Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

Με διαδικασίες εξπρές επιχειρεί για άλλη μια φορά η κυβέρνηση να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τους καλοκαιρινούς μήνες και να οχυρωθεί μπροστά στον βαρύ χειμώνα που έρχεται. Το νομοσχέδιο το οποίο σε αρκετά σημεία είναι απλή μετάφραση του αντίστοιχου χουντικού νόμου του 71, βάζει στο στόχαστρο το πιο θεμελιώδες δικαίωμα που κατέκτησαν ιστορικά οι εργαζόμενοι , το δικαίωμα να αγωνίζεσαι για να αλλάξεις την ζωή σου. Όλες οι κατακτήσεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος «εκσυγχρονίζονται» και εντάσσονται στο νέο πλαίσιο που προσπαθεί μανιωδώς να επιβάλλει το μαύρο μέτωπο της αστικής τάξης και των κυβερνήσεων της, δηλαδή την υποταγή των εργαζομένων και τον κοινωνικό εταιρισμό. Με αυτή την έννοια, στον πυρήνα του νέου νόμου δεν ποινικοποιείται ο αγώνας απλά, αλλά πολύ περισσότερο ο ανατρεπτικός αγώνας και η ανεξάρτητη δράση του κινήματος.


Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιχειρεί τα παρακάτω:

  • Διαδηλώσεις να γίνονται μόνο με άδεια της ΕΛΑΣ, καθώς ο «οργανωτής» θα πρέπει να έχει υποβάλλει την πρόθεσή του να καλέσει σε συγκέντρωση γνωστοποιώντας τόπο, χρόνο και σκοπό(!) της κινητοποίησης. Η ΕΛΑΣ θα μπορεί να κρίνει και τον σκοπό μιας κινητοποίησης.
  • Η αστυνομία θα αποφασίζει για το που επιτρέπεται να γίνει η συγκέντρωση, τι χώρο θα καταλαμβάνει, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η «μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα». Γίνεται κατανοητό πόσο εύκολο θα είναι να απαγορευθεί μια διαδήλωση έξω από ένα υπουργείο, γιατί δήθεν θα παρακωλύει την πρόσβαση σε αυτό! Ή στις πύλες ενός νοσοκομείου, όπου θα διεκδικεί Δημόσια Δωρεάν Υγεία! Αντίστοιχα, η αστυνομία θα συμβουλεύεται δημάρχους, διευθυντές δημοσίων οργανισμών και λιμένων για το εάν θα επιτραπεί μια διαδήλωση.
  • Δήλωση ενός ατόμου «οργανωτή» για κάθε διαδήλωση, ο οποίος είναι υπεύθυνος «για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας». Δηλαδή, κυβερνήσεις, κράτος και εργοδότες θα μπορούν να φορτώσουν στον «οργανωτή» όλες τις «βλάβες» και τις ζημιές, που συνήθως προκύπτουν από την προσπάθεια καταστολής μιας διαδήλωσης, με εξοντωτικές αστικές αποζημιώσεις, έτσι ώστε να γίνεται πρακτικά αδύνατο να καλεστεί μια συγκέντρωση.
  • Ο «οργανωτής» θα υποχρεούται να «ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης» και θα πρέπει να «συνεργάζεται» με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή! Μάλιστα, η περιφρούρηση θα πρέπει να απομακρύνει άτομα που φέρνουν υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για άσκηση βίας
  • Όσον αφορά την «αυθόρμητη υπαίθρια συνάθροιση» η αδειοδότησή της επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της αστυνομίας! Όπως λέει το άρθρο 2 «δύναται να πραγματοποιηθεί, εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Κριτήρια τόσο ελαστικά, που θα οδηγήσουν σε μαζικές απαγορεύσεις. Εάν επιτραπεί η «αυθόρμητη συνάθροιση» θα απαιτείται πάλι δήλωση «οργανωτή» κλπ
  • Η διάλυση μιας διαδήλωσης γίνεται πανεύκολη υπόθεση και λαμβάνεται μάλιστα με απλή απόφαση της αστυνομίας, χωρίς καν την παρουσία και εντολή εισαγγελέα.
  • Επίσης πανεύκολα μπορούν να απαγορευτούν διαδηλώσεις, καθώς η αστυνομία εκτιμά εάν «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια», αν «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής» ή αν «πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ο σκοπός της οποίας αντιτίθεται προς τον σκοπό ήδη προγραμματισμένης (...) συνάθροισης»
  • Ιδιώνυμο αδίκημα θα αποτελεί για κάθε πολίτη η συμμετοχή σε διαδήλωση χωρίς άδεια, προβλέποντας ποινή έως ενός έτους!
  • Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη σύσταση «Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας», με στόχο «να αναπτυχθεί μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασίας με στόχο την καταπολέμηση ποικίλων μορφών και εκφάνσεων της βίας.

Πρόκειται δηλαδή για ένα υπεραντιδραστικό νομοσχέδιο που ξεδιάντροπα επιδιώκει να γκρεμίσει τις κατακτήσεις του του εργατικού λαϊκού κινήματος του περασμένου αιώνα. Προφανώς, όλα τα παραπάνω αποτελούν διακαείς πόθους του κεφαλαίου στην Ελλάδα και διεθνώς, είναι συστατικά στοιχεία της πολιτικής που υλοποιούν κατά γράμμα όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Ποιος μπορεί να παραβλέψει άλλωστε την ποινικοποίηση του δικαιώματος στην απεργία που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή και συνολικά το όργιο καταστολής και καταπάτησης των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού και της νεολαίας για τα οποία κανείς δεν διώχθηκε ποτέ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί όμως ένα βαθύτερο χτύπημα καθώς το τσάκισμα των λαϊκών αγώνων θα γίνεται σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, ενώ η κυρίαρχη πολιτική ξεγυμνώνεται και πετά και τον όποιο δημοκρατικό μανδύα είχε μέχρι σήμερα έστω και για τα προσχήματα.

Για το εργατικό λαϊκό κίνημα και τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλισμού πρέπει να σημάνει συναγερμός εδώ και τώρα. Η κυβέρνηση είναι γελασμένη αν νομίζει ότι το κίνημα έχει ξοφλήσει και μπορεί ανενόχλητη να τελειώσει μαζί του σε μια νύχτα. Το κατάπτυστο νομοσχέδιο το οποίο προφανώς και δεν έχει την παραμικρή νομιμοποίηση στον λαό και την πλατιά πλειοψηφία, να μην κατατεθεί καν. Οι μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος πρέπει να προτάξουν άμεσα ενωτικό σχέδιο για την ανατροπή συνολικά των κυβερνητικών σχεδίων ειδικά ενόψει της νέας επιδρομής που θα επιχειρήσει η αστική τάξη στην Ελλάδα για να φορτώσει την νέα κρίση στις πλάτες μας. Χρειάζεται απεργιακός ξεσηκωμός για να σταλεί μήνυμα αντεπίθεσης και ελπίδας στην εργατική τάξη και στην αγωνιζόμενη νεολαία. Για να γίνουν τα παραπάνω πρέπει οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού και στους εργατοπατέρες που για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν τον βρώμικο ρόλο τους ζητώντας από την κυβέρνηση «περισσότερο διάλογο», ενώ παράλληλα πρέπει να υπερβούν τα αγωνιστικά σχέδια που μένουν στη μέση του δρόμου και αδυνατούν να προτάξουν μια πραγματικά νικηφόρα πρόταση.


  • Όλοι/ες στην συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου την Τρίτη 7/7 στις 7μμ.
  • Όλοι/ες στην συγκέντρωση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου την Πέμπτη στις 8μμ στο εργατικό κέντρο με προσυγκέντρωση στις 7μμ στο Παράρτημα.





ΤΑΞΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου