Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Νίκη στους λιμενεργάτες της Cosco

Όταν η κυβέρνηση Σαμαρά ξεπουλούσε το μεγάλο Λιμάνι του Πειραιά. στην Κινέζικη εταιρεία είχαμε αναρτήσει ένα κείμενο που το τιτλοφορούσαμε "Ενέργειες συμμορίας μαφιόζων με «σκοτεινό παρασκήνιο» και «μυστικές διαπραγματεύσεις». Πουλάνε το Λιμάνι και χαρίζουν δισεκατομμύρια στην COSCO". Σε επόμενο άρθρο μας αναφερόμαστε στις εργασιακές σχέσεις, που υπάρχουν σ' αυτό το κάτεργο οι οποίες είναι "ανύπαρκτες και μεσαιωνικές, μοναδικές στην Ευρώπη". 
Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco, με απόφαση Γενικής τους συνέλευσης συνεχίζουν για τρίτη μέρα την απεργία τους με κεντρικά αιτήματα την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, καμία μορφή ελαστικής εργασίας, πλήρη απασχόληση για όλους, ενιαία επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας, βαρέα και ανθυγιεινά, ένσημα, μόνιμη πενταμελής πόστα.
Μετά την αποτυχία της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με εργολάβους και χρυσαυγίτες, ήρθε και η δικαστική κλίκα να συνδράμει στις επιδιώξεις της Cosco. Έτσι, λοιπόν χτες, Πέμπτη, το Πρωτοδικείο Πειραιά με πρόσχημα ότι η απεργία δεν αναγγέλθηκε ένα 24ωρο πριν, όπως προβλέπει ο νόμος, την έκρινε σαν παράνομη και καταχρηστική.
Οι εργάτες όμως αδιαφόρησαν για το δικαστικό φιρμάνι και συνεχίζουν την απεργία τους. Δίνουν ένα εργατικό αγώνα στον οποίο η συμπαράσταση και αλληλεγγύη πρέπει να εκδηλωθεί με κάθε τρόπο.
Το το θέμα δεν είναι απλώς ότι η άθλια συγκυβέρνηση μαζί με την τρόικα λειτουργούν σαν ντίλερ εξυπηρέτησης ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών συμφερόντων ξεπουλώντας έναντι πινακίου φακής κάθε κρατική υποδομή που δημιούργησε με το αίμα του ο Ελληνικός λαός. Ούτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα κάνει τα εντελώς αντίθετα, απ' αυτά που έλεγε όταν ήταν αντιπολίτευση.
Βασικό είναι και το ότι σημερινά κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αποδέχονται όσα χτες οι ίδιοι κατάγγειλαν.
Με αφορμή λοιπόν την δικαστική απόφαση που βγάζει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργατών της Cosco, ανασύρουμε από το αρχείο μας μια δήλωση του Φώτη Κουβέλη. Ηταν το "μακρινό" 1988 και βρισκόταν σε εξέλιξη μια μεγάλη απεργία της ΟΛΜΕ.
Ο σημερινός υπουργός τότε ήταν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Όταν τα δικαστήρια είχαν κηρύξει και την απεργία των εκπαιδευτικών παράνομη και καταχρηστική ο Φ. Κουβέλης δήλωνε: "Καταδικάζω την απόφαση, δηλώνοντας ότι δεν είναι της αρμοδιότητας των δικαστηρίων να κρίνουν τις απεργίες και υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε μία απεργία εργαζομένων που να οδηγήθηκε σε δικαστήριο και να μην κρίθηκε καταχρηστική». 
Σήμερα ο ίδιος άνθρωπος κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένη μπροστά στις ίδιες αποφάσεις δικαστηρίων. Είναι αυτό ου λέει η λαϊκή ρήση: "Πού 'σαι νιότη που 'λεγες πως θα γινόμουν άλλος..."βαθύ κόκκινο

Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων Cosco
Δελτίο τύπου 1 Ιούνη
Οι εργαζόμενοι στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), στο Ικόνιο συνεχίζουμε μαζικά και αποφασιστικά για τρίτη συνεχόμενη μέρα την απεργία μας.
Η μαζική συμμετοχή στην απεργιακή περιφρούρηση για τρίτη συνεχόμενη μέρα αποτελεί απάντηση στη προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει την απεργία μας.
Αποτελεί όμως και απάντηση στην απόφαση του πρωτοδικείου Πειραιά να κρίνει ως παράνομη (και καταχρηστική) την απεργία μας.
Η κυβέρνηση έχει πολύ σοβαρές ευθύνες που έχει απελευθερώσει τα χέρια της εργοδοσίας, με δεσμεύσεις απέναντι στην cosco, ΣΕΠ Α.Ε., Dport και εργολάβους. Συνεχίζει να μην υπογράφει ΣΣΕ, να μην αναγνωρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των λιμενεργατών, την ένταξη στα ΒΑΕ, να μην λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργατών όλων των ειδικοτήτων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν πιο μαζικά και αποφασιστικά στον αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της περιοχής, εργατικά σωματεία να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους
Συνεχίζουμε δυναμικά και αποφασιστικά την περιφρούρηση της απεργίας μας.
Η Διοίκηση
Δελτίο τύπου 30 Μάη
Συνάδελφοι, η γενική συνέλευση του σωματείου μας που πραγματοποιήθηκε στις 30/05/2018 μέσα από την οποία τηρήθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες μπροστά στην αδιαλλαξία και την άρνηση τους να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ την συνέχιση της απεργίας.
Φτάνει πια διανύουμε τον 8ο χρόνο δουλειάς στις εγκαταστάσεις στις προβλήτες της ΣΕΠ 2 και 3 χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας και όξυνση όλων των προβλημάτων μας.
Είμαστε αποφασισμένοι ένας για όλους και όλοι για έναν να συνεχίσουμε σαν μια γροθιά τον αγώνα μας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας σωματείο μας έχει στείλει τα δίκαια αιτήματα μας στην Cosco και τους εργολάβους της και περιμένει την απάντηση της.
Στον δίκαιο αγώνα μας στέκεται δίπλα μας το εργατικό κέντρο Πειραιά, εργατικά συνδικάτα του Πειραιά και της Αθήνας που με την παρουσία τους στο λιμάνι εκφράζουν έμπρακτα την στήριξη τους στην απεργία μας.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς το διοικητικό συμβούλιο.
1. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης
2. Καμία μορφή ελαστικής εργασίας – Πλήρης απασχόληση για όλους
3. Ενιαία επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας
4. Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα
5. Μόνιμη 5μελής πόστα
Σωματείο εργαζομένων ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π στο λιμάνι του Πειραιά


Ψήφισμα αλληλεγγύης της ΠΕΝΕΝ στον αγώνα των απεργών στην COSCO
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ χαιρετίζει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στην COSCO στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ οι οποίοι αγωνίζονται και διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ, σταθερή και μόνιμη εργασία, ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων για την ασφάλεια και την υγιεινή, μετάταξη της δουλειάς τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Η Διοίκηση της κινέζικης COSCO και οι εργολάβοι κινητοποιήθηκαν όχι για να δώσουν λύσεις στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων αλλά για να συγκροτήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό με σκοπό το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την απροκάλυπτη υπονόμευση της απεργίας.
Ταυτόχρονα η Διοίκηση της COSCO προσέφυγε στα δικαστήρια τόσο για την απεργία των εργαζομένων στις προβλήτες 2-3 αλλά και για την απεργία που κήρυξαν οι εργαζόμενοι που καλύπτονται εργασιακά – συνδικαλιστικά από την Ένωση μονίμων και δοκίμων Λιμενεργατών στον ΟΛΠ.
Σημειώνουμε ότι οι δικαστικές αποφάσεις που βγήκαν ήταν καρμπόν για τις δύο απεργιακές κινητοποιήσεις, γεγονός που δείχνει ότι η λεγόμενη ανεξάρτητη δικαιοσύνη αποτελεί έναν επιπλέον μηχανισμό του αστικού κράτους για την υπονόμευση των αγώνων των εργαζομένων…..
Όλα τα τελευταία χρόνια που ο κινέζικος κολοσσός με την συγκατάθεση και την συμφωνία Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ πήρε τις προβλήτες 2 και 3 αλλά και πρόσφατα με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι οποίοι ξεπούλησαν και παρέδωσαν όλο το λιμάνι του Πειραιά στα χέρια της COSCO, η τελευταία ακολουθεί πρακτικές, στο σύνολο των εργασιακών προβλημάτων των εργαζομένων σε όλη την έκταση του ΟΛΠ, ανοιχτής αμφισβήτησης, ακύρωσης και υπονόμευσης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων.
Το γεγονός αυτό έρχεται να αποδείξει ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του εργατικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ που χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την άθλια και τριτοκοσμική κατάσταση στην COSCO είναι βαθύτατα υποκριτική διότι επί 3,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Ναυτιλίας συγκαλύπτουν τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει επιβάλει η κινεζική πολυεθνική COSCO στο λιμάνι του Πειραιά!!!
Οι εργαζόμενοι με όπλο την απεργία αλλά και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων πρέπει να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους, να τσακίσουν το εργασιακό γκέτο της COSCO, να επιβάλουν με την πάλη τους την λύση στα σοβαρότατα και οξυμένα προβλήματά τους.

  • ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ COSCO. ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ.
  • ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
  • ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. 
Στην τρίτη μέρα μπαίνει, σήμερα 1 Ιούνη, η απεργία των λιμενεργατών στους προβλήτες 2 και 3 της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Οι λιμενεργάτες διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πλήρη απασχόληση όλων των εργατών, μόνιμα 5μελή πόστα, επιτροπή υγείας και ασφάλειας. Είναι μια απεργία δίκαιη που χρειάζεται να μας βρει όλους στο πλευρό της.
Η εργοδοσία, που η κυβέρνηση και η μνημονιακή αντιπολίτευση ονομάζουν "επενδυτές", από την πρώτη στιγμή προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας και να σπάσει την απεργία. Στήνει χρυσαυγίτικο απεργοσπαστικό μηχανισμό και στέλνει το σωματείο στα δικαστήρια για να βγάλει παράνομη την απεργία. Οι λιμενεργάτες συνεχίζουν, στις 31 Μάη απήργησαν σε συμπαράσταση και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ διεκδικώντας τη δική τους Συλλογική Σύμβαση και οι απεργίες στο λιμάνι καλύπτονται από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. 
Ο αγώνας των εργατών στο λιμάνι είναι αγώνας όλων μας. Δείχνει ξεκάθαρα το βρώμικο πρόσωπο των ιδιωτικοποιήσεων και των ξεπουλημάτων που έγιναν στο όνομα της "επιχειρηματικότητας" και της "ανάπτυξης" αλλά και αυτών που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για να περάσει την αξιολόγηση. Δείχνει, όμως, και το δρόμο που έχουν οι εργάτες για να παλεύουν και να νικάνε, την απεργία. 
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απεργία! Καλούμε τους εργαζόμενους του Πειραιά, τα συνδικάτα, τους φορείς και τις συλλογικότητες να στηρίξουν τον αγώνα των λιμενεργατών. Όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε δουλειά με αμοιβή και δικαιώματα, να ξηλώσουμε τα μνημόνια, να πάρουμε πίσω τον πλούτο που παράγουμε.  ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΠΕΙΡΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου