Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

ΕΕ: Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει η θετική άποψη των Ευρωπαίων για την ΕΕ


Οι λαοί των μεγαλύτερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχασαν κατά μεγάλο ποσοστό την πίστη τους στην ΕΕ την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τρίτη, λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα των Βρετανών στις 23 Ιουνίου για τον αν θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ ή όχι.
Η δημοσκόπηση 10 μεγάλων χωρών-μελών της ΕΕ από το Κέντρο Ερευνών Pew που εδρεύει στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί έντονα την παραμονή της Βρετανίας στην Ενωση των 28 χωρών. Συνολικά, 89% των Σουηδών, 75% των Ολλανδών και 74% των Γερμανών θεωρούν την πιθανότητα εξόδου της χώρας αρνητικό γεγονός.
Το πιο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης, όμως, ήταν η κατακόρυφη πτώση της θετικής άποψης των Ευρωπαίων για την ΕΕ, πράγμα το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την οικονομία.
Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην Γαλλία, όπου μόνο το 38% είπε πως έχει θετική άποψη για την ΕΕ, ποσοστό που κατέγραψε πτώση κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες από πέρσι.
Πτώση επίσης σημειώθηκε και στην Ισπανία κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες (47% με θετική άποψη), στην Γερμανία κατά οκτώ μονάδες (50%) και στην Βρετανία κατά επτά μονάδες (44%).
Το 92% των Ελλήνων αποδοκίμασε την οικονομική διαχείριση
Η μεγαλύτερη υποστήριξη για την ΕΕ σημειώθηκε στην Πολωνία και την Ουγγαρία, ειρωνικό καθότι οι χώρες αυτές έχουν τις δύο πιό καχύποπτες προς την ΕΕ κυβερνήσεις σε όλη την Ενωση. Σύμφωνα με το κέντρο Pew, 72% των Πολωνών και 61% των Ούγγρων εκτιμούν θετικά την ΕΕ. 
«Οι Βρετανοί δεν είναι οι μόνοι που αμφιβάλλουν για την Ευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρει το Pew. «Μεγάλο μέρος της δυσφορίας με την ΕΕ μεταξύ των Ευρωπαίων μπορεί να αποδοθεί στον χειρισμό από τις Βρυξέλλες του θέματος των προσφύγων. Σε κάθε χώρα που συμμετείχε στην έρευνα, οι συντριπτικές πλειονότητες αποδοκιμάζουν το πώς αντιμετώπισαν το πρόβλημα οι Βρυξέλλες», προσθέτει
Αυτό ήταν ιδιαίτερα αισθητό στην Ελλάδα, η οποία έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα από μετανάστες που διασχίζουν το Αιγαίο από την Τουρκία. Περίπου 94% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση διαχειρίστηκε λανθασμένα την προσφυγική κρίση. Στην Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό αποδοκιμασίας ήταν 88%, στην Ιταλία 77% και στην Ισπανία 75%.
Οι Ελληνες ερωτηθέντες ήταν επίσης και αυτοί που αποδοκίμασαν περισσότερο από όλους τη διαχείριση από την ΕΕ της οικονομίας (92%), και ακολούθησαν οι Ιταλοί (68%) και οι Γάλλοι (66%).
Περίπου δύο τρίτα των Ελλήνων και των Βρετανών είπαν ότι η εξουσία θα πρέπει να επιστραφεί από τις Βρυξέλλες σε κάθε χώρα, ποσοστό πολύ ψηλότερο από ό,τι στα άλλα κράτη.
πηγη:tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου