Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Γαλλία: 19η κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων


Για να αποφύγει τυχόν διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων στη Νίκαια, αλλά και να αποφευχθεί επανάληψη των συγκρούσεων του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είχε απαγορεύσει τις κινητοποιήσεις,  σε μια σειρά από πόλεις, αρχής γενομένης από την γαλλική πρωτεύουσα και την Λεωφόρο των Ηλυσίων.
Ούτε οι νομοθετικές απαγορεύσεις ούτε η αστυνομοκρατία που επικράτησε σε όλο το Παρίσι καθώς και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, δεν εμπόδισαν τα "Κίτρινα Γιλέκα" να διαδηλώσουν κατά χιλιάδες στους δρόμους.
Το 19ο κάλεσμα των διαδηλωτών βρήκε ανταπόκριση, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία των στρατιωτικών μονάδων που διεξάγουν την αντιτρομοκρατική επιχείρηση «Operation Sentinelle», οι οποίες ενώθηκαν με την αστυνομία για να επέμβουν αν χρειαστεί ενάντια στους διαδηλωτές.

Μπορεί ο στρατός να έχει ήδη βγει στους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων υπό το φόβο τρομοκρατίας όμως τώρα θα χρησιμοποιηθεί και εναντίον διαδηλωτών.Η Ευρώπη πάει όλο και καλύτερα! Η απόφαση Μακρόν να βγάλει τον στρατό στο δρόμο για να αντιμετωπίσει τα Κίτρινα Γιλέκα, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων αποφάσεων που ελήφθησαν με αφορμή τρομοκρατικές επιθέσεις. 
Τώρα η Ευρώπη πάει ένα βήμα…μπροστά κι αρχίζει να χρησιμοποιεί τον στρατό και εναντίον διαδηλωτών.
Το χειρότερο όμως είναι ότι οι Γάλλοι στρατιώτες που θα αναλάβουν υπηρεσία σε πόλεις της Γαλλίας αυτό το Σαββατοκύριακο, υπό προϋποθέσεις έχουν την άδεια να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους!Ωστόσο ο Γάλλος στρατηγός Bruno Le Ray, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι οι κανόνες εμπλοκής παραμένουν ίδιοι σε περίπτωση που απειληθεί η ζωή στρατιωτών. Σ΄ αυτή τη περίπτωση μπορούν να ανοίξουν πυρ.news247

📍 Τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας Μακρόν, με το στρατό στους δρόμους, τους 8500 προληπτικούς ελέγχους των διαδηλωτών μόνο στο Παρίσι, τις προσαγωγές ακόμα και για ένα σύνθημα σε μπλουζάκι που δεν άρεσε σε κάποιο όργανο της τάξης, τα τσουχτερά πρόστιμα για την παρουσία σε "απαγορευμένες ζώνες" της γαλλικής πρωτεύουσας, απέφεραν καρπούς αλλά μόνο στο Παρίσι, που αποφεύχθηκαν τα έκτροπα, ενώ η συμμετοχή του κόσμου ήταν μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις.
📍 Δεν συνέβη όμως το ίδιο στην επαρχία. Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις, χιλιάδες Κίτρινα Γιλέκα βγήκαν στους δρόμους. Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας για να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις, μετατράπηκαν σε συγκρούσεις και ταραχές, όπως στις πόλεις Λυόν, Μοντπελιέ, Τουλούζη, Λίλ κ αλλού.

📍 Το συμπέρασμα από τη 19η κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων είναι πως οι διαδηλωτές, προσαρμόζονται και αναδιοργανώνονται, ανάλογα με τα δεδομένα που έχουν απέναντι τους. Το Παρίσι σήμερα ήταν απόρθητο φρούριο, οπότε τη σκυτάλη της συνεχιζόμενης διαμαρτυρίας, πήρε η επαρχία.
📍 Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το Σάββατο δεν έκαναν μαζικά την εμφάνιση τους μέλη της ομάδας Black Bloc. 
Αυτό που φαίνεται να φοβούνται τώρα οι γαλλικές αρχές, είναι μια σύγκλιση ή μια υιοθέτηση απο τα Κίτρινα Γιλέκα της στρατηγικής των Black Blocs απέναντι στις αυστηρές απαγορεύσεις που στερούν θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

📍Οι κινητοποιήσεις δεν σταματούν εδώ. Tο επόμενο τελεσίγραφο που ετοιμάζονται να στείλουν τα Κίτρινα Γιλέκα στο Eλιζέ, θα είναι το επόμενο Σάββατο απο την Τουλούζη και το μεθεπόμενο στις 20 Απριλίου. Όπως λέγεται προετοιμάζουν πάλι μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι. Μαρία Δεναξά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου