Κυριακή, 10 Μαΐου 2015

Περού: Επιστρατεύτηκε ο στρατός, εναντίον διαδηλωτών

http://www.thetoc.gr/images/articles/2/article_69833/perou-kai-o-stratos-uper-twn-metalleiwn-xalkou.w_l.jpg 
Η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε σήμερα ότι εξουσιοδότησε τον στρατό να αναλάβει τον έλεγχο μίας περιοχής στο νότιο τμήμα της χώρας που συνταράσσεται τις τελευταίες εβδομάδες από διαδηλώσεις εναντίον της κατασκευής ενός μεταλλείου χαλκού, κατά τη διάρκεια των οποίων τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 έχουν τραυματιστεί.

Με απόφαση του προέδρου Ογιάντα Ουμάλα, η κυβέρνηση διέταξε τον στρατό να "αποτρέψει τη βία" στην επαρχία Ισλάι έως τις 7 Ιουνίου, λόγω των πρόσφατων ταραχών ανάμεσα στην αστυνομία και στους ντόπιους που διαμαρτύρονται για το σχέδιο Tia Maria της Southern Copper Corp., ύψους 1,4 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ.
Το μεταλλείο Tia Maria έχει τη δυνατότητα να προσθέσει άλλους 120.000 τόνους χαλκού στην ετήσια παραγωγή της Southern Copper, η μετοχή της οποίας περιλαμβάνεται στον Nasadq, όμως οι διαδηλώσεις έχουν εμποδίσει την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Οι αντιτιθέμενοι στο σχέδιο υποστηρίζουν ότι θα μολύνει ανεπανόρθωτα τις γεωργικές καλλιέργειες και το περιβάλλον.
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο ενός αστυνομικού από τραύματα στο κεφάλι. Δύο πολίτες έχασαν επίσης τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από περίπου επτά εβδομάδες.
Η Southern Copper, την οποία ελέγχει η Grupo Mexico, έχει πει ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να καθυστερήσουν την έναρξη της παραγωγής, που σχεδιάζεται για το 2017, και πως η πρόοδος εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους αντιτιθέμενους στο σχέδιο και στην κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει το Tia Maria.
Οι διενέξεις για τα μεταλλευτικά σχέδια στο Περού, την τρίτη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή χαλκού, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών διαδηλωτών τα τελευταία χρόνια και την αναστολή επενδύσεων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων...πηγή:thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου