Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Εκτελείται η ποινή της οριστικής παύσης αν η προσφυγή υπαλλήλου δεν εκδικαστεί μέσα σε έξι μήνες από το ΣτΕ

Συνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τη διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία ισχύει η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης ή του υποβιβασμού,  σε περίπτωση που δεν εκδικαστεί σχετική προσφυγή του υπαλλήλου από το ΣτΕ μέσα σε έξι μήνες.

Με την  υπ΄ αριθμ. 3369/2015 απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ  απέρριψε προσφυγή υπαλλήλου του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, σε βάρος της οποίας είχε επιβληθεί από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό δικαστήριο η ποινή της οριστικής παύσης για παράβαση καθήκοντος, αναξιοπρεπή και ανάξια για υπάλληλο διαγωγή εντός της υπηρεσίας και χρησιμοποίηση της υπαλληλικής ιδιότητας της προς εξυπηρέτηση συμφερόντων της ίδιας ή τρίτων.
Η υπάλληλος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η σε βάρος της πειθαρχική απόφαση, ενώ ο διοικητής του ασφαλιστικού φορέα την απέλυσε επικαλούμενος τον Υπαλληλικό Κώδικα (νόμος 3528/2007).
Συγκεκριμένα επικαλέστηκε το άρθρο 142 του Υπαλληλικού Κώδικα που προβλέπει ότι «στην περίπτωση κατά την οποία έχει κατατεθεί  προσφυγή στο ΣτΕ κατά αποφάσεως η οποία επιβάλλει την ποινή της προσωρινής ή οριστικής παύσης ή του υποβιβασμού και η εκδίκαση της προσφυγής δεν γίνει μέσα σε έξι μήνες από την ημέρα κατάθεσης, τότε η πειθαρχική απόφαση της απόλυσης εκτελείται από την αρμόδια υπηρεσία που υπάγεται ο υπάλληλος».
Πηγή:naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου