Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Σικάγο: ένα άλλο «Ποτέ την Κυριακή»

http://mao.gr/wp-content/uploads/essief_whole_foods_strike_thanksgivin_1.jpg Eκτός από το Φέργκιουσον, υπάρχει και το Σικάγο… όπου ο συνδικαλισμός χαρακτηρίζεται «έρπης»!
Γενική απεργία σήμερα στην Ελλάδα, όμως στο μακρινό Σικάγο κάποιοι εργαζόμενοι διεκδικούν το δικαίωμα να μην εργάζονται τις ημέρες των αργιών, όπως οι δικοί μας εμποροϋπάλληλοι αγωνίζονται ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Σήμερα η Αμερική γιορτάζει την Ημέρα των Ευχαριστιών, μια γιορτή με ισχυρή παράδοση οικογενειακών γευμάτων, περίπου όπως το δικό μας πασχαλινό τραπέζι.Μια μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων βιολογικών τροφίμων, η Whole Foods Market, με πολλά υποκαταστήματα στις μεσοδυτικές πολιτείες, βρήκε έναν νέο τρόπο για να καταστρατηγήσει το δικαίωμα των εργαζομένων στην αργία αυτής της ημέρας. Ζητά εθελοντές, όπως δείχνει αυτή η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην αίθουσα του διαλείμματος ενός από τα καταστήματα της αλυσίδας στο Σικάγο. Μεταφράζουμε:
Ημέρα των Ευχαριστιών 2014
Υπογράψτε για εθελοντική εργασία
«Οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι που θα εργαστούν την Ημέρα των Ευχαριστιών θα πληρωθούν ΔΙΠΛΑ»
Φέτος την Ημέρα των Ευχαριστιών, στις 27 Νοεμβρίου 2014, τα καταστήματα της Whole Foods Market θα παραμείνουν ανοιχτά όλη μέρα. Σεβόμενοι το χρόνο που κάθε εργαζόμενος περνά μαζί με την οικογένεια και τους φίλους του, ζητάμε εθελοντές για να καλύψουν τις βάρδιες των υποκαταστημάτων. Εκφράζουμε τις βαθιές μας ευχαριστίες για όλα όσα κάνετε αυτή την ημέρα γιορτής!
(Σημείωση: το ΤΜ στην ανακοίνωση σημαίνει Team Members, Μέλη της Ομάδας, όπως αποκαλούνται οι ωρομίσθιοι…)
Η απεργοσπασία, λοιπόν, βαφτίζεται εθελοντική εργασία και, από ό,τι λέει η εργοδοσία, το δέλεαρ της υπερωρίας έπιασε τόπο. Πέρυσι την παραμονή της Ημέρας των Ευχαριστιών εφτά (7) εργαζόμενοι στην αλυσίδα έκαναν απεργία ή δεν παρουσιάστηκαν στην εργασία τους ζητώντας πληρωμένη άδεια για την αργία της επομένης. Αυτοί οι εφτά είναι μέλη της Επιτροπής Οργάνωσης των Εργαζομένων στο Σικάγο, η οποία την άνοιξη του 2013 ξεκίνησε μια εκστρατεία με αίτημα ωρομίσθιο 15 δολάρια και τη σύσταση σωματείου «χωρίς εκδικητικά μέτρα» εκ μέρους της εργοδοσίας. Πέρυσι η εταιρεία πλήρωσε τους ωρομίσθους με προσαύξηση 50%, φέτος με 100%, κάτι που οι εργαζόμενοι αποδίδουν στην πίεση που άσκησε ο αγώνας τους, καθώς μέχρι τώρα η εργασία την ημέρα αυτής της αργίας ήταν υποχρεωτική. Στην περυσινή διαδήλωση πήραν μέρος περίπου 100 άτομα και μάλιστα η κινητοποίηση ονομάστηκε Strikesgiving, παράφραση του Thanksgiving, των «Ευχαριστιών».
Να σημειωθεί ότι η Whole Foods είναι η δεύτερη (μετά τα WalMart) μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης όπου οι εργαζόμενοι ΔΕΝ είναι συνδικαλισμένοι. Ο CEO (εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας) έχει χαρακτηρίσει το συνδικαλισμό «έρπη». (Σας θυμίζει κάτι;)
Η φωτογραφία είναι από την περυσινή κινητοποίηση, το Strikesgiving. (Kαι μια λεπτομέρεια: οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι λευκοί, δύο είναι Λατίνοι και κανείς -απ” όσους φαίνονται- δεν είναι μαύρος…) Φέτος τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Φέργκιουσον, στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν εκεί μετά τη σκανδαλώδη απαλλαγή του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Μάικλ Μπράουν, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο αργά και βασανιστικά χτίζονται οι εργατικοί αγώνες και πόση αξία έχουν αυτές οι μάχες που δεν φτάνουν στα μεγάλα ΜΜΕ… Το Σικάγο δεν είναι μόνο η πόλη που γέννησε την Εργατική Πρωτομαγιά: είναι η πόλη όπου κάποιοι εργαζόμενοι σηκώνουν και σήμερα κεφάλι.
πηγή:mao

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου