Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018

Ανακοινώσεις για τους μετανάστες-εργάτες γης της Μανωλάδας


ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ           ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
Η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωϊ σε παράγκες όπου διέμεναν εκατοντάδες εργάτες γης κατέστρεψε τα πάντα. Την ώρα εκείνη έλειπαν όλοι οι εργάτες στα χωράφια και για αυτό δεν υπήρξαν θύματα.
Έχασαν τα πάντα:χαρτιά, χρήματα από τα μεροκάματα τους, ρούχα.
Η έρευνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χρειάζεται να ρίξει άπλετο φως στα αίτια της πυρκαγιάς.
Υπάρχει ζήτημα άμεσης στέγασης των πυρόπληκτων εργατών.
Όμως, η εικόνα της άγριας εκμετάλλευσης των εργατών στα φραουλοχώραφα της Ν.Μανωλάδας με τις πανάθλιες συνθήκες “στέγασης” παραμένει έστω και αν οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν πολλά. Μετά το 2012 όπου είχαμε το ρατσιστικό έγκλημα των αφεντικών με τους πυροβολισμούς και τον βαρύ τραυματισμό από σκάγια 38 εργατών, οι κυβερνήσεις και ο κρατικός μηχανισμός υποσχεθήκαν ότι θα μπει τέλος σε αυτή τη θηριωδία. Το Δικαστήριο της Πάτρας λειτούργησε σαν παράρτημα των συμφερόντων των επιχειρηματιών αθωώνοντας επί της ουσίας τους δράστες και μόνο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαίωσε τα θύματα.
Τα κέρδη της βιομηχανίας φράουλας είναι πάνω από τις ζωές και τις ανάγκες των εργατών. Το ζήτημα της αξιοπρεπούς στέγασης σε χώρους ανθρώπινους ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά. Ούτε προφανώς το ζήτημα της μαύρης εργασίας χωρίς δικαιώματα.
Η επιμονή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην νομιμοποιεί εργάτες γης δίνει το πράσινο φως για την συνέχιση του καθεστώτος άγριας εκμετάλλευσης, εργοδοτικής αυθαιρεσίας και διατήρησής του καθεστώτος της “παράγκας” για την στέγαση των εργατών. Αντί λοιπόν το Υπουργείο Εργασίας και η υπουργός κ. Αχτσιόγλου να τρέχουν για εθιμοτυπικές επισκέψεις μετά από κάθε τραγωδία, ας προχωρήσουν στην νομιμοποίηση των μεταναστών και στην εξασφάλιση χώρων στέγασης των εργατών.
Τα συνδικάτα που τώρα ετοιμάζονται να κινητοποιηθούν ενάντια στα νέα προαπαιτούμενα-σφαγείο για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών χρειάζεται να στηρίξουν τους εργάτες γης ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας.
Τα συνδικάτα της Ηλείας και της Πάτρας που στήριξαν τον ηρωϊκό αγώνα για δικαιοσύνη στους εργάτες γης στα φραουλοχώραφα χρειάζεται να παρέμβουν άμεσα για να μπει τέλος στο καθεστώς που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των εργατών. Με την μαζική κινητοποίηση μπορούμε να βάλουμε τέλος στην καπιταλιστική κτηνωδία σε βάρος των εργατών γης στη Ν. Μανωλάδα.

Π.Α.ΜΕ
Η μεγάλη πυρκαγιά στα παραπήγματα, τους άθλιους χώρους διαμονής των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα που κατάκαψε τα πενιχρά υπάρχοντα 500 μεταναστών, φέρνει στην επιφάνεια το μέγεθος της εκμετάλλευσης, της εξαθλίωσης, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών γης.
Οι μετανάστες που εργάζεστε μέσα στο λιοπύρι, με μεροκάματα πείνας και κοιμάστε σε καλύβες καλυμμένες με νάιλον, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Είστε εκτεθειμένοι σε όλα τα καιρικά φαινόμενα και σε όλους τους κινδύνους όπως αυτόν της πυρκαγιάς.
Οι εξελίξεις αναδεικνύουν επίσης τις ευθύνες της εργοδοσίας των μεγαλοφραουλάδων καθώς και των κυβερνήσεων που διαχρονικά υπηρετούν τα συμφέροντα τους, διαιωνίζοντας τη βάρβαρη εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών γης.
  • Απαιτούμε την άμεση κάλυψη των επειγουσών αναγκών σίτισης, στέγασης, ένδυσης, υπόδησης, έκδοσης των απαραίτητων πιστοποιητικών. Άμεση καταβολή αποζημίωσης για τις ανάγκες σας.
  • Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχο τους από υγειονομική επιτροπή.
  • Τακτική καταβολή του μεροκάματου. Το μεροκάματα δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 33 ευρώ. Οι ώρες εργασίας πρέπει να μειώνονται σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών όπως ισχύει σε άλλους κλάδους.
  • Τακτικό έλεγχο από τις επιθεωρήσεις εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
  • Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό την εβδομάδα
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους
  • Να δοθούν άδειες διαμονής στους μετανάστες εργάτες γης
  • Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής σας και τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου