Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Κανένα εργοστάσιο κλειστό, κανείς απολυμένος! Όλοι στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, 11/6 στις 19:30


Αγώνας για δουλειά, ενάντια στα κλεισίματα και τις «πτωχεύσεις». 
Να πληρώσει το Κεφάλαιο και η εργοδοσία, όχι οι εργαζόμενοι!
Χαιρετίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Frigoglass και δηλώνουμε τη στήριξή μας! Η συνεχώς εντεινόμενη επισφάλεια στην εργασία, οι απολύσεις και η ανεργία που σπέρνει  κεφάλαιο, κυβέρνηση και ΕΕ, είναι παρόν.
Το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει τους κεφαλαιοκράτες, ντόπιους και ξένους, είναι η αύξηση των κερδών τους. Η Frigoglass δεν κλείνει λόγω οικονομικής ύφεσης, αλλά γιατί αυτό επιβάλλουν η αρχή της ανταγωνιστικότητας, της ελεύθερης οικονομίας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας! 
Στον Δαυίδ δεν λείπουν τα λεφτά. Δεν ξεχνάμε, ότι τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης μετακύλησε τα βάρη στους εργαζόμενους, μέσω μειώσεων μισθών, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής απασχόληση...
Τεράστια η ευθύνη των κυβερνήσεων, που νομοθέτησαν τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, τις κάθε είδους «εξυγιάνσεις» και «πτωχεύσεις» που προστατεύουν τα κέρδη των αφεντικών και όχι βέβαια τους εργαζόμενους.
Ποτέ δεν είναι αργά. Ακόμα και τώρα, μπορούμε με αποφασιστικούς, μαζικούς αγώνες να επιβάλουμε τους “δικούς μας νόμους”. Καμία ανάθεση σε σωτήρες. Καμιά εμπιστοσύνη σε εργοδοσία και κυβέρνηση. Καμιά εμπιστοσύνη και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, που έβαζε πλάτη, προκρίνοντας τον δρόμο της υποταγής, αντί του αγώνα.
Υπάρχει λύση για τις εταιρείες που κλείνουν. Να δεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, μέχρι την δικαίωση των αιτημάτων των απεργών εργαζομένων! Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση όλων των εταιρειών που τις εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους και επαναλειτουργία τους με κρατική ιδιοκτησία, κάτω από εργατικό και λαϊκό έλεγχο! 
Να παλέψουμε για την ανατροπή των πολιτικών που εφαρμόζουν κεφάλαιο-κυβέρνηση-ΕΕ και μας έχουν οδηγήσει στον εργασιακό μεσαίωνα. 
Όλοι στον δρόμο για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Δουλειά με δικαιώματα. Για μείωση του χρόνου (και των ετών) εργασίας τώρα. Για να δουλέψουν οι άνεργοι, για να πάρουμε πίσω τον κλεμμένο πλούτο που παράγουμε. Για αυξήσεις μισθών-αποδοχών τώρα. Για να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, να χάσει το κεφάλαιο. 


ανακοίνωση - καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Frigoglass ΑΒΕΕ Κ. Αχαΐας " Η Αλληλεγγύη"
Το Δ.Σ. του σωματίου μας καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης Frigoglass να διακόψει την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου και να κλείσει την μονάδα παραγωγής στην Κ. Αχαΐα.
Συνέπεια της απόφασης αυτής είναι να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον δρόμο στην πιο κρίσιμη επαγγελματικά ηλικία και με μέγιστες οικογενειακές υποχρεώσεις.
Απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα οι εργαζόμενοι δηλώνουν την συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το κλείσιμο Frigoglass αναδεικνύει τις πολιτικές ευθύνες όλων όσων παρέχουν πλήθος διευκολύνσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, και τώρα επιτρέπουν να πετούν στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους.
Παράλληλα αναδεικνύει την ευθύνη των αρμόδιων φορέων απέναντι στο ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των απολυόμενων.
Καλούμε το αρμόδιο υπουργείο αλλά και τους φορείς της περιοχής να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της επανένταξης των εργαζομένων.

ανακοίνωση του Ε.Κ.Π
Το κλείσιμο του εργοστασίου της "Frigoglass" στην περιοχή μας πετάει στο δρόμο σήμερα 90 οικογένειες. Πετάει στην ανεργία 90 εργαζόμενους που με τον ιδρώτα τους ο όμιλος ΔΑΥΙΔ τα τελευταία χρόνια μεγιστοποίησε τα κέρδη του.
Η απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο δείχνει ότι οι επιχειρηματίες δεν λογαριάζουν τίποτα μπροστά στην αύξηση και διασφάλιση των κερδών τους. Γι’ αυτό και με την ανοχή της κυβέρνησης κλείνουν το ένα εργοστάσιο και επενδύουν αλλού, σε άλλους κλάδους, αλλά και χώρες με μειωμένα μεροκάματα. Αφού πρώτα ξεζούμισαν για δεκαετίες τους εργαζόμενους, τώρα τους πετούν σαν στυμμένες λεμονόκουπες.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων, αλλά η φαγωμάρα μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων για το ποιος θα βγάλει περισσότερα κέρδη, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών τους. Αυτή είναι η περιβόητη "ανάπτυξη" που κλίνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση. Μια ανάπτυξη που σημαίνει για τους βιομήχανους και τα μονοπώλια ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, νέες φοροαπαλλαγές, νέα χρηματοδότηση με δισ. ευρώ, ενώ για τους εργάτες φέρνει φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και σε όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας στη "Frigoglass". Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μείνουν ενωμένοι και μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας, τη ζωή των οικογενειών μας, να παλέψουμε για να μη χαθεί κανένα δικαίωμά μας.
Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις αγωνιστικές δραστηριότητες του Σωματείου Εργαζομένων στη "Frigoglass" που συνεχίζονται αυτές τις μέρες, ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο του εργοστασίου.
Στηρίζουμε την απόφαση του Σωματείου για κινητοποίηση την Τρίτη 11 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και την Πέμπτη 13 Ιούνη, 12 μ. στην κινητοποίηση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, όπου το ΕΚ Πάτρας έχει κλείσει τριμερή συνάντηση. Καλούμε όλη την εργατική τάξη της πόλης μας και τα σωματεία τους να πάρουν μαζικά μέρος, να εκφράσουν την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους.
Όλοι και όλες, την Τρίτη 11 Ιουνίου, 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου