Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Βρετανία: Απεργία για τη νέα εργατική βάρδια


Γράμμα από Βρετανία

Επιτέλους απεργία! Αυτό βροντοφώναξαν εκατοντάδες απεργοί την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, που εργάζονται σε τρεις κολοσσούς των υπηρεσιών εστίασης και ταχυφαγίας (McDonald’s, TGI Fridays, Weatherspoon). Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές κατέβηκαν σε απεργία διεκδικώντας γενναία αύξηση του ωρομίσθιου, στις 10 λίρες την ώρα. Μέσω αυτής δε της απεργιακής κίνησης, οι εργαζόμενοι αναδεικνύουν επίσης, θέματα, όπως η ανασφάλεια και οι ευέλικτες συνθήκες εργασίας.

Από τη στιγμή που η απεργία κηρύχθηκε στον συγκεκριμένο κλάδο, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, οι λεγόμενοι «ντιλιβεράδες», δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι, αφού είναι από τα πιο πληττόμενα και πληβειακά εργαζόμενα κομμάτια στη χώρα και φυσιολογικά έχουν πρωτοστατήσει σε σοβαρές εργατικές μάχες στο παρελθόν. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σε αντίθεση με την ελληνική πραγματικότητα όπου ως επί το πλείστον η κάθε επιχείρηση προσλαμβάνει τους δικούς της «ντιλιβεράδες», στη Βρετανία και στη λογική της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μείωσης του εργατικού κόστους, αυτό δε συμβαίνει. Αντιθέτως, από το 2010 κι έπειτα, οι εργαζόμενοι της Deliveroo κι έπειτα των Uber Eats, σε συνέχεια της Uber, έχουν αναλάβει να μεταφέρουν τα πακέτα.

Η αύξηση του αριθμού τους είναι τρομακτική: από 280 εργαζόμενους στην Deliveroo το 2014 έφτασαν τους 37.773 το 2017! Οι υπηρεσίες αυτές εντάσσονται στη λεγόμενη gig οικονομία: Βραχυπρόθεσμα συμβόλαια κι ευελιξία των εργαζομένων, που είναι ουσιαστικά ανεξάρτητοι κι αυτοαπασχολούμενοι και παραδίδουν παραγγελίες έναντι πληρωμής. Έτσι, οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς έχουν επιδείξει δυναμικά αντανακλαστικά, όταν πριν από δύο χρόνια, το αφεντικό της Deliveroo πρότεινε να πληρώνονται έναντι παραγγελίας κι όχι με ωρομίσθιο, ελαστικοποιώντας τις συνθήκες εργασίας τους ακόμη περισσότερο κι αυξάνοντας τον εσωτερικό ανταγωνισμό. Κι ενώ το 2016 νίκησαν, από το 2017, η προσφυγή στην πληρωμή έναντι κάθε μεταφοράς έγινε εθελοντική, με πολλούς από τους εργαζόμενους να την επιλέγουν, καταλήγοντας σε πολλές διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων.

Έτσι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες ακολούθησαν στην απεργία, με οργάνωσή της «από τα κάτω», που είναι αφορμή για την ανάδειξη του θέματος, την προώθηση του αιτήματος αρχικά για 5 λίρες για κάθε παραγγελία και στη συνέχεια για καθολικό ελάχιστο ωρομίσθιο στον επίπεδο του κατώτατου μισθού. Νίκος Καπιτσίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου