Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ποια η στάση ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, για την αύξηση του κατώτατου μισθού;



Βασίλης Κορκίδης:«Περιμένουμε υπεύθυνη στάση από την κυβέρνηση»
 «Η θέση μας είναι θετική και η στάση μας σταθερή απέναντι στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ήμασταν από τους πρώτους που διαφώνησαν το 2010 στη μείωσή του, διότι ένα τέτοιο μέτρο ούτε την ανταγωνιστικότητα βελτίωσε, ούτε την ανεργία σταμάτησε και την ίδια στιγμή οδήγησε στην κατάρρευση της κατανάλωσης. Με τον ίδιο τρόπο που μειώθηκε ζητάμε και να επιστραφεί. Δεν το φοβόμαστε διότι πιστεύουμε πως τα χρήματα που θα δοθούν στους εργαζομένους θα επιστρέψουν ανταποδοτικά στην κατανάλωση», αναφέρει στο Fortunegreece.com, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.Η αύξηση που αφορά σε 137.000 εργαζομένους που αμείβονται σήμερα με τον κατώτατο μισθό, στην πράξη σημαίνει ένα πρόσθετο μισθολογικό κόστος της τάξης των 25 εκατ. ευρώ το μήνα, δηλαδή 361 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Προκειμένου να μην δημιουργηθεί σοκ στην αγορά η ΕΣΕΕ προτείνει το επίδομα ανεργίας να γίνει επί της ουσίας επίδομα εργασίας. Επιπρόσθετα, ζητά η συμβολή των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εισφορές να είναι 12μηνη και όχι 14μηνη, όπως ακριβώς ισχύει και στο επίδομα ανεργίας. Να μειωθεί η ασφαλιστική εισφορά επιπλέον 5% από τις μειώσεις της τάξης του 1,1% το 2012 και του 3,9% το 2014 και να δοθούν κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις που διατηρούν και αυξάνουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς τις θέσεις εργασίας.
Απαραίτητη δε προϋπόθεση είναι να διατηρηθεί το πάγωμα των τριετών ωριμάνσεων, ώστε να μην επηρεαστούν όσοι ήδη πληρώνονται με μισθό πάνω από 750 ευρώ το μήνα. Ο κ. Κορκίδης τονίζει δε πως το πιο σημαντικό από όλα είναι η κατάργηση του νόμου 4093 που επεβλήθη το 2012 και με βάση τον οποίο, ο μισθός ορίζεται από το κράτος και όχι από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.



Γ. Καββαθάς: «Αύξηση του μισθού σε βάθος τριετίας»
Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς αναφέρει στο Fortunegreece.com πως η ΓΣΕΒΕΕ είχε προβλέψει ότι η κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης και η μείωση του μισθού θα οδηγούσε σε μια «εργασιακή ζούγκλα» που μόνο άνοδο της ανεργίας και μείωση της ανταγωνιστικότητας θα μπορούσε να επιφέρει. « Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Πρέπει να γίνει προοδευτικά σε βάθος τριετίας και να μην βασίζεται σε νόμο του κράτους. Αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε άμεσα τη δημιουργία ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη, διότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει εδώ και έξι χρόνια σε καθεστώς ύφεσης».

Ο κ. Καββαθάς τονίζει πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης των ελληνικών επιχειρήσεων, το ασφαλιστικό και η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
«Είμαστε υπέρ της δημιουργίας μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις. Τα πώς θα κινηθεί η ΓΣΕΒΕΕ θα εξαρτηθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει η νέα κυβέρνηση. Τι από αυτά που θα εξαγγείλει θα είναι τελικά υλοποιήσιμο και αν θα είναι σε βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Περισσότερα: fortunegreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου