολοσσός αρνείται να πράξει από το 2013.
Στη Γαλλία η κινητοποίηση αφορούσε το εργοστάσιο Λοβέν- Πλανκ.
Στην Πολωνία, όπου η Amazon απασχολεί περίπου 9.000 άτομα, δεν προκηρύχθηκε απεργία σε καμία από τις τέσσερις αποθήκες της. Τους τελευταίους μήνες, εαιτίας της συνολικής κοινωνικής αναταρχής που επικρατεί στην Πολωνία η Amazon ανακοίνωσε τη δημιουργία επιπλέον 1.000 θέσεων εργασίας στις αποθήκες της και αύξηση του καθαρού ημερομίσθιου για τους νεοπροσληφθέντες κατά 20 ζλότι, δηλαδή 4,68 ευρώ.
Στη Βρετανία, όπου και οι απανωτές αποκαλύψεις για την βαρβαρότητα των εργασιακών συνθηκών, το συνδικάτο GMB έχει προγραμματίσει διαδηλώσεις σε διάφορα εργασιακά κέντρα της Amazon. Παρόλα αυτά ούτε απεργία, ούτε στάση ούτε καν μποϋκοταζ για να μην προκαλέσουν «οικονομική» ζημία στην εταιρία… Που; Στη χώρα όπου οι αποκαλύψεις του δημοσιογράφου James Bloodworth, ο οποίος εργάστηκε μυστικά σε μια αποθήκη της Amazon προκάλεσαν σοκ.  Γιατί; O Bloodworth αποκάλυψε πως η Amazon εξωθεί τους εργαζόμενους σε κάποιες αποθήκες να ουρούν σε μπουκάλια αφού ορισμένοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να περπατήσουν την αποθήκη των 65.000 τ.μ. (απόσταση περίπου 10 λεπτών με τα πόδια) για να φτάσουν στις δύο μοναδικές τουαλέτες που εξυπηρετούσαν το σύνολο του χώρου και των 1.200 εργαζομένων Επίσης, πως έπρεπε κάθε εργαζόμενος να περπατά σχεδόν 10 μίλια κάθε μέρα για διάφορα καθήκοντα μέσα στις εγκαταστάσεις και ότι ο «χρόνος σπατάλης» παρακολουθούνταν συνεχώς! Ήταν απλώς  η τελευταία προσθήκη στη μακρά λίστα καταγγελιών και μαρτυριών για το ζοφερό εργασιακό περιβάλλον.
Η Amazon δεν είναι απλώς «μονοπώλιο» στο χώρο του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου είναι ένας τεράστιος κολοσσός και το δεύτερο brand (μετά τη Disney) παγκοσμίως με δραστηριότητες πολύ πέραν του εμπορίου, τις οποίες προσδοκά να επεκτείνει ακόμη περισσότερο.  Ενώ το λογότυπο της που είναι γνωστό για το κίτρινο καμπυλωτό βελάκι που ξεκινάει από το a και φτάνει ως το z, δεν σημαίνει μόνο ότι η εταιρία παραδίδει δέματα από το ένα σημείο στο άλλο αλλά επίσης ότι καλύπτει μια ολόκληρη γκάμα από προϊόντα, με άλλα λόγια τα πάντα. Από το a μέχρι το z. Μόνο που από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει χώρος για ανθρώπους ενδιάμεσα… Εξάλλου ακόμη και η δουλεία είναι ελκυστική και φυσικά προσοδοφόρα γι’αυτό και την προώθησε ακόμη και με προϊόντα.
Αυτό είναι το θηρίο που λέγεται Amazon. Γι αυτό και οι κινητοποιήσεις αυτές των εργαζομένων μπορούν να ανοίξουν ορίζοντες. Το 2018 περίπου 50 απεργίες οργανώθηκαν από διάφορα συνδικάτα στην Ευρώπη, κάτι σπάνιο στην πρόσφατη συνδικαλιστική ιστορία, με εξαίρεση τον τομέα των αερομεταφορών.  Τον Απρίλιοεκπρόσωποι συνδικάτων της Amazon από 15 χώρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Βερολίνο για να συντονίσουν τη δράση τους απέναντι στην εταιρεία, που δέχεται πολλές επικρίσεις παγκοσμίως για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους εργαζόμενούς της. Και αυτή η 48ωρη πολύμορφη κινητοποίηση μπορεί να γίνει σημείο καμπής…
toperiodiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου