Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Νέο έγκλημα εργολαβικού εργαζομένου στην ΔΕΗ


Ανακοίνωση του ΣΕΕΕΝ για το θανατηφορό εργατικό ατύχημα στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου.
Μακραίνει ο κατάλογος των εργοδοτικών εγκλημάτων στους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε. Θύμα αυτή τη φορά 50 χρόνος εργαζόμενος οδηγός σε εργολαβία στις αποθέσεις του Ορυχείου Νότιου Πεδίου του οποίου το όχημα ανατράπηκε κατά τη διαδικασία απόθεσης με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο. Το εγκλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας στις εργολαβίες μεταφοράς υλικών (οι εργαζόμενοι βιάζονται για να πετύχουν περισσότερα δρομολόγια για να εξασφαλίσουν το μεροκάματο, εργάζονται 12ωρα), της έλλειψης μέτρων ασφάλειας (στις αποθέσεις θα πρέπει να υπάρχει επιτηρητής ως υποχρέωση των εργολάβων κάτι που δεν τηρείτε σε πολλές περιπτώσεις), την ελλιπούς συντήρησης των οχημάτων (το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα ατυχήματα με οχήματα).
Ευθύνη έχει η κυβέρνηση που συνεχίζει την πολιτική της απελευθέρωσης/ ιδιωτικοποίησης του κλάδου της ενέργειας συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της. Την πολιτική που περιορίζει ελεγκτικούς μηχανισμούς, νομοθετεί πλαίσιο μεγαλύτερης ασυδοσίας προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων. Η ΔΕΗ Α.Ε που στο όνομα των κερδών των μετόχων της δεν παίρνει κανένα μέτρο ελέγχου για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Οι ημερίδες και τα σεμινάρια για την ασφάλεια δεν μπορούν να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες που έχει. Φταίνε οι εργολάβοι που για τα κέρδη τους ξεπατώνουν τους εργαζόμενους και τα μέσα παραγωγής (οχήματα, μηχανήματα), και με μαστίγιο την τρομοκρατία και το φάντασμα της ανεργίας απειλούν τους εργαζόμενους.
Το εργοδοτικό έγκλημα είναι συνέχεια του ξεζουμίσματος των εργατών με τις μεγάλες μειώσεις μισθών, την εντατικοποίηση της εργασίας, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, της τρομοκρατίας στις εργολαβίες κ.α που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα. ΔΕΗ Α.Ε, εργολάβοι με την στήριξη και ανοχή της κυβέρνησης βασίζουν τα κέρδη τους στον ιδρώτα και το αίμα των εργατών.
Ευθύνη έχουν και όσοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα (εργοδοτικοί –κυβερνητικοί συνδικαλιστές, εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση και φορείς) που όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική της απελευθέρωσης/ιδιωτικοποίησης της ενέργειας που την θεωρούν μονόδρομο και οδήγησε στην είσοδο και επέκταση των εργολαβιών.
Οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες στην Αχλάδα, η απλήρωτη δουλειά στις εργολαβίες, οι μισθοί πείνας σε οκτάμηνα και εργολαβίες, η τρομοκρατία, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας, το ακριβό ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά, τα εργατικά ατυχήματα έχουν την ίδια αιτία. Το καπιταλιστικό κέρδος που όλοι τους υπηρετούν και αποδέχονται μοιρολατρικά σαν μονόδρομο.
Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ Α.Ε (μόνιμους, οκταμηνίτες, εργολαβικούς) την οργή, την αγανάκτηση, την θλίψη να την μετατρέψουν σε αγωνιστική ορμή που θα βάλει φρένο στον κατήφορο που μας έχουν οδηγήσει, σε ένα τεράστιο κύμα που θα ξεριζώσει το αίτιο των βασάνων της τάξης μας που δεν είναι άλλο από το εργοδοτικο κέρδος.
Απαιτούμε χωρίς καμία καθυστέρηση να παρθούν μέτρα εφαρμογής όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία να πάρουν πρωτοβουλίες (συνελεύσεις, συσκέψεις) ώστε να οργανωθεί αγωνιστική απάντηση (στάσεις εργασίας, απεργία, συλλαλητήρια) ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα στην παραπάνω κατεύθυνση.


Δήλωση του Προέδρου του Συνδικάτου "Εργατική Αλληλεγγύη"  για το δυστύχημα(video) 

Το ΣΕΕΕΝ για το θανατηφορό εργατικό ατύχημα στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου - See more at: http://www.kozan.gr/post/235346#sthash.oX5zYZck.dpuf
Το ΣΕΕΕΝ για το θανατηφορό εργατικό ατύχημα στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου - See more at: http://www.kozan.gr/post/235346#sthash.oX5zYZck.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου