Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

«Αλωση» του βρετανικού ΕΣΥ από ιδιώτες


http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/field/image/nhs.jpg?itok=YtKp7ZbeΣύμφωνα με ανάλυση της ανεξάρτητης οργάνωσης «NHS Support Federation», εταιρείες με σκοπό το κέρδος -όπως οι Bupa, Virgin Care και Care UK- έχουν κερδίσει συνολικά 131 συμβόλαια με το κράτος, ύψους άνω των 3,2 δισ. ευρώ, για να παρέχουν υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, από τον Απρίλιο του 2013 και μετά, οπότε τέθηκε σε ισχύ η αμφιλεγόμενη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και κοινωνικής περίθαλψης από τη συντηρητική κυβέρνηση Κάμερον.
Αυτοί οι κολοσσοί στον τομέα της υγείας, έδειξε η έρευνα, έχουν κερδίσει δύο στα τρία, από τα συνολικά 195 συμβόλαια και υπολογίζεται ότι εάν συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς, τα κέρδη τους μπορεί να αυξηθούν ακόμα κατά 8,2 δισ. από συμβάσεις. που δεν έχουν ακόμα υπογραφεί και είναι συνολικού ύψους 16,2 δισ. ευρώ. 
Το βρετανικό υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι αυτοί οι αριθμοί είναι παραπλανητικοί και πως μόνο ένα μικρό ποσοστό από τις συνολικές δαπάνες του ΕΣΥ πάνε στις τσέπες ιδιωτών. Αλλά για τον δρα Μάρκ Πόρτερ, επικεφαλής του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, η εις βάθος ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ -όπως δείχνουν οι αριθμοί- αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια και πως η ιδιωτικοποίηση έχει «κατακερματίσει το ΕΣΥ, έχει υπονομεύσει την ποιότητα της περίθαλψης και έχει διοχετεύσει ζωτικής σημασίας κονδύλια από το μέτωπο της υγείας σε χρονοβόρες, αντιπαραγωγικές, ακριβές διαδικασίες ανάθεσης».
Τα στοιχεία αυτά -γράφει ο Guardian- είναι ενδεικτικά της γρήγορα κλιμακούμενης ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, την ώρα που γινόταν γνωστό ότι στον χορό μπαίνουν κι άλλοι «μεγάλοι», όπως ο κολοσσός στον τομέα παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, G4S, και η βιομηχανία όπλων Lockheed Martin, που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν μια 10ετή σύμβαση που προσφέρει το δημόσιο, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, για υπηρεσίες υγείας.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια για το, κατά τα άλλα οικονομικά στριμωγμένο, ΕΣΥ. Εκπρόσωποι της Lockheed Martin, που προμηθεύει μαχητικά αεροσκάφη για την Πολεμική Αεροπορία και ελικόπτερα για το Ναυτικό, παραβρέθηκαν πρόσφατα σε συνάντηση με στελέχη του ΕΣΥ μαζί με άλλες εταιρείες, οι οποίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον γι' αυτή την προκήρυξη, ανέφερε η Επιθεώρηση Υπηρεσιών Υγείας.
Η εταιρεία που έχει ωφεληθεί περισσότερο από τα 195 συμβόλαια είναι η Circle Healthcare, η οποία προς το παρόν είναι η μοναδική ιδιωτική επιχείρηση που διαχειρίζεται ένα ολόκληρο νοσοκομείο (το Hinchingbrooke στο Cambridgeshire). Έχει κερδίσει συνολικά 2 συμβάσεις, ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ. Άλλα δύο έχει κερδίσει η Virgin Care, ύψους 230 εκατομμυρίων, η σουηδική Diaverum -που ειδικεύεται στις κινητές μονάδες αιμοκάθαρσης- έχει υπογράψει τρεις συμβάσεις για 188 εκατομμύρια, ενώ και η Care UK -χρηματοδότης του κυβερνώντος κόμματος- έχει τρεις συμβάσεις με το κράτος αξίας 130 εκατομμυρίων.
Συνολικά από τον Απρίλιο του 2013, οι ιδιώτες καλύπτουν για λογαριασμό του δημοσίου 80 ειδών διαφορετικές υπηρεσίες στο ΕΣΥ, αριθμό διπλάσιο από το 2012. Προσφέρουν, μεταξύ άλλων, στους τομείς της διαγνωστικής, της δερματολογίας, των ψυχικών νοσημάτων, της γενικής παθολογίας, των έκτακτων περιστατικών, της προμήθειας φαρμάκων και των κοινοτικών ιατρείων.
«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, υπό την ηγεσία του Ντέιβιντ Κάμερον, το ΕΣΥ διατίθεται σε πακέτα προς πώληση στην αγορά» υποστήριξε ο σκιώδης υπουργός Υγείας των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Άντι Μπούρνχαμ. «Ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ καταργείται μπροστά στα μάτια μας και πρέπει ο κόσμος να κινητοποιηθεί για να το σταματήσει. Την ώρα που τα νοσοκομεία αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, επικερδείς υπηρεσίες παραδίδονται στους ιδιώτες», πρόσθεσε.
Αύριο, η Βουλή των Κοινοτήτων θα συζητήσει πάλι τις ενστάσεις που έχουν καταθέσει οι Εργατικοί, με την οργάνωση NHS Support Federation να προτρέπει να επανεξεταστεί η νομοθεσία ανάθεσης στους ιδιώτες. «Πρέπει επειγόντως να προστατεύσουμε τις υπηρεσίες του ΕΣΥ», δήλωσε ο επικεφαλής της, Πολ Εβανς, «να επιτρέψουμε να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους προσεκτικά και όχι να αναγκάζουμε το ΕΣΥ να βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με τους ιδιώτες για τα συμβόλαια»...πηγή:efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου