Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Ανακοίνωση της Ταξικής Πτέρυγας για την απεργία στις 26 Νοέμβρη


                                 

26 Νοέμβρη: Απεργιακός Ξεσηκωμός

Αγώνας τώρα για υγεία και ζωή με δικαιώματα

Να βάλουμε σε lockdown την πολιτική της κυβέρνησης και όχι τις ανάγκες μας!

Εργαζόμενη-ε,

Στις 17 Νοέμβρη σπάσαμε την χουντικού τύπου απαγόρευση στους δρόμους και δώσαμε την απάντησή μας, ενάντια στην τρομοκρατία και την προσπάθεια να μην ακουστούν δυνατά οι φωνές των εργαζομένων και της νεολαίας, οι διεκδικήσεις μας για την υγεία, τη ζωή και τη δουλειά.  Οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις εκείνης της μέρας απέδειξαν ότι το εργατικό κίνημα μπορεί και να διαδηλώνει και να τηρεί όλα τα μέσα προστασίας της υγείας.

Στις 26 Νοέμβρη συνεχίζουμε με απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενάντια στις δολοφονικές επιλογές της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης.

Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα για την θωράκιση της κοινωνίας από την πανδημία αλλά αξιοποιεί το lockdown που επέβαλλε για να προχωρήσει σε μια ολομέτωπη επίθεση στους εργαζομένους:

- Η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, το ΕΣΥ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ομως η κυβέρνηση αντί να δώσει λεφτά για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και τους δήμους, αντί να επιτάξει τις επιχειρήσεις των κλινικαρχών που κερδοσκοπούν, αντί να εξασφαλίσει πραγματικά μέτρα προστασίας στα εργοστάσια, αποθήκες, χώρους δουλειάς, συγκοινωνίες, δίνει λεφτά για τους τραπεζίτες, για εξοπλισμούς και την αστυνομία.

- Με το αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα του Βρούτση, χιλιάδες παραπάνω εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται πλέον να δουλεύουν και τις Κυριακές, το οχτάωρο ουσιαστικά καταργείται και γίνεται δεκάωρο, το ίδιο και οι υπερωρίες, η ζωή τους και των οικογενειών τους γίνεται “λάστιχο”. Απαγορεύεται η περιφρούρηση της απεργίας, οι καταλήψεις χώρων δουλειάς και οι απεργιακές φρουρές, το προσωπικό ασφαλείας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40% και οι απεργίες θα αποφασίζονται ηλεκτρονικά και με απαρτία πάνω από 50%. Αυτές οι αλλαγές επιδιώκουν να διαλύσουν τα σωματεία και να παρεμποδίσουν την συμμετοχή των εργαζομένων στου αγώνες για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής.

- Στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται με αριθμούς μια νέα επιδρομή σε μισθούς, συντάξεις και εργατικά δικαιώματα. Νέα επίθεση στα δημόσια αγαθά, στην Υγεία, την Παιδεία, το ρεύμα, το νερό και την στέγη. Υπέρογκες δαπάνες για νέα εξοπλιστικά προγράμματα και το στρατο, τη στιγμή που οι κοινωνικές δαπάνες εν μέσω πανδημίας μειώνονται δραματικά.

- Η αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση έχει τη σφραγίδα της ΕΕ. Το περιβόητο ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, όχι μόνο δεν προβλέπει δαπάνες για προγράμματα υγείας (!), αλλά αποτελεί έκφραση των προτεραιοτήτων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Φέρνει με γρήγορους ρυθμούς ένα πιο σκληρό πανευρωπαϊκό μνημόνιο.

Στην απεργία στις 26 Νοέμβρη να βρουν τον εργαζόμενο λαό απέναντί τους.

Θέλουν να σταματήσουμε να διαδηλώνουμε, να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε, για να μπορούν ανενόχλητοι, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία και την καραντίνα, να τσακίσουν ότι έχει μείνει όρθιο από τα δικαιώματά μας. Για αυτό και χτύπησαν με λύσσα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο.

Η απάντησή μας θα είναι μαζικός απεργιακός αγώνας για να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Καμία αναμονή. Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό απέναντι στην πανδημία, αλλά και στο πόλεμο που κηρύσσει η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους.

Για τα αγωνιστικά σωματεία, τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, η απεργία της 26ης Νοέμβρη δεν πρέπει να είναι μία από τα ίδια. Οι παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, η ΓΣΕΕ που για ακόμη μία φορά «λάμπει δια της απουσίας της», θέλουν και αυτή η απεργία να αποτύχει, υπονομεύοντας την ανάπτυξη της εργατικής αντεπίθεσης. Για τις ταξικές δυνάμεις η απεργία πρέπει να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης των αγώνων με αγωνιστικό συντονισμό όλων των μαχόμενων κομματιών της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Τώρα –και όχι μετά- χρειάζεται πανεργατικός ξεσηκωμός, μαζικό κίνημα ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, για την επιβίωση του λαού.

Όπως οι εργαζόμενοι έδειξαν επανειλημμένα πως μπορούν να αγωνίζονται και να κινητοποιούνται με όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, έτσι και οι διαδικασίες των συνδικάτων, οι γενικές συνελεύσεις των σωματείων και οι απεργιακές συγκεντρώσεις μπορούν και πρέπει να ενταθούν, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες. Τώρα είναι ώρα πραγματικού αγώνα, και όχι συμβολικών κινητοποιήσεων και δράσεων δι’ αντιπροσώπων. Καλούμε όλα τα αγωνιζόμενα σωματεία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να προχωρήσουν σε από κοινού διοργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης και πορείας της μέρας της απεργίας με όλα τα μέτρα προστασίας. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, θα πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της! Φτάνει πια με τον αγωνιστικό βερμπαλισμό και τις συμβολικές κινητοποιήσεις.

Λίγες μέρες μετά τις κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου, οι δυνάμεις της εργασίας βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή. Να σηκώσουμε το γάντι που μας πετά η κυβέρνηση απέναντι στην άθλια πολιτική της, με πραγματικούς ανατρεπτικούς αγώνες για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Παλεύουμε για:

- Ανατροπή και ακύρωση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο. Λεφτά υπάρχουν στα κέρδη, στην αιματηρή αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, στις πολεμικές δαπάνες, στα μυστικά κονδύλια των υπουργείων.

- Θωράκιση δημόσιας υγείας. Αύξηση του ΑΕΠ για το ΕΣΥ στο 7%. 30.000 προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας. Δωρεάν μαζικά τεστ για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

- Αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. 15 μαθητές ανά τάξη και όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των σχολείων. Να ανοίξουν σχολεία και σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας.

- Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα Βρούτση.

- Όχι στις απλήρωτες υπερωρίες, το μισό μισθό, την περικοπή αδειών, τις άθλιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την εργασία λάστιχο, την κατάργηση των ΣΣΕ. Υποχρεωτικές κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Πλήρης αποζημίωση για όλους όσους βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης απαγόρευση των απολύσεων

- Όχι στον πόλεμο και τις καταστροφικές πολεμικές δαπάνες. Να μην προχωρήσει η νέα, ληστρική «αγορά του αιώνα». Λεφτά για υγεία, παιδεία, περιβάλλον, κοινωνικά αγαθά. Καμιά σκέψη για στράτευση στα 18, μείωση της θητείας.

- Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση. Όχι στην αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων.

Το εργατικό κίνημα μπορεί να επιβάλλει αυτά τα μέτρα με τη συλλογική του δύναμη, να σώσει την υγεία και τη ζωή όλων μας.

Όλοι-ες στην απεργία στις 26 Νοέμβρη!

Ταξική Πτέρυγα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου