Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

"Ξεχνάει" γρήγορα τις δηλώσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ, για την COSCO

http://www.koutipandoras.gr/sites/default/files/styles/article_full/public/cosco_2.jpg?itok=DUzjKlNf 
Μόνο γονυπετής δεν έφτασε στον Πειραιά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης χθες το πρωί, για να προσκυνήσει την COSCO. Οι δηλώσεις του από το πρώτο λιμάνι της χώρας ξεχείλιζαν υποτέλεια: «Θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που απαιτούνται ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία της ελληνικής Πολιτείας με την COSCO κι εντός των αμέσως επόμενων λίγων εβδομάδων θα έχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για να κινηθούμε μπροστά. Η επένδυση της COSCO είναι ξεκάθαρα μια μακροπρόθεσμη επένδυση. Και είναι ακριβώς το είδος εκείνο των επενδύσεων που η νέα κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει ιδιαίτερα. Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τρόπους να συνδυάσουμε τις προγραμματικές μας δηλώσεις για το τι θέλουμε να κάνουμε στη χώρα με επενδυτικά πρότζεκτ σαν αυτό της COSCO στον Πειραιά».

Ο κατά τ’ άλλα αντισυμβατικός Βαρουφάκης προσποιήθηκε πώς δεν έχει ακούσει λέξη για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την απόλυτη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον Πειραιά. Στα παλαιότερα των υποδημάτων του επίσης έγραψε τις επανειλημμένες κριτικές για τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου από τις πρακτικές των Κινέζων, όπως και τα μηδενικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα από την ανάπτυξη του λιμανιού υπό τη διοίκηση της COSCO.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας να μην αμφισβητήσει το ξεπούλημα του λιμανιού στους Κινέζους και μάλιστα να τους διευκολύνει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, έρχεται σε σύγκρουση με ένα σοβαρό κίνημα που δημιουργήθηκε από την πρώτη μέρα του ξεπουλήματος με στόχο να φύγουν οι Κινέζοι από το λιμάνι κι αυτό να παραμείνει Δημόσιο, λειτουργώντας προς το συμφέρον του λαού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι βαδίζει αταλάντευτα στο δρόμο που άνοιξε η ΝΔ του Κ. Καραμανλή το 2009 ξεπουλώντας το λιμάνι, στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, που ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα άνοιγε το φάκελο της COSCO επέλεξε να συμβιβαστεί με την παρουσία της, και τέλος η ΝΔ του Σαμαρά που της έδωσε επιπλέον προνόμια σε βάρος πάντα του Δημοσίου. Με τα λόγια του Βαρουφάκη, «το κράτος έχει συνέχεια». Και πιο σαφή συνέχεια έχει η νεοφιλελεύθερη πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας…εφημερίδα Πριν

Εμείς να θυμίσουμε τι έλεγε μόλις πριν έναν χρόνο, το  τμήμα ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, για επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού Σαμαρά στον προβλήτα της COSCO:

"Ο Πρωθυπουργός στις αλλεπάλληλες επισκέψεις του στο χώρο της COSCO, παρουσίαζε μια εικόνα τεχνητού παραδείσου, με χιλιάδες θέσεις εργασίας που πρόκειται να δημιουργηθούν, καθώς και για επενδύσεις με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα.
Η αλήθεια είναι, ότι ούτε οι χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, ούτε οι επενδύσεις της COSCO είχαν προστιθέμενη αξία, για την ελληνική οικονομία.
Η σημερινή, όμως, κινητοποίηση των εργαζομένων στην προβλήτα της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αναδεικνύει ένα ακόμα ζήτημα, αυτό των άθλιων συνθηκών εργασίας που έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα, εδώ και πολλά χρόνια.
Ταυτόχρονα, η διατύπωση αιτημάτων, όπως, η υποχρέωση της εταιρίας να δηλώνει τα εργατικά ατυχήματα, ή η κατάργηση της 16ωρης εργασίας, αναδεικνύουν την επικράτηση συνθηκών απασχόλησης που παραπέμπουν σε χώρες του τρίτου κόσμου.
Αυτό είναι άραγε το όραμα του πρωθυπουργού και των συγκυβερνώντων κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., για το μέλλον των πολιτών αυτής της χώρας;
Αυτές τις συνθήκες θέλουν να επιβάλλουν και να επεκτείνουν ως εργασιακό πρότυπο στο σύνολο του λιμανιού του Πειραιά, αλλά και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την απόφασή τους να προχωρήσουν στην πλήρη ιδιωτικοποίησή τους;
Η κοινωνία και οι εργαζόμενοι θα σταθούν συμπαραστάτες στις δίκαιες κινητοποιήσεις για τα αυτονόητα, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για πληρωμή των υπερωριών, για καταβολή επιδομάτων επικινδυνότητας, καθώς και για το σύνολο των αιτημάτων που διατυπώνονται. Ταυτόχρονα, καλείται η κυβέρνηση, έστω και τώρα, που οι καταγγελίες διατυπώνονται πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο, να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως προστάτης των συμφερόντων κάθε λογής επενδυτών και να παρέμβει για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, όπως άλλωστε έχει υποχρέωση να κάνει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου