Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Τουρκία: Χιλιάδες μεταλλεργάτες αυτοκινητοβιομηχανιών σε απεργία(video)

Η απεργία 15.600 εργαζομένων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Προύσα, είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο στην Τουρκία, και αυτή η εργατική αντίδραση θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλη την Τουρκία, σημειώνει  τούρκικο δημοσίευμα επικαλούμενο το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ‘Ντόιτσε Βέλε’.

Στην Τουρκία, όσο πλησιάζει τη 7η Ιουνίου, ημέρα των εκλογών, διογκώνονται οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, που αποτελεί τον κινητήρα της οικονομίας στη χώρα.
Η αυτοκινητοβιομηχανία, στην Προύσα, παρουσιάζει τζίρο 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές και σημειώνεται ότι από την απεργία υπάρχει ζημιά καθημερινά 175 εκατ. δολάρια, αφού έχουν επηρεάσει τις εξαγωγές προς τη Γερμανία.
Η ‘Ντόιτσε Βέλε’ σημειώνει ότι στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Τουρκία εργάζονται περί τα 50 χιλιάδες άτομα και στον τομέα των εξαρτημάτων της ή της παροχής των μετάλλων , περίπου 250 χιλιάδες και εκτιμάται συνολικά ότι περίπου 1.000.000 άτομα ζουν σε καθημερινή βάση από την παραγωγή της αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα.
Επισημαίνεται ότι το εργατικό δυναμικό στην Τουρκία, αρχίζει να αποκτά συνείδηση της εργασίας του και ζητά ολοένα και πιο ανθρώπινους μισθούς και αυτή η τάση θα συνεχισθεί και σε άλλους τομείς της τουρκικής οικονομίας.
Ο αγώνας των μεταλλεργατών για καλύτερες συνθήκες, πάει πίσω στο 2012, όταν χιλιάδες εργάτες του Γερμανικού εργοστασίου της Bosch, παραιτήθηκαν από το συνδικάτο Türk Metal ( μέλος της Συνομοσπονδίας Τουρκικών Συνδικάτων, TÜRK-İŞ ), υποστηρίζοντας πως το συνδικάτο απέτυχε να υποστηρίξει τα δικαιώματα των εργατών, στις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες. Ακολούθησαν πολλές διαδηλώσεις που οδήγησαν, τελικά, στην οργάνωση ενός “εσωτερικού συμβουλίου” των εργατών, από διάφορα εργοστάσια, με σκοπό τη λήψη αυτόνομης δράσης στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Οι απεργοί απαιτούν γενναίες αυξήσεις μισθών, νέα υπογραφή συμβάσεων και την δυνατότητα να εκλέγουν τους εκπροσώπους των συνδικάτων τους με δημοκρατικές διαδικασίες...πηγές:provo,echedoros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου