Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Αυστραλία: Μισθοί πείνας κι Αμαρτωλά συνδικάτα


Νέο σκάνδαλο με χιλιάδες κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Το συνδικάτο γνώριζε ότι εργοδότες «εξοικονομούσαν» πάνω από $300 εκατομμύρια ετησίως σε βάρος τουλάχιστον 250.000 εργαζομένων.
Τελικά, τα χτυπήματα που δέχονται οι απλοί εργαζόμενοι στη χώρα μας, η οικονομία της οποίας αναπτύσσεται σταθερά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ώς σήμερα, είναι απανωτά. 
Μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για τους μισθούς πείνας στη μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων 7-Eleven, έρευνα του δημοσιογραφικού οργανισμού Fairfax αποκάλυψε, ότι γνωστές αλυσίδες λιανικών πωλήσεων και καταστημάτων γρήγορης εστίασης, όπως η Woolworths, η Coles, η Hungry Jack's και η KFC, αποζημίωναν τους υπαλλήλους τους με μεροκάματα χαμηλότερα από το ελάχιστο επιτρεπτό που προβλέπει η εργασιακή νομοθεσία. Έτσι, για χρόνια οι εταιρίες εξοικονομούσαν σε βάρος των εργαζομένων πάνω από $300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η «εξοικονόμηση» αυτή ενδέχεται να φτάνει το $1 δισ. την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Fairfax, ο μεγαλύτερος εργοδότης της Αυστραλίας, η αλυσίδα καταστημάτων Woolworths, πλήρωνε το 63% των εργαζομένων της σε καταστήματα της κεντρικής περιοχής της Μελβούρνης με περίπου $1.070 μηνιαίως λιγότερα απ' ό,τι προβλέπει ο νόμος. Στις αποζημιώσεις δεν έχουν υπολογιστεί οι προσαυξήσεις του Σαββατοκύριακου και των νυκτερινών βαρδιών. Πολλοί υπάλληλοι της αλυσίδας είχαν ετήσιες απολαβές μόλις $10.000 με $20.000. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των κακοπληρωμένων υπαλλήλων στην Woolsworth φτάνει τους περίπου 60.000. Η εταιρία, σε σύντομη ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την εργασιακή νομοθεσία (Fair Work Act) και να προχωρήσει σε υπογραφή νέας συμφωνίας με τους εργαζόμενούς της. 
Παρόμοιες καταστάσεις ζουν και οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα fast-food, Hungry Jack's. Και εκεί τα ωρομίσθια είναι σημαντικά μικρότερα από τα επίσημα αποδεκτά. Από τυχαίο δείγμα, βρέθηκε υπάλληλος της αλυσίδας να έχει λάβει μισθούς που υπολείπονταν κατά $5.000 από τα νόμιμα επιτρεπτά επίπεδα, ενώ γενικά οι αποδοχές ήταν 30-40% λιγότερες από τις επιτρεπτές. Η εταιρία δεν έχει μέχρι τη στιγμή που γράφεται το κείμενο προβεί σε ανακοινώσεις. 

Το ίδιο συμβαίνει και με την KFC, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι για πολλά χρόνια συνεργάζεται με το σωματείο των εργαζομένων και ότι οι συλλογικές συμβάσεις παρέχουν στην εταιρία «ευέλικτο εργατικό δυναμικό». 

Η Fair Work έκανε πρόσφατα έρευνα και στις συμβάσεις του γίγαντα των πετρελαίων «United Petroleum» με τους υπαλλήλους του. Σε 11 τυχαίες εφόδους του Συνηγόρου των Εργαζομένων (Ombudsman) σε πρατήρια καυσίμων, οι εργοδότες των έξι από αυτά, παραβίαζαν την εργασιακή νομοθεσία. Βρέθηκε ότι σε πρατήριο στην Αδελαΐδα, η εργοδοσία δεν κατέβαλε πάνω από $2.000 δολάρια σε πέντε εργαζόμενους φοιτητές σε διάστημα πέντε μηνών. Το ωρομίσθιο που κατέβαλε η εταιρία ήταν $18 την ώρα, όταν ο νόμος προβλέπει $25,05 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και $32,56 τα Σαββατοκύριακα. Η εταιρία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα περιστατικά αυτά είναι «ασήμαντα». 

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της δημοσιογραφικής έρευνας είναι το γεγονός ότι συνδικάτο που εκπροσωπούσε χιλιάδες εργαζομένους, η Ένωση Εργαζομένων Καταστημάτων Λιανικής» (Shop, Distributive & Allied Employees Association - SDA), είχε υπογράψει συμφωνίες με τις κολοσσιαίες εταιρίες που προέβλεπαν μειωμένες εργατικές αποδοχές. 

Η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων γρήγορης εστίασης, McDonald's, δεν κατέβαλε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στους εργαζομένους της εξαιτίας συμφωνίας που υπέγραψε το σωματείο των εργαζομένων με τη διεύθυνση. Παρόμοια συμφωνία είχε υπογραφεί από το συνδικάτο με την αλυσίδα σουπερμάρκετ Coles. Η συμφωνία αυτή είχε ακυρωθεί με απόφαση της Fair Work τον περασμένο Μάιο και αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για τις επόμενες εξελίξεις στο νέο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε από την «Fairfax». 

Oι αποκαλύψεις δείχνουν ότι η εν λόγω Ένωση υπέγραφε τέτοιες συμφωνίες σε βάρος των νομίμων δικαιωμάτων των εργαζομένων εδώ και αρκετά χρόνια. Η «Fairfax» υπολογίζει ότι συνολικά πάνω από 250.000 εργαζόμενοι έχουν πληγεί από τις συμφωνίες αυτές που υπέγραφε το σωματείο με δεκάδες μικρές και μεγαλύτερες εταιρίες. Το δε ποσό που δεν καταβλήθηκε ίσως να ανέρχεται και σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια την τελευταία πενταετία. 

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εργαζομένων Αυστραλίας, Gerard Dwyer, δήλωσε ότι εξετάζονται σχεδόν 100 συλλογικές συμβάσεις που υπέγραψε η αμαρτωλή SDA και θα επιφέρει αλλαγές. Οι παραβάσεις αφορούν τις μειωμένες εργασιακές απολαβές τα Σαββατοκύριακα και τις νυκτερινές βάρδιες. 

Για πολλά χρόνια, το σωματείο SDA καλούσε τους εργοδότες να συνεργαστούν με το συνδικάτο και ως αντάλλαγμα θα πρόσφερε συλλογικές συμβάσεις με μέτριες μισθολογικές διεκδικήσεις. Το σωματείο ζητούσε επίσης από τους εργοδότες να πιέζουν τους υπαλλήλους τους να γίνουν μέλη του. Έτσι, οι συμφωνίες αυτές έκαναν το κακόφημο πλέον συνδικάτο το μεγαλύτερο στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος. Μάλιστα, η διοίκησή του ασκούσε πιέσεις στο Κόμμα να μην προχωρήσει σε διάφορες προτεινόμενες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις όπως το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου. Ωστόσο, μετά τις αποκαλύψεις αυτές, οι σχέσεις των εργοδοτών με την Ένωση θα αλλάξει ριζικά.
πηγη:neoskosmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου