Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Παρεμβάσεις: Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ στο δρόμο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.


Η πρόταση των Παρεμβάσεων στο Δημόσιο
Στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, που συνεδρίασε έκτακτα στις 14/5, επιβεβαιώθηκε η πλήρης ταύτιση των δυνάμεων που έχουν συγκροτήσει το προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής -ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚ), ΕΑΕΚ (Σύριζα), Συνδικαλιστική Ανατροπή (από ΟΤΑ)- στη στήριξη της «Κοινωνικής Συμμαχίας» και του πλαισίου της «Μέρας Πανεθνικής Δράσης». Το μόνο τους μέλημα ήταν να νομιμοποιήσουν την απόφαση για μετακίνηση της απεργίας από τις 16 Μάη (απόφαση του προηγούμενου Γ.Σ.) στις 30 Μάη. Σε ό,τι αφορά το μεγάλο θέμα της αξιολόγησης στο δημόσιο, ενώ ψηφίστηκε ομόφωνα το νέο εξώδικο για την απεργία/αποχή ενάντια στην αξιολόγηση το 2018, αρνήθηκαν να συζητήσουν οποιαδήποτε άλλη πρόταση, τόσο των Παρεμβάσεων όσο και άλλων δυνάμεων, για συγκεκριμένα μέτρα οργάνωσης του αγώνα.
Μάλιστα, για να διασφαλίσουν ότι θα επιβληθούν μονοσήμαντα αυτές οι αποφάσεις και δε θα ανοίξει η συζήτηση για οτιδήποτε άλλο κατατέθηκε στη συζήτηση, ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου (Μπέσης - ΔΑΚΕ) προχώρησε, πραξικοπηματικά και με τη κάλυψη του μέλους του προεδρείου από την ΔΗΣΥΠ, σε κάθετη άρνηση να θέσει σε ψηφοφορία τις προτάσεις που καταθέσαμε ως Παρεμβάσεις όσο και τις προτάσεις άλλων δυνάμεων. Ο πρόεδρος του Γ.Σ., σε πλήρη συνεννόηση με τις παρατάξεις του προεδρείου, ανακοίνωσε από το μικρόφωνο τη λήξη, διαλύοντας τη συνεδρίαση, παρ' ότι ο ίδιος είχε ζητήσει επανειλημμένα να κατατεθούν γραπτά στο προεδρείο οι προτάσεις πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας και παρ' ότι εγκαίρως καταθέσαμε πρόταση, την οποία κρατούσε στα χέρια του, και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των γενικών συμβούλων των Παρεμβάσεων, αλλά και του ΜΕΤΑ. Με την ανακοίνωση του προέδρου ως σύνθημα, σηκώθηκαν και αποχώρησαν εν ριπή οφθαλμού -σχεδόν τρέχοντας- οι σύμβουλοι των παρατάξεων του προεδρείου, με αποτέλεσμα στα επόμενα λεπτά να διαπιστωθεί η παρουσία μόνο των συμβούλων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, του ΜΕΤΑ και του ΠΑΜΕ, άρα και η έλλειψη απαρτίας!
Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, ο συνάδελφος Γιώργος Κρεασίδης, εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων στο προεδρείο του Γενικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε την παραίτηση του από το όργανο, καθώς δεν είναι διατεθειμένος να αποτελεί το διακοσμητικό στοιχείο και να δίνει με την παρουσία του κάλυψη στα πραξικοπήματα και τις αυθαιρεσίες του προέδρου, στην κατάφωρη παραβίαση ακόμα και των στοιχειωδών δημοκρατικών διαδικασιών στη λειτουργία του Γ.Σ.
Με το πραξικόπημα αυτό, οι ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ, ΕΑΕΚ και Συνδικαλιστική Ανατροπή απέφυγαν να θέσουν σε ψηφοφορία, τόσο την άλλη πρόταση αγώνα και την πρόταση για καταγγελία της «Κοινωνικής Συμμαχίας» και αποχώρηση της ΑΔΕΔΥ από αυτή, που καταθέσαμε ως Παρεμβάσεις, όσο και την πρόταση μας για συγκεκριμένα μέτρα οργάνωσης του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, μέτρα αναγκαία πέρα από την αυτονόητη και καθυστερημένη απόφαση για το νέο εξώδικο. Η προσχεδιασμένη αυτή στάση των παρατάξεων του προεδρείου έρχεται σε συνέχεια της πολιτικής τους στάσης εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και στήριξης της «Κοινωνικής Συμμαχίας» και του πλαισίου της.
Ως εκ τούτου, καμιά έκπληξη δεν προκάλεσε η μεταστροφή των ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ και Συν. Ανατροπή, που από τις δηλώσεις του τύπου «διαφωνούμε κατά 80% με το πλαίσιο της Συμμαχίας, αλλά για λόγους διεύρυνσης του μετώπου το στηρίζουμε» στην προηγούμενη συνεδρίαση του Γ. Σ. (1/4/2018), έφτασαν τώρα στην ενεργή στήριξη του πλαισίου της «Κοινωνικής Συμμαχίας», με επιχειρήματα όπως «τα παιδιά μας είναι άνεργα και φεύγουν στο εξωτερικό και χρειάζεται ανάπτυξη για να βρουν δουλειά»«η επιχειρηματικότητα είναι ο δρόμος, αφού ζούμε στον καπιταλισμό»«ανάπτυξη για να μη χάσει τα σπίτια του ο κόσμος» και άλλα τραγικά που αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα ότι αυτή η ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, με διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου με κάθε κόστος, είναι που διαλύει τη νεολαία και τη ζωή της και προϋποθέτει το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και αμοιβών. Φυσικά πήγαν περίπατο τα αιτήματα για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, δικαίωση των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ασφάλιση για όλους, ακύρωση-ανατροπή του Μνημονίου.
Η ΕΑΕΚ (Σύριζα), από την πλευρά της, σε ταύτιση με τις άλλες δυνάμεις, υπεραμύνθηκε της «Κοινωνικής Συμμαχίας», στο όνομα της ενότητας ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων, και εντόπισε το πρόβλημα στην «αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση» για την υιοθέτηση των θέσεων της ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Ψήφισε και αυτή τη συμμετοχή και το πλαίσιο της «Κοινωνικής Συμμαχίας» - χωρίς τις ψήφους της δεν θα διαμορφώνοντας πλειοψηφία υπέρ της - επιβεβαιώνοντας ότι και οι κυβερνητικές δυνάμεις εξυπηρετούνται, προφανώς, από το αντεργατικό σχέδιο «κοινωνικού εταιρισμού».
Το ΠΑΜΕ, που με αίτημά του προκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση του Γ.Σ., περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το πλαίσιο της Συμμαχίας και θα οργανώσει την απεργία με το δικό του πλαίσιο, όπως άλλωστε έκανε και το ΜΕΤΑ, ενώ και οι δύο παρατάξεις δεν δέχτηκαν να μπουν στη συζήτηση για τη συνδιαμόρφωση με τα ταξικά συνδικάτα, στη βάση των εργαζομένων, ενός άλλου αγωνιστικού σχεδίου, αντίπαλου στο αντεργατικό σχέδιο της «Κοινωνικής Συμμαχίας». Αυτή την επιλογή επικρότησε και ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥΠ, με έκδηλη ικανοποίηση, λέγοντας ότι «είναι γνωστό το ΠΑΜΕ και σεβαστή η θέση του για το πλαίσιο αλλά το θέμα είναι με κάθε τρόπο όλοι από τη μεριά τους, με όποιο πλαίσιο θέλει ο καθένας, να στηρίξουμε την απεργία στις 30 Μάη»
Οι Παρεμβάσεις υποστήριξαν την αναγκαιότητα να διαμορφωθεί ένα αγωνιστικό σχέδιο που θα εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζόμενων, θα βρίσκεται κόντρα στον κοινωνικό εταιρισμό και το εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, θα στοχεύει στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου και δεν θα περιμένει κάθε φορά τη ΓΣΕΕ και τον αντίπαλο να καθορίσουν το χρόνο και τον τρόπο της απεργιακής αντίδρασης των ταξικών δυνάμεων, που χρειάζεται να οργανώνουν τον αγώνα με αυτοτέλεια και γνώμονα τα εργατικά συμφέροντα, όπως έκαναν στις 12 Γενάρη ενάντια στα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. Μόνο έτσι, πιστεύουμε, πως το εργατικό κίνημα θα μπορεί να είναι επικίνδυνο για τις δυνάμεις της εξουσίας.
Οι Παρεμβάσεις θα δώσουν τη μάχη στους χώρους δουλειάς για να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν το αντεργατικό σχέδιο της«Κοινωνικής Συμμαχίας» επιδιώκοντας την κατάργησή της στην πράξη, και να οργανώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζόμενων και την αποτροπή της 4ης αξιολόγησης τον Ιούνιο. Καλούν τα σωματεία και τις ομοσπονδίες στο δημόσιο να προχωρήσουν άμεσα σε οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, καθώς το μέτωπο αυτό είναι πολύ κρίσιμο και αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.

Επισυνάπτουμε τις προτάσεις που καταθέσαμε ως Παρεμβάσεις στο ΓΣ 
της ΑΔΕΔΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΑ
ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ - ΚΙΝΗΣΕΩΝ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
που κατατέθηκε στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στις 14 Μάη 2018

Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, απέναντι στην ταξικά ανταγωνιστική ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, που υιοθετεί του στόχους και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, να προτάξουμε ένα άλλο αγωνιστικό σχέδιο που να εκφράζει τα αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
Στόχοι μας είναι:
  • η αποτροπή της 4ης αξιολόγησης, η ανατροπή των μνημονίων και της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ - κεφαλαίου, η διαγραφή του χρέους
  • η ανατροπή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες
  • η ακύρωση των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, λαϊκό εισόδημα, για πραγματικές αυξήσεις.
  • η ανατροπή - ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και η υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας
  • η ακύρωση - μη εφαρμογή της αξιολόγησης στο Δημόσιο
  • η σύγκρουση με τα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και την εμπλοκή της χώρας μας.
Για το αγωνιστικό πρόγραμμα
1.         Συνέχιση - κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στα μέτωπα που έχουν ανοίξει για: σταθερή μόνιμη δουλεία, μαζικούς μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, υπεράσπιση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
2.  Συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων σε παιδεία, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες.
3.  Πρωτοβουλίες αγώνα κόντρα στην Κοινωνική Συμμαχία και τους φορείς της: 21/5 συγκέντρωση ενάντια στηφιέστα της ΓΣΕΕ στο Μέγαρο Μουσικής, 29/5 συγκέντρωση ενάντια στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.
4.    Απεργία την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη, με συνέχεια και κλιμάκωση, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, με νέα απεργία μέχρι τις 20 Ιούνη, απέναντι στο Eurogroup και ενάντια στην ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.

Για την αξιολόγηση στο δημόσιο

1.       Επικαιροποίηση - αποστολή εξώδικων για απεργία/αποχή.
2.      Κάλεσμα σε Ομοσπονδίες και Σωματεία να οργανώσουν μαζικές διαδικασίες (Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις τμημάτων, περιοδείες) για την επιτυχία της απεργίας/αποχής από την ηλεκτρονική αξιολόγηση του 2018.
3.      Μπλοκάρισμα σε όλα τα επίπεδα (Υπηρεσιακά Συμβούλια, Συμβούλια Επιλογής κοκ) κάθε απόπειρας αποκλεισμού συναδέλφων από τις κρίσεις για θέσεις ευθύνης. Υπεράσπιση όλων των συναδέλφων απέναντι στις διαδικασίες αξιολόγησης με πλήρη κάλυψη σε όλα τα επίπεδα.
4.      Κάλυψη με απεργία/αποχή όλων των υπαλλήλων που τους ανατίθενται εργασίες σχετικές με την ηλεκτρονική αξιολόγηση (διαμόρφωση πλατφόρμας, αρχείου κλπ).

Πρόταση ψηφίσματος για την καταγγελία
της Κοινωνικής Συμμαχίας και  την αποχώρηση της ΑΔΕΔΥ από αυτή

Για την «Κοινωνική Συμμαχία» και την «πανεθνική ημέρα δράσης»
Όχι στις φιέστες τις εργοδοτικές – αγώνες και απεργίες ταξικές

Οι θιασώτες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, σε ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ, με τις παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ κλπ, από κοινού με τους «κοινωνικούς εταίρους», με εργοδοτικούς και διαταξικούς «επιστημονικούς φορείς», συγκρότησαν την «Κοινωνική Συμμαχία» και όρισαν την 30η Μάη ως «πανεθνική ημέρα δράσης» δίνοντας της απεργιακό χαρακτήρα.
Η συγκρότηση ενός τέτοιου πολιτικού – κοινωνικού μπλοκ με αντιδραστικό προσανατολισμό καιπεριεχόμενο αποτελεί μια πρωτοφανή αντεργατική ενέργεια, εξαιρετικά επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον του εργατικού κινήματος. Αναιρεί τη βασική ουσία ύπαρξης των συνδικάτων που είναι η οργάνωση των εργαζομένων στη βάση της υλικής πραγματικότητας και της ταξικής τους θέσης με βάση την ταξική/κοινωνική τους ιδιότητα και με στόχο την υπεράσπιση των ταξικών τους συμφερόντων, αφού παραπέμπει σαφέστατα σε συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες και, το κυριότερο, εκφράζει ταξικά συμφέροντα αλλότρια και ανταγωνιστικά με εκείνα των εργαζομένων.
                                               
Πρόκειται για μια ποιοτική, αντιδραστική τομή που στοχεύει μακριά! Με αιτήματα πλήρως προσαρμοσμένα στη «μεταμνημονιακή Ελλάδα, στα ματωμένα πλεονάσματα, στην «ανάπτυξη» της επιχειρηματικότητας και του κεφαλαίου, στην ΕΕ και το ΔΝΤ, στην εθνική συναίνεση για την «ισχυρή Ελλάδα». Επιδιώκουν το μόνιμο ξερίζωμα των εργατικών διεκδικήσεων και αγώνων ενάντια στο κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, την πλήρη παράλυση του λαϊκού κινήματος με τις φιέστες αυτού του τύπου.
Αυτή ακριβώς είναι και η γραμμή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Μια γραμμή που υιοθετεί πλήρως τα οράματα του κεφαλαίου για επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη, εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, φορολογικά κίνητρα κλπ. Γιατί το «κοινό τους όραμα» είναι η κοινή διαταξική «πανεθνική» συστράτευση για ένα επενδυτικό παράδεισο, για ένα νέο El Dorado, φθηνής και ευέλικτης εργασίας, φοροαπαλλαγών και απογείωσης της κερδοφορίας, όπως το διατύπωσε πρόσφατα και ο ΣΕΒ σε σχετικό κείμενό του.

Πρόκειται για ένα απεργιακό πλαίσιο με ανύπαρκτα τα εργατικά αιτήματα και συμφέροντα. Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, που αρνήθηκε να καλύψει απεργιακά την 12η Γενάρη και έδωσε ήδη τα χέρια με το ΣΕΒ, στην υπογραφή μιας ακόμα μνημονιακής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, καλεί σε απεργία με πλαίσιο τις επιδιώξεις και τους στόχους του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Όμως, η εργατική τάξηοι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν είμαστε κομμάτι του «εθνικού κορμού»!

Το ταξικό εργατικό κίνημα, πρέπει να διαμορφώσει ένα διαφορετικό αγωνιστικό σχέδιο με επίκεντρο τις εργατικές διεκδικήσεις, με εργατική απεργία «από τα κάτω», ενόψει και της 4ης αξιολόγησης. Να δείξει στην πράξη έναν άλλο δρόμοΤον δρόμο της ανεξάρτητης ταξικής πάληςμε συνδικάτα και απεργίες στα χέρια των εργαζόμενων.

Καταγγέλλουμε την Κοινωνική Συμμαχία
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ 
ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΟ
Καλούμε την ΑΔΕΔΥ να αποχωρήσει άμεσα από την «Κοινωνική Συμμαχία»
Καλούμε κάθε Εργατικό ΚέντροΟμοσπονδία και σωματείο
να μη στηρίξουν την «Κοινωνική Συμμαχία»
Είμαστε με τις απεργίες των εργαζόμενων
και όχι με τις «πανεθνικές μέρες δράσης» με τους εργοδότες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου