Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Καταγγελίες για επιχειρήσεις που τρομοκρατούν εργαζόμενους, από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αχαίας

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αχαΐας καταγγέλλει την προσπάθεια επιχειρηματικών ομίλων να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να αξιοποιήσουν το κλίμα φόβου που διαμορφώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, για να εντείνουν την επίθεση στους εργαζόμενους και να προωθήσουν τους αντεργατικούς τους σχεδιασμούς.

Κάθε ώρα που περνάει πληθαίνουν οι καταγγελίες για επιχειρήσεις του κλάδου που ανακοινώνουν ότι δε θα πληρώσουν τους εργαζόμενους τους ή ότι θα πληρώνουν ένα μικρό ποσό έναντι του μισθού. Ανακοινώνουν διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές άδειες, ακόμη και απολύσεις εργαζομένων.
Την ίδια ώρα οι εργοδοτικές οργανώσεις και η κυβέρνηση μιλάνε για πάνω από 810.000 διεθνείς αφίξεις μέχρι τέλος Μάρτη, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση κατά περίπου 29% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Πρόκειται για νούμερα εντυπωσιακά αν σκεφτεί κανείς ότι έρχονται μετά από δυο συνεχόμενες χρονιές - ρεκόρ σε έσοδα και αφίξεις.
Δεν είναι όλοι κερδισμένοι από την ανάπτυξη του τουρισμού...
Τα μεγέθη αυτά δεν αποτυπώνουν το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τη «βιτρίνα». Η ανάπτυξη του τουρισμού που είχαμε καθ' όλη την περίοδο της κρίσης, συνοδεύτηκε από ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ακόμη χειρότερους όρους εργασίας και, βέβαια, ακόμα μεγαλύτερο αποκλεισμό των λαϊκών στρωμάτων από τις διακοπές και την αναψυχή.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, πάνω από 600.000 απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό. Ανάμεσά τους βρίσκονται χιλιάδες νέοι από τις εγχώριες τουριστικές σχολές, αλλά κι από την Ανατολική Ευρώπη, που προωθούνται στα ξενοδοχεία με το καθεστώς της «μαθητείας». Για τους ελάχιστους που αμείβονται ακόμη με τη Συλλογική Σύμβαση οι μισθοί είναι μειωμένοι κατά 15% από τον Ιούλη του 2012, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβεται με τα 586 ευρώ μεικτά, χωρίς τα επιδόματα, τις άδειες και τα Δώρα Χριστουγέννων, δουλεύοντας απλήρωτα 12ωρα, ολόκληρη σεζόν δίχως μέρα ανάπαυσης.
Στον επισιτισμό η κατάσταση είναι κυριολεκτικά χαώδης. Οι εστιάτορες και οι μεγάλες αλυσίδες fast-food και καφέ πληρώνουν όποτε θέλουν, ό,τι θέλουν, όπως θέλουν και για ασφάλιση ...ούτε κουβέντα.
Αυτό το «επενδυτικό κλίμα» θέλουν όλοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου να διατηρήσουν και να επεκτείνουν. Γι' αυτό και είναι οι πρώτοι που πιέζουν να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές, δηλαδή νέο μνημόνιο. Αυτό σημαίνει γι' αυτούς «σταθερότητα» και «ανταγωνιστικό περιβάλλον».
Δε θα πληρώσουμε εμείς τις συνέπειες της κρίσης και των ανταγωνισμών του κεφαλαίου!
Καλούμε τους εργαζόμενους να απαντήσουν οργανωμένα, μαζικά και μαχητικά στη νέα αυτή επίθεση των εργοδοτών. Να μην υποκύψουν, να μη δεχτούν την απλήρωτη δουλειά και τις διαθεσιμότητες. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.
Απαιτούμε:
-Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους των μισθών των εργαζομένων, του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους, των συντάξεων. Εδώ και τώρα!
-Καμία απόλυση ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών...πηγή:patrastimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου